A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítség, kivel barátkozik a gyerekem?

"Megtiltom, hogy találkozz vele!", "Rossz társaságba keveredtél!" - sokak számára ismerős mondatok ezek. Ha nem is feltétlenül azért, mert gyerekként állandóan ezt hallották a szüleiktől, talán sokkal inkább azért, mert felnőttként ezt mondták gyermeküknek. De vajon meddig terjed "szülőségünk" vagy befolyásunk arra, kivel barátkozik gyermekünk?

Fotó: Shutterstock.com

– A barátságkötés a gyerekek életében rendkívül fontos momentum – mondja Vancsura Petra, a Yelon.hu (a Hintalovon Alapítvány szexedukációs weboldala, kamaszoknak szóló applikációja és anonim chat szolgáltatása) munkatársa. – Már óvodásként választanak maguknak barátot, bár ezek a barátságok ebben a korban még nagyon törékenyek, és főként az elérhetőségen múlnak.

A 6 és 9 éves kor között kialakult barátságok azonban már kétirányúak, és egyre jobban számítanak a belső tulajdonságok, amelyek mentén kiválasztják a gyerekek azt a személyt, akihez jobban akarnak kötődni, akivel több időt akarnak eltölteni.

A pszichológus szerint ugyanakkor még ezek a barátságok sem állnak olyan biztos lábakon, hogy túléljenek egy-egy konfliktust. Szilárd barátságokról először 9-10 éves kor felett beszélhetünk, amelyek már az érzelmek, gondolatok kölcsönös megosztásán alapulnak és bizalomra épülnek.

A kapcsolódás születése

Az óvodai és iskolai közegben kialakult barátságok miatt otthonosabbá válik a gyermek számára az intézményi közeg, szívesebben jár be, és könnyebben nyílik meg. A legtöbb szülő számára sokkal inkább védőfaktort jelent egy barát gyermeke oldalán, semmint veszélyforrást.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 5. számának 49. oldalán!)

Címkék: barátság gyerekként, barátság kamaszként, szülői felelősség határai, tiltás vagy engedés?, mi a barátság?

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!