A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szabálytalanul is szédületes

Ki ez a fiatal nő, aki ennyire szembe mer menni a divattal, a trendivel, a popzene stílusdiktátumaival? Adele tipikus ellensztár, éppen a nem tökéletes lány karakterét hozza: olyan, mint bármelyikünk. És tényleg olyan.

Adele
Fotó: Europress/Getty Images

Adele jött, látott és győzött. Mindössze huszonhét éves, és a fél világ a lába előtt hever, ha nem az egész. Elvitt minden popzenei díjat, ami csak megnyerhető (a Wikipedia szerint 88-at), a 2012-es Grammy-díjátadón például hatot gyűjtött be, egy évvel később a James Bond-film slágeréért, a Skyfallért még a legjobb filmzenének járó Oscar-díj is az övé lett.

Második albumával, a 21-gyel megdöntött minden lemezeladási rekordot, több mint 30 millió példány kelt el eddig belőle, legújabb lemeze, a 25 pedig most karácsonykor robbant, és valószínűleg nem Budapest volt az egyetlen város a világon, ahol hiánycikk lett.

Az énekesnő kerüli az újságírókat, a fotósokat, a feltűnést. Úgynevezett „plus size” alkat, azaz kissé túlsúlyos, bár most éppen vékonyabb, mint valaha, és  még a gyűlölt konditerembe is eljár. Tizenkilenc évesen jelent meg első lemeze, az interneten bárki megtekintheti a nagyon fiatal, elszánt lányt fekete sapkában hátborzongatóan énekelni.

Észak-London egyik külvárosi munkásnegyedében nőtt fel, akcentusa máig őrzi a cockney stílusjegyeket. Fiatal édesanyja egyedül nevelte, édesapjáról nem beszél, kétéves volt, amikor eltűnt az életéből. Nagyszüleit imádta, a nagypapája halála annyira megviselte, hogy elhatározta, szívsebész lesz, hogy összetört szíveket gyógyíthasson – nyilatkozta nemrég egy interjúban.

Tizenöt évesen játszotta fel az első dalát gitáron, addig csak úgy énekelgetett. Amy Winehouse Frank című albuma miatt kezdett zenélésbe, csodálta, bámulta a később fiatalon elhunyt énekesnőt. Érdekesség, hogy máig hasonlítgatják őket a kritikusok, két hasonló hang, két külvárosi lány, két szupersztár – az egyik belehalt a sikerbe, a másik retteg tőle. Amy máig Adele egyik legnagyobb példaképe, pedig a pályatársak sokáig nem is ismerték egymást, később is csak alig.

Tizenhét éves volt, amikor véletlenül felfedezte egy kiadó, amelynek képviselője a Myspacen hallotta meg énekelni. Érdekesség, hogy már kamaszkorában megírta máig legnagyobb slágerét, a Someone Like Yout, húszéves volt, amikor először fellépett egy angol zenei tévéműsorban, huszonegy, mikor a legjobb fiatal előadónak választották, és azóta is sikert sikerre halmoz. Egy személyben mentette meg a popzeneipart egy olyan korban, amikor már szinte senki sem vásárol lemezeket.

Adele igazi művész, a saját szabályai szerint játszik. Stílusa nem rock’n roll, még csak nem is retro. Egyedi hangja, szuggesztív előadásmódja a legnagyobbakhoz mérhető, könnyen el tudnánk képzelni Frank Sinatra vagy Aretha Franklin partnereként bármelyik kor bármely színpadán.

Négy év szünet után tért vissza legújabb lemezével, a 25-tel, amit éppen huszonöt éves korában kezdett el írni. A világsiker kellős közepén gyereket vállalt, kisfia, Angelo most hároméves. Adele tehát új életszakaszba lépett, felnőtté vált, alig van ideje a saját félelmeivel foglalkozni, mint azt korábban tette, az új dalok sem a szerelmi fájdalmakról szólnak, hanem már egy önreflexív, nosztalgikusabb művészt mutatnak.

Ahogy a Rolling Stone zenei lapnak nyilatkozta, édesanyaként öntudatosabbá vált, büszke arra, amit elért, és igazán szerencsésnek érzi magát. Kisfia születése előtt ez nem volt mindig így, korábban a melankólia és a szomorúság íratta vele a dalait.

Az új lemez egyik legnagyobb slágere, a Hello november eleje óta fenn van az interneten, a videoklipet már az első napon 27,7 millióan látták, a visszatérés tehát a lehető legjobban sikerült. A Rolling Stone magazinnak elmondta, hogy nem jöttek könnyen a dalok, a Hellót például több mint fél évig írta, amíg a menedzsere is rá nem bólintott.

Valószínűleg az előző lemez, a 21 őrületes sikere is bénítóan hathatott rá, hiszen most kiegyensúlyozott, boldog az élete: hogyan tudna szomorú, megrázó dalokat írni, amiket a közönség biztosan elvár tőle? Végül úgy döntött, hogy nem is akar, nem is kell, és csak egyszerűen önmagát adta: a változásról, a felnőtté válásról mesél erős, őszinte hangon, s ehhez új hangzást, nosztalgikus, elmerengő, az ifjúságtól búcsúzó anyagot készített, sokkal poposabb hangszerelésben. Adele még mindig szabálytalan, bár vékonyabb, mint ahogy megismertük.

A színpadon elegáns dáma, szinte mindig fekete ruhában, ékszerekkel, a védjegyévé vált sminkkel – nagy műszempillákkal, világító zöld szemekkel –, a kezére tetovált „Paradise” felirattal, szédítően fiatalon.

A hétköznapokban viszont smink nélkül száguldozik Londonban a Mini Morrisán. Általában nem ismerik fel az emberek, aminek biztosan örül, hiszen máig nehezen viseli az ismertség velejáróit, sőt, nyilatkozatai szerint híres emberek társaságában kifejezetten zavarban érzi magát. Egészen furcsa kapcsolatban van a sikerrel: fél, hogy tönkreteszi az életét, hiszen minden célja az, hogy normálisan élhessen, és valódi dalokat írhasson igazi emberekről.

A könnyes balladáiról ismert énekesnő királynőként tért vissza a popzenébe, nemrég pedig bejelentette, hogy európai és észak-amerikai turnéra indul. Ez lesz talán a legnagyobb dobása, hiszen előző turnéját négy évvel korábban hangszálgyulladás miatt félbe kellett szakítania. Pár nap alatt minden koncertjére elkelt az összes jegy az egész világon. A londoni kislány néhány év alatt generációjának legsikeresebb énekesnője lett, és gyermekkori álma is megvalósult: dalaival az összetört szíveket gyógyítja. 

Címkék: anyaság, lemezeladás, james bond, amy winehouse, grammy-díj, plus size, hello, adele

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!