A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Spanyol szerelem és hollywoodi siker: Penélope Cruz - Javier Bardem

Napjaink legismertebb és legnépszerűbb spanyol színészeiről szól a történet. Két művészről, akiknek sikerült a bravúr: hollywoodi karrier mellett hűek maradtak európai gyökereikhez. Ez a két ember egymás mellett találta meg a boldogságot. Penélope Cruz és Javier Bardem immár tíz éve házasok. De vajon boldogok-e?

Fotó: Shutterstock.com

Egy autószerelő és egy fodrásznő gyermekeként született Madridban Penélope Cruz. Már gyerekkorában rajongott a művészetekért: Hatéves korától klasszikus balettet tanult a spanyol nemzeti konzervatóriumban, majd 15 évesen abbahagyta a táncot, és inkább a színészet felé fordult. Reklámszerepek és tévésfelvételeken keresztül vezetett az út addig, amíg ő lett a ’csodálatos spanyol nő’, ahogy Spanyolországon kívül nevezik.

Almodóvarral kéz a kézben a sikerért

Az igazi áttörést a sztárrendező, Pedro Almodóvar hozta el Penélopénak. Az Eleven hús (1997) bizarr történetét, a Mindent anyámról (1999) követte, majd a 2006-ban bemutatott Volver, amiért aztán Oscar-díjra és Arany Glóbusz-díjra is jelölték a színésznőt. Penélope hirtelen mindent megkapott: európai és amerikai sikereket. A mai napig ő az egyetlen spanyol színésznő, akinek sikerült Hollywoodban befutnia, és hosszabb időn keresztül az amerikai filmipar élvonalában dolgoznia. 

Két évvel a Volver sikere után a Woody Allen rendezte Vicky Cristina Barcelonában alakított szerepéért pedig már megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is. 2013-ban a Szeretők, utazók című Amodóvar-filmben pedig Antonio Banderas lett a partnere. Hogy mennyire jó párost alkottak, azt Almodóvar is érzékelte. Így jött 2019-ben a Fájdalom és dicsőség, ahol ismét összeállt a nagy hármas. 

A sikerek persze Cruzt is megváltoztatták, de hiába került sokszor messze a szülőföldjétől, mégis megmaradt annak a tehetséges, lobbanékony spanyol színésznőnek, aki mindig is a földön járt. Persze él a sztárság kínálta lehetőségekkel, több márkát is képvisel – például a L’Orealt és a spanyol Mangót is. Tisztában van nőiességével, szépségével, mégis megilletődötten fogadta, amikor 2000-ben a 15. helyen végzett a Maxim magazin ’Világ 100 legszexisebb nője’ listáján.

Fotó: Shutterstock.com

A férfiak álma – az álmok asszonya

Szépségére persze hogy sok férfi felfigyelt. Pályája kezdetén évekig egy spanyol zenésszel járt, csak akkor szakított vele, amikor a Vanília égbolt című film forgatása közben összejött Tom Cruise-szal, aki éppen Nicole Kidmant hagyta el a spanyol szépségért.

Tommal három évig voltak együtt, majd a Szahara című film forgatásán véget ért ez a románc. Utána Penélopét szinte minden hollywoodi szereplőtársával hírbe hozták. A pletykák szerint járt Matt Damonnal, Matthew McConaughey-vel, Nicolas Cage-dzsel és Orlando Bloommal is. Javier Bardemmel 2008 elején jöttek össze, de sokáig titkolták…

Javier, a spanyol macsó

Bardem a Nem vénnek való vdék című thrillerben
Fotó: UIP-Duna Film

Az idén 51 éves Javier Bardem igazi színészcsaládba született a spanyolországi Las Palmas de Gran Canarián. Már a nagyszülei is színészek voltak, sőt a nagybátyja forgatókönyvíró és filmrendező. Így talán nem is csoda, hogy a kis Javier első filmszerepét már 5 évesen megkapta. Édesanyját kísérte el a forgatásra, de amikor a rendezőnek sürgősen egy gyerekre volt szüksége az egyik jelenetbe, kézenfekvőnek tűnt, hogy a színésznő amúgy is ott lebzselő kisfia ugorjon be. 9 évesen – bátyja hatására – a rögbi felé fordult.

