A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ridikül válogatás

Bábosok seregszemléje

Fotó: Gál Gábor

Kétévente rendezik meg az ország legnagyobb bábszínházi seregszemléjét, ahol a hivatásos bábszínházak, a határon túli bábszínházak képviselői, a műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták, külföldi szakemberek, valamint nemzetközi fesztiválok szervezői és a nagyközönség találkoznak.

A Ciróka Bábszínház szervezésében létrejövő találkozó a hazai fesztiválok között az egyetlen olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, hanem bemutatkozási, egyben megmérettetési lehetőséget biztosít a műfaj valamennyi művelője számára, átfogó képet adva a magyar bábjátszás mindenkori helyzetéről, hibáiról és erényeiről.

A rendezvény tehát nem verseny jellegű. A résztvevők szakmai beszélgetések keretében vitathatják meg a látottakat. A produkciók értékelését Novák Eszter rendező, Jászay Tamás kritikus és Marek Waszkiel, a poznani Teatr Animacji igazgatója segíti majd.

A találkozó 5 napja alatt 19 bábszínház és magántársulat mutatkozik be, az Off programban 7 produkció vendégeskedik, valamint számos szabadtéri előadás is színesíti a kínálatot.

Magyarországi Bábszínházak XIII. találkozója
Kecskemét, Ciróka Bábszínház
2016. október 12–16.

Többet Bartókról

Bartók születésének 135. évfordulóján nemzetközi kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban, mely a kortárs képzőművészet eszközeivel fordul a bartóki örökséghez.

A kiállítás a Bartókról kialakult képet értelmezi tovább; a művek többsége műfaji és technikai értelemben vegyes alkotás, vizuális, fény- és hangművészeti installáció, ahogyan a kiállítás egészét is az újabb művészeti médiumok hangsúlyos használata jellemzi.

A tárlaton a neoavantgárd klasszikusai mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók, amelyeket a művészek a képzőművészet, a tudomány és a zene határán egyensúlyozó koncepcióból hoztak létre.

A kiállítottak közt találjuk Lakner László, Köves Éva, Kele Judit, Pinczehelyi Sándor, Ravasz András, M. Tóth Géza, Maurer Dóra alkotásait is, amelyek a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén kapcsolódnak a bartóki eszme továbbéléséhez.

#Bartók
Ludwig Múzeum, Budapest
2016. október 07 – 2017. január 08.

Bestsellerből thriller

Az Emily Blunt főszereplésével készült pszichológiai thriller a válást követő poszttraumás stresszt feldolgozni képtelen nő történetét meséli el. A főhős a feldolgozhatatlan múlt fájdalmát alkohollal próbálja enyhíteni, de egy nap szemtanújává válik valaminek, ami még nagyobb félelemmel tölti el. A film Paula Hawkins brit írónő tavaly megjelent bestseller-regényének adaptációja.

A lány a vonaton
Bemutató: október 6.

Kalandok a Föld körül

Az előadás egy képzeletbeli és varázslatos Föld körüli utazásra invitál, például az ókori Egyiptomba, ahol már ötezer évvel ezelőtt ismerték a híres pohár és golyó játékot, vagy Indiába, ahol varázslatos kötelekkel ismerkedhetünk meg. Damien bűvész képzeletbeli repülőgépén csodák, trükkök, illúziók várnak. Gyerekeknek hatéves kortól ajánlott.

A varázslatos utazótáska
A Bűvész Színház előadása
Október 8.,  18.00
Budapest, Bartók Béla út 98–102
.

Könyves adok-kapok

Megújuló könyvállománnyal folytatódik a nyáron elindult könyvcserebere Budapesten, a MOM Kulturális Központ előtti Sirály sétányon, szerdánként 1.00 és 19.00 óra között. A régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyvek becserélhetők a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére. 

Szabadpolc – Könyvcserebere
MOM Kulturális Központ
Október 13., 15.00

Akiket megihletett a forradalom

A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása az '56-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából.

Eltitkolt alkotásokat, eddig be nem mutatott műveket láthatunk a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállításán. A különleges és sokszor meglepő válogatásnak köszönhetően több olyan művész nevével is találkozhatunk, akikről nem is sejtettük, hogy megihlette őket a forradalom, köztük Borsos Mikós, Szántó Piroska, Marosán Gyula, Ambrus Győző vagy Fiedler Ferenc alkotásaival.

REJT/JEL/KÉPEK – '56 – A forradalom titkos művészete
Magyar Nemzeti Múzeum
Nyitva: november 13-ig.

Hangversenysorozat

A magyar zeneszerzés több generációjának biztosít közel három évtizede fórumot a Magyar Zeneművészeti Társaság Mini Fesztiválja. A hangversenysorozat megálmodója Durkó Zsolt zeneszerző, a program idén kiegészült a legfiatalabbak, azaz a Kodály-ösztöndíjasok és a lengyel kortárs alkotók műveivel.

Mini Fesztivál
Várkert Bazár
2016. október 10–13.

Molière-klasszikus

Závada Péter új fordításában, Ascher Tamás rendezésében mutatja be a Katona József Színház Molière klasszikusát, A nők iskoláját. Arnolphe és Ágnes története immár háromszázötven éve foglalkoztatja a színházcsinálókat és a nézőket. Még az is meglehet, hogy Molière saját féltékenységét és megcsalatásait írta meg ebben a darabban.

Molière: A nők iskolája
Katona József Színház
Bemutató: október 9.  

Címkék: bartók béla, magyarországi bábszínházak xiii. találkozója, a lány a vonaton, szabadpolc - könyvcserebere, bűvész színház, rejt/jel/képek - '56, mini fesztivál, moliere: a nők iskolája

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!