A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Riga, a szecesszió metropolisza

A Baltikum legnagyobb települése a lett főváros, Riga, a régió fontos kulturális központja is. Mihail Barisnyikov világhírű balett-táncos szülővárosa remek célpont egy kis utazásra. A gazdag kínálatból szemezgetve ajánlok néhány különleges kulturális csemegét.

Fotó: Shutterstock.com

„A divat a kor tükre” (XIV. Lajos)

A divatmúzeum létrehozása magánkezdeményezés. A múzeum létrehozója és menedzsere, Natalja Muzicskina, egy moszkvai építész. Partnere a híres divatgyűjtő és történész, Alekszander Vasziljevsz azt mondja, hogy gyermekkora óta vágyott a gyűjtésre.

Egyszer az iskolából hazafelé sétálva 8 évesen egy moszkvai udvarban talált egy eldobott, 18. századi Szent Miklós-ikont, amelyre egy padlórongyot raktak ki, hogy megszáradjon. Így indult el az a folyamat, amiről ő mindig azt nyilatkozza, hogy a gyűjtővé nem válik valaki, hanem annak születik.

Ötéves korában látott először kiállítást, és onnantól kezdve ünnepként várta a múzeumlátogatásokat. Színésznő édesanyjának öltözőjét is gyakran látogatta, a színházi jelmezek rendkívül felkeltették az érdeklődését. Alexander szülei támogatták szenvedélyét, és 16. születésnapján festőművész apja meglehetősen nagy összeget adott neki, hogy gyarapítsa gyűjteményét.

Sokat utazott, majd Franciaországba emigrált, ahol megnyíltak előtte a párizsi bolhapiacok, aukciók, ahonnan fantasztikus darabokat vásárolt a gyűjteményébe. A divatmúzeumban interaktív állandó kiállítás és félévente változó, tematikus kiállítások várják a látogatókat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 7. számának 63. oldalán!)

Címkék: riga, museum of decorative arts and design, diego velázquez, margarita infánsnő, art nouveau center, divatmúzeum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!