Sajtok melegen
A sajt egészséges és tápláló étel, ráadásul számtalan változata létezik. Nem érdemli meg tehát, hogy mellékszereplő maradjon a szendvics vagy a pizza tetején. Az olvasztott sajttal készült meleg ételek a hűvösebb napok kedvenc vacsorái lehetnek.
Sajtból megszámlálhatatlan változat létezik: a nemes penésszel érlelt, szinte folyós francia sajtoktól a hatalmas, kemény holland sajtkarikákig, az olasz parmezánig, a görög fetáig, a spanyol San Simónig vagy a jól olvasztható, lyukacsos svájci sajtokig terjed a skála.
A belőle készíthető ételek száma ugyancsak végtelen: nemcsak szendvicsek, saláták remek kísérője a sajt, és nem csupán önmagában vagy gyümölcsökkel tálalva fogyasztható, hanem meleg ételek készítésére is alkalmas. A meleg, sajtos ételek remek választásnak bizonyulhatnak a hűvös napokra.
A sajtos ételekhez finom, könnyű, zamatos fehérborok illenek, de egy kupica pálinkát vagy egy csésze meleg teát sem szentségtörés melléjük fogyasztani.
Maradékokból ínyencfalat
A fondü feltalálói a svájci pásztorok lehettek. A „fondre” szó franciául azt jelenti: olvadni, s a cserép- vagy fémedényben, spirituszégő fölött olvasztott finomságokat jellegzetes svájci ételnek tartják.
Eredetének titka az lehet, hogy a hegyek között élő embereknek minden maradékot hasznosítaniuk kellett a konyhában, ha ki akarták húzni a zord, téli időszakot. Így jöttek rá, hogy ha a megszikkadt sajtot felolvasztják, borral, pálinkával, fokhagymával, esetleg fűszerekkel ízesítve mártogatható finomságot kapnak – a mártogatáshoz pedig a száraz kenyeret is felhasználhatják, hogy valóban semmi ne vesszen kárba az éléskamrából.
Mindig legalább kétféle, vagy akár több aromás, könnyen olvadó sajtból (pl. ementáli, gruyère, appenzeller, gouda) készítsük; a sajtokat olvasztás előtt nagylyukú reszelőn reszeljük le. Bátran kísérletezzünk a fűszerezésével, szerecsendiót vagy zöldfűszereket is adhatunk hozzá.
Társasági esemény
A fondü fogyasztása közösségi esemény, nem is lehetne kiválóbb vacsorát elképzelni egy beszélgetős baráti összejövetelhez. A raclette, amelyhez az apró tálkákból álló speciális raclette-sütőt használjuk, hasonlóképpen összekovácsolja a társaságot. A raclette sajtszeletek alá mindenki maga pakolhatja be a feltéteket, és olvaszthatja rájuk a sajtot.
A sajtleves a hagyományos módon, a konyhában, és nem az ebédlőasztalon készül. Akkor válasszuk, ha különösen laktató, forró folyadékra vágyunk. Remek vacsora egy kirándulás, sítúra, hógolyózás vagy hosszasabb szabadtéri tartózkodás után, hiszen gyorsan elkészül, laktató, és fel is melegít, ha átfagytunk a szabad levegőn.
Klasszikus svájci sajtfondü
Hozzávalók 4 személyre:
1 gerezd fokhagyma félbevágva
3 dl fehérbor
1 teáskanál citromlé
225 g reszelt ementáli sajt
225 g reszelt gruyère sajt
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 evőkanál kirsch vagy cseresznyepálinka (elhagyható)
pirított kenyérkockák a mártogatáshoz
Elkészítés:
A fokhagymagerezd felével dörzsölje be a fondü-serpenyő alját. Öntse bele a bort és a citromlevet, majd gyújtsa meg az égőt, és forralja fel a folyadékot. Vegye lejjebb a lángot, majd fokozatosan adja hozzá és olvassza fel benne a sajtot. A kirschben vagy egy kevés vízben keverje el a kukoricakeményítőt, és adja hozzá ezt is a sajtos keverékhez. Vigyázzon, hogy ne forrjon fel, mert akkor odaéghet az alja. A fondüvillákkal mártogassa bele a pirított kenyérkockákat.
Svájci raclette
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kisebb krumpli
35 dkg svájci raclette sajt szeletekre vágva
Mit tálaljon mellé? Húsféléket, például pármai sonkát, aztán baguette-et, ecetes uborkát, gombát – a választéknak csak a fantázia szabhat határt.
Elkészítés:
Mossa meg a burgonyát, és héjában főzze puhára. Tegye az asztalra a burgonyát, a sajtot és az összes többi apróságot (kenyeret, sonkát, savanyúságot). Tegyen a raclette-sütő tálkáira egy-egy szelet sajtot, és olvassza meg. A tányérokra rakjon egy keveset a megtisztított és szeletekre vágott főtt krumpliból és a különféle feltétekből, majd kanalazza rájuk az olvasztott sajtot. Ízesítse frissen őrölt borssal, és mártogassa baguette-tel. Ha szereti, sonkát és szalámit is ehet hozzá. Az apró falatokat a raclette tálcáira is teheti, ezután olvassza rájuk a sajtot, és kanalazza ki őket együtt a tálcából.
Brokkolis sajtleves
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma, felkockázva
0,5 kg friss vagy fagyasztott brokkoli
4 dl csirkealaplé
0,5 kg sajt (pl. ementáli, trappista) kockákra vágva
4,5 dl tej
2 gerezd összenyomott fokhagyma
4 evőkanál kukoricakeményítő
2,5 dl víz
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban olvassza meg a vajat, majd párolja benne üvegesre a hagymát. Adja hozzá a brokkolit, és öntse rá a csirkealaplevet. Főzze 10-15 percig, amíg a brokkoli megpuhul. Vegye alacsonyabbra a lángot, keverje hozzá a leveshez a sajtkockákat, és folytonos kavargatás mellett olvassza fel őket. Adja hozzá a tejet és a fokhagymát is. Egy kisebb tálkában oldja fel a kukoricakeményítőt és a vizet. Keverje a leveshez, és állandó keverés mellett sűrítse be. Frissen őrölt borssal és zöldfűszerekkel megszórva tálalja.
Még nincs hozzászólás