A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítségnyújtás a bajba jutott anyáknak

Budavári Zita pontosan húsz évvel ezelőtt hozta létre hazánk első olyan alapítványát, mely a krízishelyzetben lévő anyákat segíti, illetve az újszülött csecsemők védelmére kel, otthont keres nekik. Zita maga is örökbefogadó szülő, s a kezdetek óta a Bölcső Alapítvány elnök asszonya. Tőle és alapítványától – 1995-ös megalakulásuk óta – már több mint ezerkétszázan kértek segítséget országszerte.

Fotó: Thinkstock

Sajnos léteznek olyan anyák, akik se a várandósságuk idejére, se a szüléshez nem kérnek segítséget, és otthon, titokban hozzák világra a gyermeküket. Előttük még mindig ott a lehetőség, hogy a gyermeket elhelyezzék egy inkubátorba, így biztosítva számára a szakszerű orvosi ellátást, és esélyt adva neki, hogy szerető családban nőhessen fel. Budavári Zita így foglalja össze a kitett apróságok sorsát:

„1996 májusában helyezték ki az első inkubátortt a Bakáts téri Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központban. Azóta már minden megyeszékhelyen található egy-egy inkubátor, a főváros területén több is. Kiszámíthatatlan, hogy mikor és milyen gyakran helyeznek el csecsemőt valamelyik inkubátorba, de az eljárás a csecsemők megtalálásakor minden esetben ugyanaz.

A kórház újszülöttosztályának gyermekorvosa átvizsgálja a babát, értesítik a gyámhivatalt, onnan továbbadják az ügyet a TEGYESZ-nek, ők pedig tájékoztatják az örökbefogadásra várakozó szülőket. A másik lehetőség, hogy megvárják, míg a baba eléri az 5-6 hetes kort, és csak utána helyezik ki szülőkhöz. Ez alatt az 5-6 hét alatt vagy a VI. kerületi csecsemőotthonban helyezik el őket, vagy hivatásos nevelőszülőkhöz kerülnek, amíg meg nem találják a végleges helyüket.

Meglepő, de a helyzetükhöz képest meghökkentően jó állapotban vannak ezek a babák. Szinte ugyanaz a helyzet, ha otthon születnek, illetve ha szakszemélyzettel, kórházban hozza világra őket az anya.

Az inkubátorba helyezett csecsemőknél a gyermekorvos által megállapított születési idő alapján jegyzik be a születés napját, és a kórház személyzete ad nekik nevet. Mivel eltitkolt terhességből származnak, többnyire a szülés után rögtön az inkubátorba teszik őket, mégpedig valószínűleg nem az anya viszi oda a babát, mivel ő a szülés után sem egészségileg, sem érzelmileg nincs olyan állapotban, hogy képes legyen erre.

Kaptam már olyan húszoldalas levelet egy anyától, amelyben leírta, hogy az autóban ülve nézte, amint az apa betette az inkubátorba a pár órája született gyermeküket. A szülők sok esetben nem tudnak az egyéb lehetőségekről. Sokkal több gyerek került inkubátorba, akiknek nem kellett volna, hiszen az anonimitásra sok megoldás van.” 

Nagyon sokáig nem volt megfelelő a közvélemény tájékoztatása a témával kapcsolatban. A Bölcső Alapítvány segítségével új információkhoz juthatnak a bajba jutott emberek. 

Címkék: örökbefogadás, bölcső alapítvány, gyerekek örökbeadása, csecsemő elhagyás, kitett gyerek, inkubátor, schöpf-merei ágost kórház és anyavédelmi központ, tegyesz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!