A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítség! Serdül a gyerekem

Nyolcévesen még babáznak, amikor a tizenhármat betöltik, esetleg már szexet néznek az interneten. Másodikos korukban még a macijukkal alszanak el este, hetedikben pedig már éjfélig szeretnének kimaradni. Amikor először mennek táborozni, még felhívják a mamájukat, mert hazavágynak, de négy évvel később már csókolóznak a strandon egy bokor mögött.

Fotó: Shutterstock.com

A serdülőkről van szó, természetesen. Ők azok a 8 és 14 év közöttiek, akik életük talán legnehezebb korszakában elindulnak a felnőtté válás útján.

Ellökik a szülők kezét, aztán visszaszaladnak, és erősen megszorítják. Mert nagyon jó lenne már felnőttként dönteni, de ugyanakkor gyerekként, felelőtlenül élni is.

A közelgő serdülés testi változásai már tízéves korban kezdenek megjelenni. Az érdeklődés felélénkül, mindent ki akarnak próbálni, ugyanakkor specializálódik is. Az erkölcsi fejlődésben a normák fokozatosan belsővé válnak, már képesek a helyes-helytelen dolgok önálló megítélésére.

Gondolkodásukban nagyobb logikai stabilitás jön létre, elvont fogalmakkal is tudnak dolgozni. A kortárscsoport hatása megnő. Stabil baráti kapcsolatok alakulnak ki, képessé válnak az igazi együttműködésre.

A felnőtt világ számára a gyerek ilyen korban egyre nehezebben megközelíthető. Megjelenik az ábrándozás, a fantáziavilágban történő vágyteljesítés.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 3. számának 30. oldalán!)

Címkék: drog, internet, öngyilkosság, kamaszkor, serdülőkor, hormonális változások, testi változások, pattanások

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!