Tagja volt a 16 év alatti, majd a 18 év alatti nemzeti válogatottnak is, de a színészi pálya hívása és növekvő népszerűsége miatt végül 23 éves korában mégis otthagyta a sportot. A BBC-nek egy korábbi interjúban azt mondta, hogy amikor a Sonka, sonkával hirtelen ismert lett, a pályán is mindenki őt vette célba. Ő pedig inkább azon volt, hogy a csapattársai ne neki passzolják a labdát. Ekkor már egyértelmű volt, hogy döntenie kell: a sport vagy a színészet!

Még egy ’kicsapongás’: a festészet

A sportkarrier mellett Bardem évekig kacérkodott a festőművészettel is. Tinédzserként négy évig járt egy madridi képzőművészeti iskolába, ez idő alatt, hogy tanulmányait fizetni tudja, apróbb színészi szerepeket is elvállalt.

Végül otthagyta az iskolát, mert úgy érezte, nem elég jó benne. Később úgy nyilatkozott erről az időszakról, hogy nem csinált kifejezetten rossz képeket, csak nem tudta magát kellőképpen kifejezni festményeiben. A mai napig szívesen fest, de alkotásait nem mutatja meg senkinek.

De hol tartják az Oscar-díjakat? 

Fotó: PuzzlePix

2000-ben, közel két tucat filmet követően, Julian Schnabel Mielőtt leszáll az éj című alkotásának főszerepe hozta meg számára a nemzetközi kiugrást. Reinaldo Arenas kubai költő megformálásáért Bardemet Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték első angol nyelvű szerepében, de ekkor még nem nyerte meg a szobrot.

2007-ben viszont a Nem vénnek való vidék kegyetlen és érzéketlen mészárosa, Anton Chigurh megformálásáért már nemcsak a jelölés járt. Ő lett az első Oscar-díjas spanyol férfiszínész, amint színésznőként Penélope. S hogy mit jelent számukra a díj? Vagy inkább a szobor? Elárulták: bevetették kreativitásukat, és lámpát készíttettek belőlük, melyek az éjjeliszekrényeiken állnak. Cruz és Bardem bátran elmondhatja: ők bizony az Oscar-díjak fénye mellett olvasgatnak.

Egy szexjelenet mint közös kezdet

Cruz és Bardem közös története valójában már 1992-ben kezdődött: együtt szerepeltek Bigas Luna túlfűtött drámájában, a Sonka, sonka című filmben, és a nevükhöz kötődik a filmtörténelem egyik emlékezetes szexjelenete.

A spanyol kultúrát parodizáló produkcióban Bardemnek egy ponton az volt a feladata, hogy megnyalja Cruz mellét. Cruz ekkor még csak 18 éves volt… A vígjáték, amelyben Bardem egy alsóneműmodellt, egyúttal egy reménybeli matadort alakított, mindkettejük számára egyszerre hozta meg az ismertséget – nem véletlen, hogy lányuknak a Luna nevet adták.

A két tehetséges spanyol színész újabb közös munkákban tűnt fel: együtt játszottak A szerelem súlyosan károsítja az egészségét című vígjátékban, az Eleven hús című filmben, a Bokszmeccs a lélekért című drámában, majd következett a Vicky Cristina Barcelona, melyben volt szeretőket alakítottak.

Ennek a filmnek a forgatásán több mint 15 év ismeretség után végre összejöttek, de a közös munka ezután sem állt le. 2013-ban Ridley Scott filmjében, A jogászban szerepeltek együtt, 2017-ben az Escobarban, 2018-ban pedig Asghar Farhadi emberrablós drámájában, és a Mindenki tudja című filmben tűntek fel együtt a mozivásznon.

