A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szex szorongás és elvárások nélkül

Milyen gyakran kell egy párnak közösülni? Milyen hosszú legyen az aktus? Mennyi időt kell szánni az előjátékra? Kinek kell kezdeményezni?... Csupa idegesítő, rossz kérdés. És még csodálkozunk, ha elmegy a kedvünk az egésztől.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig a fenti kérdésekre igenis van javaslat. Egy brit kutatás szerint például a szeretkezés ideális időtartama 7–13 perc. Egy szexuálpszichológus, akinek nevét most nem említeném, úgy nyilatkozott, hogy a fenti megállapítás majdnem helyes, de legyen inkább 15-20 perc az aktus előjátékkal együtt, mert, ugye, arra is kell időt szánni.

Egy barátnőm elborzadva mesélte, hogy kamaszkorában neki mindig azt mondta az anyukája, hogy az igazi nő sosem kezdeményez, és csak minden második nógatásra enged… Egy másik nőismerősöm szintén a családból hozta azt a szokását, hogy mindenekelőtt mindennek higiénikusnak kell lenni: tiszta kéz, tiszta száj, tiszta test, tiszta ágy, tiszta törülköző kell!

Mennyi kell, kell, kell! Mennyi szám, mennyi szabály! Mennyi elvárást kell szem előtt tartanunk, mire végre élvezni merjük a testi szerelmet?

6 szex, évente

A 34 éves Marcsi ma már nevet azon, mennyit tipródott a házasságuk elején, hogy vajon a férje és ő egészséges módon élik-e a szexuális életüket. – Nagyon fiatalon házasodtunk össze, azelőtt egyikünknek sem volt tartós kapcsolata, legfeljebb egy-két kalandja – mondja Marcsi.

– Mintafeleség akartam lenni, mintaháztartást vezetni, mintakajákat főzni, és az ágyban is tökéletes teljesítményt nyújtani. Nagyon szerelmes voltam Norbiba, és ő is belém, mégis azt vettem észre, hogy egyre kevesebbet szeretkezünk. Egyéves házasok voltunk, és jó, ha havonta egyszer lefeküdtünk. Később ez a szám csak csökkent. Kétségbeestem, éjszakánként sírtam, és nem értettem, miért van ez.

Anyukámmal sosem illett ilyesmiről beszélni, de nagyon jó barátnők lettünk az anyósommal, és végül hozzá fordultam. Miért van az, hogy Norbi meg én alig szexelünk? Amikor megtudta, hogy az alig az havi egy, majdnem elájult.

Aztán faggatni kezdett a szokásainkról. Kiderült, hogy Norbi gyakran kezdeményezne, de ezeket én sose veszem komolyan, mert nem ’rendes’ időben csinálja, szóval csak szórakozik velem. Amikor viszont lefekszünk, azonnal elalszik. Mit értesz azon, hogy rendes időben, kérdezte elhűlve az anyósom. Erre elmagyaráztam, hogy a szexnek este, vacsorázás és zuhanyzás után van itt az ideje, mikor szépen bebújtunk az ágyba, és már a tévét is kikapcsoltuk.

Hogy honnan vettem ezt, nem tudom. Anyósom előbb kinevetett, aztán megölelt. Mindig, mindenkor és mindenhol itt van az ideje a jó szexnek, mondta… Megfogadtam a tanácsát.

Fotó: Shutterstock.com

Mi a normális?

– Egyszer azt hallottam a tévében, hogy egy normális férfi legalább 15-20 percig bírja, mielőtt elélvez, így a nőnek is van lehetősége eljutni a csúcsra, hisz nekik több időre van szükségük – meséli a 37 éves Katalin. – Akkoriban a húszas éveim elején jártam, és azonnal megértettem, miért nem volt még soha orgazmusom! Hát azért, mert a két pasival, akikkel addig lefeküdtem, jó, ha három percig tartott a szex!

