A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítség! Serdül a gyerekem

Nyolcévesen még babáznak, amikor a tizenhármat betöltik, esetleg már szexet néznek az interneten. Másodikos korukban még a macijukkal alszanak el este, hetedikben pedig már éjfélig szeretnének kimaradni. Amikor először mennek táborozni, még felhívják a mamájukat, mert hazavágynak, de négy évvel később már csókolóznak a strandon egy bokor mögött.

Fotó: Shutterstock.com

A serdülőkről van szó, természetesen. Ők azok a 8 és 14 év közöttiek, akik életük talán legnehezebb korszakában elindulnak a felnőtté válás útján.

Ellökik a szülők kezét, aztán visszaszaladnak, és erősen megszorítják. Mert nagyon jó lenne már felnőttként dönteni, de ugyanakkor gyerekként, felelőtlenül élni is.

A közelgő serdülés testi változásai már tízéves korban kezdenek megjelenni. Az érdeklődés felélénkül, mindent ki akarnak próbálni, ugyanakkor specializálódik is. Az erkölcsi fejlődésben a normák fokozatosan belsővé válnak, már képesek a helyes-helytelen dolgok önálló megítélésére.

Gondolkodásukban nagyobb logikai stabilitás jön létre, elvont fogalmakkal is tudnak dolgozni. A kortárscsoport hatása megnő. Stabil baráti kapcsolatok alakulnak ki, képessé válnak az igazi együttműködésre.

A felnőtt világ számára a gyerek ilyen korban egyre nehezebben megközelíthető. Megjelenik az ábrándozás, a fantáziavilágban történő vágyteljesítés. A gyermek énképe fokozatosan alakul. Azért, hogy a pozitív énképe kialakulhasson, nagyon fontos a dicséret, az elismerés.

A tükör előtt: ki vagyok én?

Fotó: Shutterstock.com

A pubertáskor a nagy változások, a viharok korszaka. A személyiség fejlődésében az „identitáskrízis” játszik központi szerepet, keresik önmagukat, a saját hovatartozásukat.

Megkérdőjelezik az eddig gondolkodás nélkül átvett normákat, szabályokat, mindennel és mindenkivel szemben kritikusak.

„Ki vagyok én?”, „Mi a dolgom a világban?” Mi az élet értelme?” – kérdezi a serdülő magától a tükör előtt állva, miközben az egyik pillanatban dögös csajnak, másikban ronda kis békának látja magát.

Kételyekkel, zűrzavaros érzelmekkel, szorongásokkal teli időszak ez. Olykor madarat lehet fogatni vele, máskor öngyilkossági gondolatok gyötrik. Néha aprólékos rendet rak, nagy elhatározások közepette új füzetet nyit.

Aztán, mint aki elfáradt, csak ül, bámul maga elé, és elborítja a rendetlenség. Veszekedni, kiborulni, csapkodni felesleges. A legtöbbet akkor segítünk, ha megértjük. (Vagy legalábbis megpróbáljuk.)

Nincs két egyforma serdülő

Ebben a korban a gyerek magára zárja a szobája ajtaját. Titkos telefonokat intéz, sms-eket ír, és számunkra ismeretlen közösségi oldalakon bolyong.

Úgy tűnhet, hogy már nem mi vagyunk a legfontosabb kapcsolata. Számára a barátok, osztálytársak véleménye a fontos. A szülőkkel való kapcsolatban központi kérdés az érzelmi leválás, önállósodás. Az érzelmi függetlenedés sokféleképpen megvalósulhat.

Sok családban állandó harc folyik az önállósulásért. Még kicsi vagy, nem mehetsz el egyedül; amíg itthon élsz, én mondom meg, mit veszel fel és hova mész – hallják. Ez éppen olyan problémákhoz vezet, mintha túl korán következne be az önállóság.

Sokan ismerünk kislányokat, akik már 13 éves korukban túl vannak több szexuális kalandon, haspólóban, tetovált karral, pirszinggel az orrukban, nyelvükön, bakancsban és festett hajjal lófrálnak a legvadabb bulis helyeken.

De ismerünk olyanokat is, főleg a fiúk között, akik még húszévesen is a mama szoknyája mellett érzik biztonságban magukat, és minden programról korábban hazamennek, mert az anyu addig nem alszik, míg haza nem érnek.

Csak látszólag nincs szüksége ránk

Nehéz dolog ez, hiszen a család, normális esetben a gyerek születésétől kezdődően mindent megtesz azért, hogy csemetéje sikeresen megtanuljon beszélni, járni.

Biztonságérzetet nyújt, megteremti a személyiségfejlődés érzelmi alapjait. Jutalmazással és büntetéssel magatartási és szerepmintákat közvetít. Segít a problémáinak megoldásában, a kívülről hozott feszültségek levezetésében.

A családban nagyobb az érzelmi elfogadás, kevesebb alkalmazkodási erőfeszítésre van szükség. És a családi élet egy darabig jól is működik, a gyerek szépen szocializálódik, közösségekbe megy, ott helyesen viselkedik, megtanul alkalmazkodni, fejlődése töretlen.

Fotó: Shutterstock.com

Aztán egyszer csak jön a serdülőkor, és már semmi nem megy úgy, mint addig. Úgy tűnik, a gyereknek már csak biológiai szükségleteinek kielégítése miatt van szüksége a családra.

Az önállósodó gyereknek terhesek a felnőtt–gyerek kapcsolat alá-fölérendeltségi viszonyai, a felnőtt irányítás. Az egyenrangú kortárskapcsolatra vágyik, ahol elsajátíthatók a kölcsönösség, versengés, együttműködés szabályai.

Úgy tűnik, a szülőre már csak azért van szükség, hogy enni adjon, és elpakolja a serdülő szanaszét dobált ruháit. Ez azonban nincs így. Bár a serdülő sohasem mondaná ki, ebben a korban talán még a korábbi időszakoknál is inkább szüksége van a megértésre, amit csak a szülő nyújthat.

A testi változásokat sem könnyű elviselni

A két esemény, melyeket a serdülés első jelének tartunk – a lányok első menstruációja és a fiúk első éjszakai magömlése. Ez a fiúknál 9–14 éves kor között, a lányoknál 8–13 éves kor között következik be.

Az agyban található biológiai óra ekkor beindul, és az ennek hatására egyre fokozódó mértékben termelődő nemi hormonok kialakítják a jellegzetes testi változásokat. A lányok csípője kiszélesedik, combjuk is kigömbölyödik. Arcuk kerekebb, hangjuk mélyebb lesz.

A fiúknál a váll szélesedik ki, és testük összes izma megvastagodik. A hangjuk kicsit később mélyül, amikor az ádámcsutka megnő. Amikor a fiúk testszőrzete megerősödik, a hangjuk gyakran „mutál”. Ez különösen kellemetlenül érinti őket, mert a hangjuk akaratlanul ugrálni kezd a gyermekkori magas és a későbbi mély között, különösen, ha haragosak, izgulnak vagy félnek.

A mellbimbók körüli bimbóudvar mindkét nemnél megnő és megsötétedik. A lányoknál kifejlődnek a mellek. Ezeket a nőies változásokat a mai lányok, akik szerint a ropi alkat a menő, elég rosszul viselik. Elkezdik utálni a testüket. A pattanásokat, melyek a fiúknál, lányoknál egyaránt megjelenhetnek.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: drog, internet, öngyilkosság, kamaszkor, serdülőkor, hormonális változások, testi változások, pattanások

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!