A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Stresszmentes otthonra vágysz? Így valósíthatod meg!

Egész nap hajtunk, lótunk-futunk. Nem is csoda, ha hazaérve arra vágyunk, hogy legalább az otthonunk a nyugalom szigete legyen. Attól tartasz, hogy ez sokba kerül, vagy az egész lakást fel kell majd forgatnod? Megsúgjuk: nem kell. Mindössze néhány egyszerű lakberendezési praktikára lesz csak szükséged.

Fotó: Shutterstock.com

Aki azt mondja, hogy a stressz nincs jelen az életében, az nemes egyszerűséggel valótlant állít. Hiszen az élet annyi területén kell helytállni, megfelelni a folyamatos és egyre növekvő elvárásoknak – a családban ránk (vagy inkább magunkra) osztott feladatoktól a hivatásunkban betöltött szerepünkig… Nem is csoda, ha a feszültséget sokszor elviselhetetlennek érezzük.

Hát nem volna jó a munkanap végén kiengedni a gőzt, és a nyugalom szigetére hazaérni? Ha erre most csak legyintesz, mondván, hogy persze, vágyálomnak tökéletes, akkor hadd mutassuk meg, hogy nagyon is lehetséges – és sem túl nagy erőfeszítésbe, sem túl sok pénzbe nem kerül. Csak pár lakberendezési praktikát kell ellesned és okosan alkalmaznod. Hogy pontosan miket? Induljunk most el együtt hozzád, az otthonodba, és nézzük meg ezeket közösen!

Az első benyomások

Képzeld el, hogy most érkezünk meg hozzád, és együtt indulunk el befelé – milyen lesz az első benyomásunk? Milyen kép fogad minket? Tiszta, rendezett kertbe vagy lépcsőházba érkezünk, vagy esetleg egy kupis bejárati ajtóhoz, ahol minden le van dobálva a földre, a cipőktől az esernyőkön át a kinti gyerekjátékokig?

Nem mindegy, hiszen egész más érzés egy rendezett élettérbe megérkezni, mint magába az őskáoszba. Előbbi esetben sokkal nyugodtabb, boldogabb a hazatérés – mintha az egész napos stresszt is kívül hagytad volna a falakon.

Nem hiszed? Tegyél egy próbát! Rámolj el mindent a kertből, a lépcsőházból és a bejárat környékéről, amire nincs szükséged. Ami pedig marad, azt tedd vissza a helyére. A kabátokat a fogasra, a cipőket a cipősszekrénybe, az apróságoknak pedig szerezz be olyan tárolókat, amelyek mind méretükben, mind funkciójukat tekintve megfelelnek az igényeidnek.

Az első lépések

Fotó: Shutterstock.com

Megérkeztünk, levettük a cipőt, megtehetjük az első lépéseket az otthonodban. Milyen az előszoba? Világos, áttekinthető helyiség, vagy tele van zsúfolva mindennel, a párod edzőcuccától a zacskós virágföldön át a gyerek rolleréig? Utóbbi esetben nem is csodáljuk, ha hazaérve még feszültebbnek érzed magad, mint a nap során bármikor.

Hogy mit tehetsz? Először is egyszerűsíts. Próbálj minél kevesebb holmit az előszobában tárolni. Legyen itt csak egy-két bútornak fix helye, például fogasnak, kisebb beépített szekrénynek vagy cipősszekrénynek. De ennek a tetejét se pakold tele mindenfélével.

Második lépésben teremts nyugodt hangulatot. Jöhet néhány nyugalmat sugárzó kép a falra, a padlóra pedig egy mutatós váza vagy egy pihe-puha szőnyeg, melyen öröm lesz besétálni az otthonodba.

A nyugalmat árasztó enteriőr

Hogy milyen a nyugodt élettér? Ahányan vagyunk, erre nyilván annyiféle válasz adható, de abban talán egyetértünk, hogy világos, szellős, áttekinthető, nem túlzsúfolt. Ennek érdekében igyekezz a szobákat csak annyi bútorral berendezni, amennyi feltétlen kell.

Lehet, hogy csábító egy hintaszék és egy kisebb dohányzóasztal, vagy még egy szekrény beszerzésének gondolata, de mielőtt megvennéd, nézd meg jó alaposan a teret: nem fogod így túlzsúfolttá tenni? Vagy nem sok máris az a bútor-, könyv- vagy ruhamennyiség, melyet felhalmoztál? Ne feledd, ha egyszerűsítesz, azzal stresszmentesíthetsz is!

Ami a színeket illeti, bármilyen csábítónak tűnik is egy vörös vagy élénkzöld fal, inkább a neutrális árnyalatokkal, illetve földszínekkel dolgozz. Ezek segíthetnek otthonodat a nyugalom, a pihenés szigetévé tenni.

