A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szabad-e locsolni?

Gyerekkoromban talán egyszer, ha elmentem meglocsolni az utcában pár lányt. Magamnak való kisvárosi gyerek voltam, bandáztam ugyan a környékbeli kölykökkel, de nem jártam át hozzájuk – az utcán verődtünk össze olykor-olykor focizni, indiánost játszani, üveggolyót cserélgetni, viasszal őzlábnyomokat kiönteni a közeli erdőszélen.

Fotó: Shutterstock.com

De többnyire jól elvoltam a magam kis világában. A felnőttektől tartottam egy kicsit, a lányok pedig zavarba ejtettek. Idegen házakba becsöngetni, versikéket mondani, aztán még meg is locsolni az ott lakó kis copfost, szeplőskét – ez nem az én műfajom volt. Nem is nagyon értettem, mi ez a zavaros hagyomány.

A fejemben nem állt össze, hogy a „Zöld erdőben jártam / Kék ibolyát láttam / El akart hervadni” sorok ibolyáján nem egy konkrét virágot, hanem egy lányt kellene érteni. Ennél az egésznél sokkal jobban izgatott, hogy vajon megkapom-e a bringát, melyet – mint a szüleim mondták – majd a nyúl hoz.

Nyúl?! Miféle nyúl? Ideteker vele a boltból? Mindegy, az sem gond, ha nem ül fel rá, hanem tolja, csak hozza el szépen nekem…

Mintegy a háttérből figyeltem, hogyan is megy ez a locsolkodás. Mert anyámhoz és nagyanyámhoz bátran becsöngettek a közelünkben lakó két népes roma család fiú tagjai, Csuka, Cápa, Narancs, Csoki, Selejt és Pepi (az igazi nevüket nem tudtam, csak annyit, hogy Pepit és korán elhunyt ikertestvérét eredetileg Dzsoki, illetve Bobby néven akarták anyakönyveztetni, de mivel ezt akkoriban nem engedte a törvény, végül a család két kutyáját nevezték el így).

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 4. számának 36. oldalán!)

Címkék: tojásfestés, locsolkodás, húsvéti nyúl

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!