A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szépítő alvás, pezsdítő szauna

A szürke tél is jó valamire. Például arra, hogy megtanuljunk helyesen aludni, hogy kisimítsuk az idegeinket egy illatos szaunában, vagy hogy megismerjük a masszázs jótékony hatását.

Fotó: Shutterstock.com

Ma már köztudott, hogy az embereket leginkább a stressz teszi beteggé. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a betegségek mintegy 75 százalékában a stresszes életmód a bűnös. A szorongás, nyak- és hátfájás, a fejfájás, a depresszió és álmatlanság is mind-mind ide sorolható. Pedig sok kiváló módja van a stressz által felgyülemlett káros anyagok kiűzésének a sejtjeinkből!

Nyugtat és szépít a szauna

A szauna nem csak a vérkeringésre, szívműködésre, hanem az idegrendszerre is jótékonyan hat. A párás, forró levegőben fellazulnak a pólusok, távozik a sok méreganyag a bőrből. Békességet árasztó légkörében megnyugvásra lelhetünk: a párás levegő minden be- és kilégzéskor megszabadít egy-egy rossz gondolattól.

Akár meditáció közben is szaunázhatunk, de biztosan jól hat az alvászavarok ellen. Szaunázás után nagyon jót lehet aludni, ám ha jeges zuhannyal zárunk, akkor garantált a felfrissülés. A szaunaélmény fokozható különféle illóolajok használatával. A forró kőre öntött vízbe 3 csepp illóolaj akár fertőtlenítőként, akár hangulatjavítóként is tökéletes.

 1. Eukaliptuszolaj: Édeskés, enyhén mentolos illatával segít leküzdeni a testi fájdalmakat és a légzési nehézséget.
 2. Fenyőolaj: Bár légzéskönnyítő és fertőtlenítő, elsősorban mégis azért kedveljük, mert pompás erdei illatot varázsol körénk.
 3. Nyírolaj: Élénk, frissítő olaj. Fájdaloműző, fertőtlenítő és antidepresszáns hatása miatt a finnek elsősorban ezt ajánlják a szaunázáshoz.
 4. Citrusolaj: Reggeli szaunázásokhoz kiváló. Felkészíti az elmét az egész napos koncentráláshoz. A citrom afrodiziákumként is ismert, ezért romantikus estéken is bevethető.
 5. Borsmentaolaj: Csökkenti az ízületi fájdalmakat, és gyulladáscsökkentő. Használható még fejfájás, hányinger, láz és gyomorfájdalmak esetén is.

Gyógyító érintés

Fotó: Shutterstock.com

Mindenkinek jár a simogatás! A masszázs ráadásul sokkal több, mint egy kedves paskolás, hiszen a szakember által ismert területek dörzsölésével, nyomkodásával feléleszti az idegpályákat, kilazítja az ízületeket, eldolgozza a letapadásokat. Néha picit fáj, ez igaz, de utána mintha újjászülettünk volna.

Negyven felett havonta egyszer mindenkinek el kellene járnia masszőrhöz, hacsak nem olyan munkát vagy sportot végez, ami minden izmát átmozgatja. A masszázs és a gyógymasszázs során a szakemberek hatást gyakorolnak a bőr különböző rétegeire, a kötőszövetekre. A fájdalomérzet csökken a fájdalmas terület ingerlésével.

Masszázskor a központi idegrendszerben, az agytörzsben fájdalomcsillapító anyagok, endorfinok szabadulnak fel, amelyek hatására a páciens fájdalma megszűnik vagy enyhül. A test szinte felszabadul, ezáltal a lélek is újjáéled!

Alvás, de ügyesen!

Fotó: Shutterstock.com

Szép bőr, karcsú alak, sugárzó tekintet. Furán hangzik, de ezt mind elérhetjük, ha eleget és egészségesen alszunk. Ha nem alszunk jól, jöhet a túlsúly, a fakó bőr és a kipihenhetetlen fáradtság.

 • Szépítő szundi: Jó tudni, hogy bőrünk este 8 és 11 óra között van felszívóképessége csúcsán, majd hajnali 3-ig regenerálódik, és újraképzi a sejteket. Ekkor termelődik a legtöbb kollagén és elasztin, melyek a rugalmasságáért felelnek. A hajnali 3 és 5 óra közti időben a bőrünk pihen, és felkészül a következő napra.
 • Túlsúly ellen…: Alvás közben termelődik a leptin nevű hormon, mely szabályozza az éhségérzetet. Ha azonban valaki rendszeresen éjszakázik, nem termelődik elég leptin, és jönnek a falási rohamok.
 • Megfelelő alváspozíció: Háton aludni a legjobb. Ebben a helyzetben a gerinc és a nyak neutrális helyzetben nyugszik, s ez a legmegfelelőbb az arc vérkeringése számára is. Nem szabad gyűrni az arcbőrt, mert nyomás alá helyezzük a hajszálereket, és ez ráncokat is okoz.
 • Aludjunk legalább 7 órát: Ha 7 óránál kevesebbet alszunk, gyorsabban öregszik a bőrünk. Ez mind az idegrendszer pihentetéséhez, mind az alvásfázisok zavartalan lefolyásához elengedhetetlen. Érdemes minden este ugyanabban az időpontban (11 óra előtt) lefeküdni, és legalább 7 órát végigaludni.
 • Figyeljünk a körülményekre: A szobában legyen sötét és csend. Vigyük ki a zavaró elektronikai eszközöket. 18-20 C-fok körüli hőmérséklet az ideális. A klíma ne fújjon közvetlenül az ágyra, legjobb, ha kikapcsoljuk. Természetes anyagú ágyneműt használjunk.
 • Mit vacsizzunk?: Ha este teleesszük magunkat, a szervezetünk éjszaka is az emésztéssel lesz elfoglalva, vagyis a pihenés, regenerálódás nem lesz teljes értékű. Vacsorára mindig könnyű fogásokat válasszunk. A hal, a teljes kiőrlésű tészta, a banán és a meggylé is segíti az elalvást. A tea, kávé, kóla, alkohol nehezíti a teljes értékű pihenést. 

Címkék: masszázs, jótékony alvás, hogyan jó aludni?, szauna előnyei, illóolajok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!