A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül válogatás

Utcán, téren, várfalon

Székesfehérvár történelmi helyszínein, utcáin, terein, kirakataiban, galériáiban, kulturális intézményeiben, sőt, a naiv művész által emelt Bory-várban 9 napon át tart a helyiek által röviden csak Kortársnak hívott művészeti fesztivál.

Fotó: Varga András

A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál a tavaly fiatalon elhunyt székesfehérvári képzőművész, Garami Richárd emlékkiállításával nyílik meg a Pelikán Galériában, ezt követően városszerte képző-, iparművészeti és építészeti kiállítások, zenei, filmes és színházi programok várják az érdeklődőket.

A Kortárs legnagyobb, legnépszerűbb eseménye a Jam-Bory-Vár kisfesztivál, amelyet a fesztivál zárónapján rendeznek a Bory-várban. Itt a családi és gyermekprogramok mellett bekapcsolódhatunk például egy mandala-workshopba, lesz TánCirkusz, FényHangÁr dj, üvegfestmény-kiállítás, a Százoszlopos udvarban koncertezik a Singas Project, a Mörk zenekar, később pedig Lajkó Félix és az Óperentzia is. Éjjel a vár egész területén a Tűzmadarak tűztáncszínházában gyönyörködhetünk.

18. KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Székesfehérvár, május 12–20.
Jam-Bory-Vár, Máriavölgy 54., május 20.

Filmek reggelig

Az Artmozik éjszakáján a közelmúlt nagysikerű filmjei mellett a Művész moziban újra nagyvásznon nézhetjük meg Chaplin egyik klasszikusát, a Modern időket, de visszatér az idei Oscar-gála két nagy nyertese, a Kaliforniai álom és a Holdfény is. Itt lesznek az olaszok, akik kirakják mobiljaikat az asztalra a Teljesen idegenekben, és Paterson, a költői buszsofőr is teljes szívből tekeri majd a kormányt.

A Tabánban közönségsikerek peregnek, a Kino Cafe mozi egy különleges kisfilmválogatás mellett a legjobb, legsikeresebb magyar mozifilmekkel készül, köztük a Brazilokkal, az 1945-tel, A martfűi rémmel és Az állampolgárral. A Puskin moziban újra megnézhetjük Enyedi Ildikó Arany Medvét nyert szerelmesfilmjét Testről és lélekről címmel, és itt lesz Kenneth Lonergan megrendítő története, A régi város, vagy Woody Allen régi Hollywoodot idéző mozija, a Café Society csakúgy, mint Taika Waititi bűbájos felnövés-története, a Vademberek hajszája is.

Érdemes tehát ezen az éjszakán virrasztani, és szokás szerint csak egy karszalag kell hozzá.

AZ ARTMOZIK ÉJSZAKÁJA

Budapest: Művész, Puskin, Toldi, Kino Cafe, Tabán mozi
május 12. 18.00-tól

Táncházak fesztiválja

A határon túli hivatásos együttesek időről időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra, de most először a Nemzeti Táncszínház és a Hagyományok Háza szervezésében három nap alatt, egy minifesztivál keretei között ismerhetjük meg a műhelyeikben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeit.

HATÁRTALAN TÁNCFŐVÁROS – Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja

Várkert Bazár / Nemzeti Színház, május 16–18.

Animáció a víz alatt

Az emberiséget régóta izgatja, mi rejtőzhet az óceánok mélyén, ahová kevesebb embernek sikerült eddig eljutnia, mint a Hold felszínére. Julio Soto Gurpide kedves családi animációs filmje az ott élő fantasztikus, ismeretlen lényeket teszi meg főhőseivé. Elsősorban Csápit, a kis polipot és barátait, akik új lakóhelyet keresnek bajba jutott kolóniájuknak.

CSÁPI – AZ ÓCEÁN HŐSE

Magyarul beszélő spanyol családi animációs film
Bemutató: május 11.

Kiszolgáltatottság, gyönyör és fájdalom

Bartók Béla eredetileg táncszínpadra írta A csodálatos mandarin című pantomimot és A fából faragott királyfi című táncjátékot. A Fesztiválzenekar ezúttal szcenírozott változatban, Gergye Krisztián koreográfiájával mutatja be a műveket, melyekben Bartók az emberi lét nagy kérdéseit, férfi és nő, szenvedély és kiszolgáltatottság, gyönyör és fájdalom ősképleteit fedezte fel és zenésítette meg.

BARTÓK: A CSODÁLATOS MANDARIN
BARTÓK: A FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI

Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Fischer Iván
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
május 13. 19.45.

Fényképezte Vittorio Storaro

A világhírű, háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr, Vittorio Storaro fotóiból nyílt kiállítás a Capa Központban. Képei – elég csak az Apokalipszis most látványára gondolni – mélyen bevésődtek a vizuális emlékezetbe. Storaro Francis Ford Coppola mellett olyan rendezőlegendákkal dolgozott, mint Bernardo Bertolucci, Warren Beatty és Carlos Saura.

WRITING WITH LIGHTVittorio Storaro kiállítása

Capa Központ, június 25-ig 

Gyerekkoncert

A Simon Izabella zongoraművész által megálmodott alkalmakon a zene, az irodalom és a képzőművészet hármasával olyan varázsvilágba kalauzolják el a gyerekeket, ahol ők is a történetek aktív részeseivé válhatnak. A koncertek után a gyerekeket kézműves-foglalkozás várja.

ZENEI LÁTOGATÁS AZ ÁLLATOK BIRODALMÁBANLiszt Ferenc Kamarazenekar

Óbudai Társaskör, május 13. 11.00

Nyárköszöntő borfesztivál

Életre kel a park a Vajdahunyadvár mögött, megtelik rózsaszínű pezsgéssel, jókedvvel, szórakozással. Rosék, borok, habzóborok, pezsgők és széles választékú streetfood várja a borkedvelőket, baráti társaságokat és családokat a közös nyárköszöntő bulin, Budapest legnagyobb tavaszi borfesztiválján, a Rosalián.

ROSALIA – Rosé és Pezsgő Liget 2017

Budapest, Városliget, május 12–14.

Címkék: artmozik éjszakája, rozé borfesztivál, vittorio storaro fotókiállítás, 18. kortars muveszeti fesztival, gyerekkoncert, tanchazak fesztivalja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!