A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sok múlik az étrenden

A család szeme fényének első néhány éve az egész életére kihat. A megfelelő étrend - és itt a baba mellett a kismamára is gondolnunk kell - a felnőttkori megbetegedések kockázatát is nagymértékben csökkenti.

Fotó: Thinkstock

Éppen ezért már a magzatra is fokozottan kell figyelni, ez pedig elsősorban a kismama életvitelét érinti. A kulcsszó – mint annyiszor – ezúttal is a mértékletesség. Tiltólistára egyetlen ételt sem kell tenni a terhesség alatt (na, jó, a szintetikus anyagokat és a tartósítószereket jobb elkerülni), ügyelni kell viszont a változatos étrendre: ez biztosítja, hogy a magzat mindenből megfelelő mennyiséget kapjon.

„A sütés-főzés növényi olajjal ideális – javasolja Boczek Éva védőnő –, az étrend alapját a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér adja, miközben – többek között – sovány húsok, hal, máj és tojás is kell, hogy szerepeljen a kismama menüjében. No, meg sok gyümölcs a vitaminok miatt.”

A nyomelemek szerepe kulcsfontosságú a kicsi fejlődésénél, ezért a kismama szervezetének ellátásán túl a magzat igényeiről is gondoskodni kell. Az ENSZ becslése szerint például a terhes nők mintegy 60%-a vashiányos, pedig a vas az oxigénellátásért felelős nyomelemként elengedhetetlen a magzat gondtalan fejlődéséhez, és a születés utáni agyfejlődésre is hatással van.

„A cukor- és sófogyasztás mértékét viszont vissza kell fogni, ezzel csökkenthető a felnőttkori magas vérnyomás és az elhízás kockázata. Külön kiemelendő a D-vitamin szerepe, ami csökkenti a cukorbetegség későbbi kialakulásának veszélyét” – teszi hozzá a védőnő.

Lám, mennyi mindenre kell nap mint nap ügyelni – és a kisbaba még mindig az anya pocakjában van! „A terhesség megváltoztatja az anya energia- és tápanyagigényét is, ezért fontos, hogy tudja, miből mennyire van szüksége neki és a magzatnak.

Ehhez kellenek a védőnők és az orvosok tanácsai, hiszen jóból is megárt a sok: a kismama súlygyarapodása szülésig 10-12 kg körül megfelelő, a komolyabb elhízás az újszülött későbbi életében vezethet problémákhoz” – mondja Boczek Éva.

Az újszülött számára az anyatej a legnagyobb kincs, életének első hat hónapjában – jó esetben – kizárólag ezt kap. Az anyatejet tudja leginkább hasznosítani, erősíti az immunrendszerét, nem mellékesen a szoptatás rendkívül fontos érzelmi kötelék anya és gyermeke között.

Az anya étrendjénél persze továbbra is figyelembe kell venni, hogy minden tápanyagból „elvesz” a kicsi is, ugyanakkor – mint azt a védőnő mondja – az anyuka „ne kettő helyett egyen”, mert az elhízás a terhesség hónapjaihoz hasonlóan itt is rossz hatással lehet a baba későbbi egészségi állapotára.

„A tizenkettedik hónap lesz a vízválasztó a kisbaba és az anyuka életében – emeli ki a védőnő – mert ilyenkor hajlamosak az anyukák hirtelen minden ételt bevezetni, fokozatosság nélkül. Miközben törekedni kell a változatosságra, nem téveszthető szem elől a mértéktartás.

Ebben a korban ismerkedik a kisgyerek az ételekkel, ezért sosem szabad siettetni az étkezést: a kicsi ekkor tanul rágni, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségű étel mellé jó sok türelmet is kapjon.”

Címkék: csecsemő, terhesség, táplálkozás, szoptatás, vitamin, étkezés, csecsemőtáplálás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!