A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sorsunkat ugyanúgy örököljük, mint a szemünk színét

Azt már mindannyian tudjuk, hogy génjeik teremtenek meg minket. Fogantatásunk pillanatában alkatunk, orrunk formája, szemünk, hajunk színe, temperamentumunk, képességeink jelentős részben DNS-kódunkba vésődik.

Fotó: Shutterstock.com

De ennél sokkal több mindent öröklünk. Nem csupán tulajdonságainkat, megjelenésünket, képességeinket. Ma már bizonyított tény, hogy az, ami az egyik generációval történik, hatással lesz a következő generációkra, a gyerekekre, unokákra, dédunokákra.

Mindez bonyolult mechanizmusokon keresztül történik. Benne van a viselkedési mintázatoknak, az érzelmi reakcióknak az átörökítése, benne van az, hogy mennyire képes egy család biztonságosan vagy bizonytalanul kötődni és kötődéseket kialakítani. Benne vannak az ősök traumái, az ő hajdan megélt sorsuk is.

Súlyos örökségeink

Ki vagyok? Milyen vagyok? Honnan jöttem? Ezek a kérdések kamaszkorában kezdik érdekelni az embert. Akkor azonban még eszébe sem jut, hogy sorsában, vonásaiban, félelmeiben és ambícióiban családja generációi is jelen vannak. Legfeljebb édesanyjával hasonlítja össze magát, ha lány. Édesapjával, ha fiú.

Egy darabig éppen olyan akar lenni, mint a szülei. Ha kislány, édesanyja cipőjében billeg, és a gesztusait utánozza. Játék csavarhúzóval játszik, fúr, farag, ha fiú. Aztán kezdi magát megkülönböztetni, és elhatározza, hogy ő nem lesz olyan, mint a szülei.

Elkezd leválni, magát kortársaihoz mérni, hozzájuk vonzódni. S egész élete során, a gyerekkortól az aggkorig biztos benne, hogy ő egyszeri és megismételhetetlenül egyedi. S ez így van valóban. Hiszen ő ősei génjeinek egyedi és sajátos kombinációja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 24. oldalán!)

Címkék: titkok, családállítás, sors, genetika, sosrkönyvi tervezés, utódok felnevelése, örökölt sors, társadalmi tényezők, világégés, háborúk, családi elhallgatások

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!