Nagyon dühös lettem, és megmondtam a páromnak, hogy húzza el a dolgot legalább tizenöt percig. Nagy nehezen elhúzta, de nekem így sem volt jó, pedig leellenőriztem az időt. Nemsokára szakítottunk, és jött egy következő fiú.

Csak úgy hívtam őt: a maratoni. Nemhogy húsz percig, de negyvenig is bírta, de hiába tornázott rajtam, nem volt rám hatással. Nagyon szomorú lettem, és elmentem a körzeti orvoshoz, aki szexológushoz küldött. Egy nagyon kedves nő volt, aki elmagyarázta az előjáték jelentőségét és a női nemi szerv anatómiáját. Arra biztatott, hogy ismerjem meg magam egyedül, és jussak el a csúcsra.

Szégyenkezve, de megtettem. Már tudtam, mit kell keresnem, mit kell igényelnem egy férfival! Azóta már jól vagyok – mondja nevetve –, tőlem akár 5 perces vagy 50 perces is lehet a szex, nekem mindenképp happy end.

Orgazmus? Minek?

– A párom és én a spontán helyzetek híve vagyunk – mondja a 29 éves Anita. – Az előző kapcsolatom rém unalmas volt ezen a téren, csakis a vetett ágyban fanyalodtunk egymásra. A női felmenőim egyetértettek abban, hogy a szex akkor működik két ember között, ha egyenlő az adok-kapok. Vagyis mindig ragaszkodtam hozzá, hogy nekem is legyen orgazmusom. Ha nekem nincs, neki se legyen, ez volt az elvem, és hallani sem akartam a gyorsszexről, ahol a nőnek csak a mosakodás öröme jut a végén.

Ma már másképp gondolkozom. A mostani kedvesem épp olyan őrült, mint én. Bárhol és bármikor szeretkezni akar: autópálya pihenőjében, Balatonban, liftben, ahol épp eszünkbe jut. Ilyenkor egyáltalán nem az a lényeg, hogy mindketten eljussunk a csúcsra, van, hogy félbehagyjuk, és aztán később egy kényelmes, nyugodt helyen fejezzük be.

De az biztos, hogy egy ilyen gyors menet után mindketten alig várjuk, hogy úgy igazán is egymásé lehessünk. Négy éve tart a kapcsolatunk, mások ilyenkor már arról panaszkodnak, hogy kihűlőben a vágy. Nálunk viszont egyre tüzesebb, és biztosan tudom, hogy soha nem fogjuk megunni egymást.

Fotó: Shutterstock.com

Most akkor mennyi az elég?  

Néhány éve egy több százezres internetes vizsgálatból az derült ki, hogy a kapcsolat első két évében a férfiak 75 százaléka hetente többször, de a 90 százalékuk legalább egyszer szexel. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk, hogy a válaszadók hajlamosak torzítani, a férfiak szépítenek, a nők viszont kevesebbre emlékeznek.

  • A kapcsolat első évében a megkérdezettek 89 százaléka szeretkezik legalább egyszer hetente,
  • a negyedik évig már csak 83 százalékuk,
  • a hetedik évig 77 százalékuk,
  • míg a hetedik év után 70 százalékuk
  • viszont a maradék 30 százaléknál hetek maradnak ki szexuális érintés nélkül, vagy egyáltalán nincs is testi kapcsolat.

(forrás:patikamagazin.hu)

Szerte a világban

A brit Mirror c. lap felmérése szerint (melyet a férfiak beszámolói alapján készítettek) az előjáték hossza országonként változik – bár nem sokat. Legalaposabbak az angolok: az előjáték átlagos hossza az Egyesült Királyságban és Ausztráliában átlagosan 17 perc, az Egyesült Államokban, Németországban, Csehországban és Mexikóban 16 perc, Magyarország a 15 perces időtávval a 10. helyen áll. A világátlag 15,78 perc.

(forrás: mti-panorama)

Címkék: szex mennyisége a tartós kapcsolatban, szorongás és elvárások a szexben

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!