Félre ne értsd, nem szeretnénk rábeszélni a sokak által unalmasnak tartott fehérre, bézsre, szürkére. Inkább arra biztatunk, hogy a nagyobb felületeken válogass azokból a visszafogott színekből, amelyek mindenhez mennek – és amelyeket amúgy is szeretsz. Ha a kellemes kékekből vagy zöldekből válogatnál, segítenek megnyugodni, ennek sincs akadálya. De a harsányabb, erőteljesebb árnyalatokat hagyd meg inkább a kiegészítőknek (ha egyáltalán használnál ilyen színeket).

Fotó: Shutterstock.com

Engedd be a természetet!

Jó lenne minden reggel természetes fényre ébredni, majd kitárni az ablakod, és legalább néhány percig élvezni a friss szellő ébresztgető cirógatását? Ennek semmi akadálya! Cseréld le a nehéz, sötét függönyöket vékony textíliákra. Több fényt engednek be az otthonodba. A hatást már néhány nap után érezni fogod!

A természet beengedésének másik remek módja, ha olyan anyagokból készült dekorokkal és kiegészítőkkel formálod a saját stílusodra a lakásodat, mint például a tengerifű vagy a len. De használhatsz kagylókat, köveket, ágakat, és persze rengeteg élő növényt.

Kutatások is bizonyítják, hogy a virágok, illetve a növények jelenléte segíthet csökkenteni a stresszt, illetve a nyugodtabb otthoni környezet megteremtéséhez is hozzájárulhat. Arról nem is beszélve, hogy kellemes illatuk vagy épp zöld színük nemcsak megnyugtat, de boldogabbá is tehet.

Fürdőből spa?

Egy wellnessben vagy spában percek alatt sikerülhet ellazulni – miért ne teremthetnéd meg otthon a saját kis luxusfürdődet? Persze, nem arra akarunk biztatni, hogy most azonnal vágj bele a fürdőszobád igencsak költséges átalakításába, inkább csak ezt a spa hangulatot másold le.

Jöhetnek a pihe-puha fehér törülközők, textilpapucsok, fürdőköpeny, a fürdősók és a fa fürdőkefe. Ha pedig még inkább szeretnél az érzékekre hatni, akkor néhány illatgyertyát is szerezz be – a levendula illata például megnyugtat, és gyorsabban segíthet ellazulni.

Fotó: Shutterstock.com

Stresszmentes konyha

Ha belépünk a konyhádba, mit látunk? Egymás hegyén-hátán állnak az edények, tele a hűtő olyan ételekkel, amelyeket hetek óta ki kellene dobni, és elmosogatni sem sikerült már néhány napja? Ne gondold, hogy most elítélünk ezért – erről szó sincs. Bárkivel előfordulnak az ilyen helyzetek – velünk is. De ha alapjaiban változtatsz meg néhány dolgot, áttekinthetőbb lesz a konyhád, és nem kell többé attól tartanod, hogy a káosz és az abból adódó stressz egyszer csak átveszi az uralmat az életed felett.

Az első lépés: szelektálj. És tényleg mindentől válj meg, ami csak a helyet foglalja. Majd úgy pakolj vissza, hogy minden a kezed ügyében legyen, amit tényleg használsz, és neked minden praktikusan elérhető legyen. Ha csak egy alapszabályt követsz, nevezetesen, hogy az legyen csak elővéve, ami használatban van, sokkal nyugodtabb, stresszmentesebb térré válhat a konyhád. Így újra megjöhet a kedved a sütés-főzéshez is!

Alakíts ki relaxációs zónát

Ha a fentieken túl szeretnél egy csendes kis zugot, ahol egyedül lehetsz és lazíthatsz, amikor akarsz, akkor jelölj ki egy saját kis relaxációs zónát. Nem kell, hogy ez egy egész szoba legyen, jó lehet egy kanapé vagy egy hintaszék is, ahová visszavonulhatsz.

És nem csak jógázni vagy meditálni, hanem akár olvasni, kreatívkodni, vagy csak ülni és nézni a kertet. Itt bármit csinálhatsz, amiről úgy érzed, hogy kikapcsol és feltölt. Fontos, hogy a relaxációs zónádban el tudj lazulni, ezért kapcsold ki a kütyüket (vagy hagyd őket a lakás más pontján), és beszéld meg a családdal, hogy itt ne zavarjanak. 

Címkék: szelektálás, stresszmentes otthon, előszoba kialkítása, konyhai felszerelés helye, relaxációs sarok kialkítása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!