A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sámánok hagyatéka

Holotrop légzés. Egy módszer, amellyel módosult tudatállapotba, transzba hozhatjuk magunkat, és megnyílik előttünk a tudatalattink. Bekukkantva ebbe a világba, sírunk vagy nevetünk, lebegünk vagy szárnyalunk, de a lényeg, hogy mindenképpen gyógyul a lelkünk.

Fotó: Shutterstock.com

A transzállapotról általában az indián sámánokkal kapcsolatban hallottunk, akik ütemes mozgás és monoton dobszó hatására kerülnek át ebbe a világba, és miután transzba esnek, megjósolják a jövőt, vagy akár gyógyítanak. Csakhogy a nyugati ember is könnyedén transzba eshet. Persze, nem árt tudni, mi is az a transz.

Megnyílik a tudat

A transz egyfajta módosult tudatállapot, mely évezredek óta ismert a természeti népek kultúrájában, az indiai jógik körében, a szufi misztikusoknál vagy az indiánoknál. Ez egy természetes, biztonságos állapot, melyhez nincs szükség semmilyen kemikáliára, és aminek hatására tudatunk megnyílik a túlvilági, a transzcendens felé.

Transzállapotban hozzáférhetünk a tudat alatti tartalmainkhoz, így olyan dolgokat is megérthetünk lelkünk, sorsunk alakulásáról, amilyeneket éber, tudatos állapotban nem.

Nagy utazás

A nyugati kultúrában a transzba esés nem volt divat, míg Stanislav Grof cseh pszichiáter, a transzperszonális pszichológia alapítója az 1970-es években ki nem dolgozta a transzlégzés technikáját mint terápiás módszert.

Egy speciális légzési gyakorlat során – miközben az agy a szokásosnál több belélegzett oxigénhez jut – megtörténik a tudatmódosulás. Ez a folyamat nem ártalmas sem a pszichére, sem az egészségre, bár bizonyos betegségek meglétekor nem javasolják az alkalmazását.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 2. számának 52. oldalán!)

Címkék: módosult tudatállapot, stanislav grof, holotrop légzés, transzállapot, transzlégzés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!