Vicky Cristina Barcelona
Fotó: Best Hollywood

Titkolódzás után szűk körű lagzi a Bahamákon

A visszahúzódóbb élet Bardemre jellemzőbb, ő szereti a munkát és a magánéletet különválasztani. De amikor viszont Penélopéval egymásba szerettek, tudta, hogy nehéz lesz a közvéleményt távol tartani maguktól. A két spanyol mozibálvány kapcsolatáról a Vicky Cristina Barcelona forgatása után kezdtek cikkezni, de Cruz és Bardem kínosan kerülte a nyilvánosságot, több mint egy évig díjátadókon, premiereken sem jelentek meg közösen.

2010-ben bombaként robbant a hír, hogy a 36 éves Penélope és a 41 éves Javier összeházasodott. A ceremóniára szűk családi körben július elején került sor a Bahamákon, a pár egyik barátjának házában. Sokan úgy tartották, hogy a pár az európai filmélet ’Brangelinája’, azzal a különbséggel, hogy Brad Pitthez és Angelina Jolihoz képest ők még mindig együtt vannak. A házaspárnak két gyermeke született: fiuk, Leonardo 2011-ben, a kislányuk, Luna 2013-ban.

Jelenet a Mindenki tudja című filmből
Fotó: Mozinet

Élet rivaldafény nélkül

Házasságukat azóta sem élik a nyilvánosság előtt. Aki végignézi a két sztár közösségi oldalát, meglehetősen sokat kell lapoznia ahhoz, hogy találjon legalább egy közös képet, családi pedig egyáltalán nincs. Sokan úgy vélik, ez nem csak tudatosság és a gyerekek védelmének a kérdése, hanem a házasságuk körüli gondot is jelzi. Erről már 2012-ben is pletykáltak, éppen a második gyermekük születése előtt.

„Komoly gondok vannak Penélope Cruz házasságával! A színésznő elkeseredetten küzd, hogy ne veszítse el Javier Bardemet, aki már fiatalabb nőkkel flörtöl, ráadásul nem is csinál titkot belőle” – írta az egyik hollywoodi bulvárlap. Többen azt is tudni vélték, hogy a színésznő és férje rengeteget veszekednek.

„Azóta, hogy kisfiuk, Leonardo megszületett, Penélope csak a gyerekkel törődött, és Javier egyre magányosabbnak érezte magát a házasságban. Nem tett jót a kapcsolatuknak az sem, hogy Penélope visszament dolgozni, hiszen így még kevesebb idő jutott egymásra – fecsegte ki akkoriban egy jó barát. Az biztos, hogy Penélopét megváltoztatta az anyaság. „A gyerekek születésével minden átértékelődött. Meg kell védenem a gyerekeimet, hisz ők nem kérték, hogy reflektorfényben éljenek” – nyilatkozta többször is.

De éppen a gyerekek azok, akik miatt a színésznő nem is akart a válásra gondolni. Sőt, foggal-körömmel küzdött azért, hogy egyben tartsa a családját. Házassági tanácsadót fogadott, és meggyőzte a férjét, hogy vállaljanak mindketten szerepet egy filmben, hátha a közös munka visszahozza a régi szenvedélyt.

Ez lett a Mindenki tudja, a 2018-as cannes-i filmfesztivál nyitó filmje. Itt már újra egymás mellett ragyoghattak a vörös szőnyegen. Bár igaz, Cruz egyszer azt mondta, nem hisz a házasságban, csak a családban, a szerelemben és a gyerekekben… De ki tudja, mit gondol majd néhány év múlva még mindig ebben a házasságban…

Címkék: pedro almodóvar, penelope cruz, javier bardem, sonka,sonka, eleven hús, vanília égbolt, bigas luna, az első oscar-díjas spanyol színész, az első oscar-díjas spanyol színésznő, mielőtt leszáll az éj, nem vénnek való vidék, volver

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!