A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szigorúan ellenőrzött kamaszok

Soha sem volt könnyű, de manapság talán még a korábbinál is nehezebb kamasz anyjának, apjának lenni. Az természetes, hogy a 10-14 éves gyerekek számára már nem a szülő, hanem a kortársak véleménye a fontos. Nekik akar megfelelni, nekik akar tetszeni, őket követi. Hiszen le kell válnia a szüleiről, ha meg akarja találni önmagát. Ez még a legmegértőbb családban élő gyerek számára is pokolian nehéz. Ráadásul egészen máshogyan zajlik, mint régen.

Fotó: Shutterstock.com

A mai tinik az interneten élik az életüket. Interneten keresztül keresnek barátokat, Viberen beszélgetnek, messengeren chatelnek. Átlagosan 9 éves korukra már önállóan használják a világhálót. A tíz-tizenkét éves gyerek számára pedig tökéletesen természetes, hogy telefonos applikáción nézi meg, hogy mikor jön a villamos, telefonos applikációkon keresztül osztja meg a magáról készített képeket és videókat.

Olyan közösségi oldalakat használ, ahonnan feltöltés után néhány perccel eltűnik az információ. S a legtöbb szülőnek fogalma sincs, hogy a gyerek a világhálón merre jár, kivel barátkozik, milyen tartalmakat oszt meg magáról.

Online veszélyek

Baj ez? Lehet baj. Mert sajnos a tinik hiába használják profi módon az internet kínálta lehetőségeket, nem tudnak többet az élet veszélyeiről, mint régen. Pedig ők sokkal többféle veszélynek van kitéve, mint az ezt megelőző korszakokban szüleik, nagyszüleik.

Az interneten szövődő barátságok ellenőrizhetetlenek. Az interneten bárki kiadhatja magát tizenkét éves lánynak, miközben ötvenéves pedofil.

A gyerekek nem is sejtik, hogy egy chatüzenetben vagy e-mailben is érkezhet olyan vírus a telefonjukra, amelynek segítségével távoli támadók hozzáférhetnek személyes adataikhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg őket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 4. számának 50. oldalán!)

Címkék: chat, digitális póráz kiskamaszoknak, viber, szülői felügyelet, apple screen time, google family link, net nanny, qustodio, norton family

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!