A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Színészpalántákból ismert sztárok

Egyszerre lehet átok és áldás, ha egy gyerek játszótere a filmipar csillogó és könyörtelen világa. Igazán csak kevés színészpalánta mondhatja el magáról, hogy az évek múlásával nem tűnt el a süllyesztőben, sőt, képes volt megtartani nyerő pozícióját. Felnőttek, de vajon szükségük van-e segítségre?

Fotó: Wikipédia

Judy Garland

Az Óz, a csodák csodája Dorothyja, Judy Garland kétségkívül csúcstartónak számít: életének negyvenhét évéből negyvenötöt a jupiterlámpák fényében töltött. Mindössze kétévesen kezdte énekesi pályafutását egy családi produkcióban.

Hétévesen már filmezett, tizenhárom esztendősen pedig a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió alkalmazásában állt. Az igazi áttörést 1939-ben az Óz, a csodák csodája hozta meg számára. A film sikerdalát, az Over the Rainbow-t  a stúdió eredetileg ki akarta vágni, de a próbavetítések után megváltoztatták a véleményüket. Garland tizenhét évesen a legnépszerűbb színésznő, a zenés filmek királynője lett. Partnerei között tudhatta Fred Astaire-t, Gene Kellyt és nem utolsósorban Mickey Rooney-t.

Zaklatott magánélete, önpusztító életmódja legalább annyira foglalkoztatta a közvéleményt, mint művészi teljesítménye. Drámai szerepeinek csúcspontját a Csillag születik és az Ítélet Nürnbergben című filmek jelentették. Sokszori öngyilkossági kísérlet után gyógyszer-túladagolás okozta a halálát.

Mickey Rooney

Fotó: Wikipédia

Szülei zenés kabaréjában kezdte fényes pályafutását Mickey Rooney, aki egy vicces gyerekhős, Mickey McGuire szerepének köszönhetően lett sztár. Kamaszéveiben az Andy Hardy-filmsorozatban játszott, de éppúgy magára öltötte Puck és Huckleberry Finn alakját. Felnőttként leginkább karakterszerepek fűződtek a nevéhez.

A nemzetközi ismertséget A nagy derby című film hozta meg számára Elizabeth Taylor partnereként. Több mint háromszáz filmben játszott. Alacsony, vörös hajú, holdvilágképű vicces figuraként maga sem értette, hogy mit szeretnek benne a nők. Nyolcszor nősült, elsőként Ava Gardnert vette feleségül. Kilencvenhárom évesen New York-i otthonában halt meg.

Jodie Foster

Hollywood IQ-bajnokának számít a színészi pályafutását hétévesen, a Mayberry-sorozatban kezdő Jodie Foster. A Los Angeles-i francia gimnázium és a Yale Egyetemen angol irodalomból szerzett summa cum laude diplomája mellett játszi könnyedséggel szerepelt reklámokban, tévésorozatokban, nagyjátékfilmekben. Tizennégy évesen már Oscar-díjra jelölték a Taxisofőr prostituáltjának megformálásáért.

A vádlottak és a A bárányok hallgatnak kétszeres Oscar-díjas színésznője az elmúlt években rendezőként is hallatott magáról. A hódkórosban kedvenc férfipartnerét, Mel Gibsont instruálta, az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott negyedik filmjében, a Pénzes cápákban pedig George Clooney-t és Julia Robertset hozta össze egy túszdrámában. A két gyermekét apa nélkül nevelő színésznő jelmondata: „Csak az visz előre, ha  mindig felteszem magamnak a kérdést, ki vagyok, hová tartok, mit sikerült elérnem.”

Natalie Portman

Fosterhez hasonló utat járt be Natalie Portman, aki a Harvardon doktorált pszichológiából. Tízéves volt, amikor felfigyelt fel rá egy ügynök, és modellszerződést ajánlott neki. Tizenhárom évesen került Luc Besson vonzásába, aki a Léon, a profi gyereklányának szerepével bízta meg Jean Reno magányos harcosa oldalán.

Az igazi áttörést a Csillagok háborúja-trilógia Amidalája hozta meg a számára. Akkor tudatosult benne, hogy a színészet mellett kötelezi el magát. A Fekete hattyú Oscar-díja óta már senki nem vonja kétségbe a rendezéssel is kacérkodó Portman tehetségét.

Daniel Radcliffe

A Harry Potter-filmek sztárja, Daniel Radcliffe ötéves kora óta tudta, hogy színész akar lenni. Szüleinek nem igazán tetszett az ötlet, mégsem tudták megakadályozni fiuk választását. A fiatal David Copperfield megformálásával nyílt számára út a film világába, de az elismertséget Harry Potter szerepének köszönheti.

A Harry Potter és a bölcsek köve óta nyolc filmben testesítette meg az ifjú varázslót. A Halál ereklyéi második része után új műfajokban is kipróbálta a tehetségét. Néhány éve az Öld meg kedveseid című filmben tűnt fel Allen Ginsberg szerepében, de éppúgy játszott a Young Doctor's Notebook című sorozatban és a Victor Frankenstein-horrorfilmben.

Címkék: karrier, gyerekkor, gyerekszínészek, jodie foster, mickey rooney, alan radcliffe

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!