A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szórakozott professzor vagy hiperaktív?

A türelmetlen, szétszórt, sok mindenbe belekapó embertipust mindannyian ismerjük. Nevetünk rajta, vagy az idegeinkre megy, néha azt hisszük, amolyan szórakozott professzorral van dolgunk. Gyerekeknél tudjuk, hogy létezik hiperaktivitás, ám ritkábban halljuk, hogy felnőtteknél is gyakori tünet.

Fotó: Thinkstock

A legtöbb hiperaktív felnőtt erősen cigifüggő. A nikotin megnyugtatja őket: ha megpróbálják abbahagyni a dohányzást, gyakran még több gondjuk lesz a koncentrációval. Sokan alkoholt isznak, és kábítószert használnak. Gyakran keresik a veszélyt, mert az is stimulálja őket. Sokszor és sokat kockázatnak. Gyorsan vezetnek, fogadásokba mennek bele, szeretik a veszélyes sportokat, és házasságon kívüli viszonyokba keveredhetnek.

Tipikus panaszok és tünetek
Ha a figyelemzavar magában fordul elő, figyelemhiányos ADHS-ről (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) beszélünk, ha azonban hiperaktivitással és impulzivitással társul, kombinált típusról van szó. Az életkor előrehaladtával a központi tünet megváltozik, a figyelemzavar megmarad, miközben a hiperaktivitás és az impulzivitás csökken. A hiperaktívnak vagy figyelemzavarosnak minősített felnőttek 50-60 százaléka az alábbi területeken küzd nehézségekkel:

·       a figyelem összpontosítása;

·       a motorikus mozgás koordinálása;

·       impulzivitás;

·       társadalmi kapcsolatok.

Természet, mozgás, rend
A hiperaktivitás és a figyelemzavar mai ismereteink szerint nem gyógyítható, a betegeknek dopaminpótlást szoktak rendelni, ám ez a gyógyszeres terápia ma még vitatott. Amennyiben a zavar szövődménnyel jár – ez leggyakrabban a depresszió –, antidepresszáns is adható, amely összetételének köszönhetően jótékonyan hat a figyelemzavaros hiperaktivitás zavarra is.

A többség azonban szeretné elkerülni a gyógyszerszedést. A pszichoterápia hasznos lehet a tünetek kezelésére, s ennek lényege a magatartásterápia. A kognitív viselkedésterápiás módszerek sokat javíthatnak a betegek állapotán.

A terápia során a páciens megtanulja, miként tarthat rendet a saját életében, hogyan ossza be az idejét, mi módon tervezheti meg a napját, és hogyan válhat képessé arra, hogy tartsa magát a terveihez, és ne feledkezzen meg a fontos teendőiről.

Számtalan hatékony technika létezik a koncentráció és a figyelem fenntartására, melyek elsajátítása kis befektetéssel nagy sikereket eredményezhet. A küzdősportok is jót tesznek, mert segítik az agresszió kiélését, javítják a figyelmet, növelik az önbecsülést.

Címkék: pszichoterápia, késés, hiperaktív, türelem, figyelemzavar, türelmetlenség, dekoncentráció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!