A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Rakjunk jól rendet!

Az első tavaszi napsugarak nemcsak takarításra sarkallnak, hanem arra is, hogy tegyünk rendet otthon. Lehet ezt úgy csinálni, hogy az eredmény tényleg tartós lesz? Bizony hogy lehet. Ehhez adunk most néhány tanácsot.

Fotó: Shutterstock.com

„Rend a lelke mindennek” halljuk és mondogatjuk gyakran, de a legtöbbünknél az állandó rend ritka vendég a háztartásban. Általában ünnepekre vagy vendégségre készülve „találkozunk vele”, aztán ahogy jön, úgy el is szökik a lakásból.

Ami utána marad, azt neked sem kell bemutatni: mintha a befőttesüvegektől a koszos zoknikig minden elindulna, hogy új helyen folytassa az életét. A konyhát mintha feldúlták volna a törökök, a gyerekszobába pedig már be sem merünk nézni. Persze, a következő jeles alkalomra megint rendbe kapjuk az otthonunkat, de mire úgy igazán megélnénk ezt a sikert, már ismét szalad a lakás.

Rend és rendszer

Hogy ezt miért mondom? Mert így éltünk mi is, sokáig. Nem túlzás, hogy évekig próbáltam felvenni a harcot a folyamatos kupival, míg rá nem jöttem valamire: nem elég, ha beérjük a látszatmegoldásokkal, mint például egy gyors összerámolással a konyhában, hiszen fél óra múlva ugyanolyan rumli lesz.

Globális megoldásra van szükség – nem csak rendre, hanem rendszerre. Persze, ezzel a szóval csak jóval később találkoztam, amikor elkezdtem utánanézni a rendrakás művészetének. Akkoriban még főleg külföldi cikkeket, fórumokat bújtam a témában, ahonnan ellestem néhány ötletet, és előkerült Marie Kondo neve is, aki ezrek, vagy talán inkább milliók szemében a rendteremtés nagyasszonyának számít.

Sok mindent megváltoztattam és megértettem az ő módszere által, de az igazi változásokat, mondhatni A Felismerést így, nagybetűvel a The Home Edit nevű Instagram-oldal hozta el, vagyis az oldalt üzemeltető két energiabomba hölgy. Ők olyan elképesztő népszerűségre tettek szert azzal, amit csinálnak, és ahogy csinálják, hogy saját sorozatot indítottak a Netflixen.

Én ezzel találkozva bolondultam bele a rendszerezésbe, és ma már nemcsak a saját lakásunkat tettem rendbe, hanem másoknak is tudtam ebben segíteni. Ha a következőkre odafigyelsz, a tavaszi nagytakarítást te is olyan rendrakással teheted teljessé, hogy utána gondolnod sem kell majd a rumlira!

Milyen módszert válassz?

A rendrakásról beszélve és beszélgetve úgy látom, az egyik leggyakoribb probléma, hogy igazából fogalmunk sincs, hogyan kezdjünk hozzá. Hogy mi legyen az első lépés, és mi jöjjön utána. Persze, rendet rakni bárki tud, de úgy rendet rakni, hogy az fenntartható legyen, na az már nem biztos.

Gyakori hiba, hogy nem szánjuk el magunkat igazán, vagy nem szánjuk rá az időt, esetleg nem szelektálunk, mert a „képtelen vagyok bármit is kidobni” gondolat neked is ismerős? Akkor vegyél egy nagy levegőt, és igenis vágj bele – ha kell, segítséggel. Ehhez három módszert ajánlok most a figyelmedbe.

Ha Marie Kondo módszerét szeretnéd követni, akkor a következő módon vedd sorra a kategóriákat: kezdd a ruhák kiválogatásával, majd jöhetnek a könyvek, a különböző papírok (számlák, iratok stb.), ezt követik a háztartási apróságok a fürdőtől a garázsig, végül pedig az érzelmileg fontos dolgokra (emlékekre) kerülhet sor.

Szortírozz, és csak azokat a holmikat tartsd meg, amelyeket szeretsz, illetve, amelyek a hétköznapi élethez szükségesek (csavarhúzók, kényelmes cipők stb.). A visszapakolásnál érdemes rákeresni a neten a ruhák hajtogatására, a KonMari-módszer ugyanis ebben szerintem verhetetlen! Merthogy a végeredmény nemcsak mutatós, hanem a korábbinál kisebb helyet is foglalnak majd el a pólók, nadrágok.

Ha a The Home Edit módszerével szimpatizálsz inkább, akkor haladhatsz helyiségenként is, például megcsinálhatod először a fürdőt vagy a gardróbot. De arra ügyelj, hogy a következő négy lépést tartsd be, így, ebben a sorrendben: szétválogatás, osztályozás, tárolás, fenntartás.

A szétválogatás adja magát (szeretnéd megtartani vagy sem), az osztályozás lényege, hogy különböző kategóriákba csoportosítod, amiket megtartasz, majd a tárolás során megfelelő dobozokba rakod. Szerencsére most már nálunk is szuper tárolókat lehet kapni, melyekkel nemcsak egyszerűbbé, de átláthatóvá is válik a rendszered.

Ha nagyobb területet rendszerezel épp, mint például egy gardróbszoba, akkor mindenképp oszd zónákra – legyenek például táskás, cipős, téli-nyári szekciók a saját igényeid szerint. Végül a fenntartást se vedd félvállról, hiszen azért alakítasz ki egy rendszert, hogy az évekig szolgáljon téged.

Fotó: Shutterstock.com

Emlékek doboza

Az én módszerem valahol a kettő között van. Ha e szerint haladnál, akkor először egy helyiségre, azon belül is egy területre koncentrálj. Ne térj át másra, amíg azzal nem vagy kész. Általában én is alkalmazom a zónákra osztást, illetve személyes igényekre szabjuk a tárolást, de most vegyünk egy egyszerűbb példát – egy polcot.

Pakolj le róla mindent egy kupacba, majd jöhet a szelektálás. Minden egyes tárgyon menj végig, és kérdezd meg magadtól: használod-e, épít-e téged, vagy a szépsége, esetleg az érzelmi értéke miatt ragaszkodsz hozzá? Ez utóbbi esetben tedd egy dobozba, melyet végül „Emlékek” felirattal eltehetsz oda, ahol nem veszi el a helyet azoktól a tárgyaktól, amelyeket nap mint nap használsz.

Az kerüljön vissza a polcra, amit tényleg gyakran forgatsz (például egy motiváló olvasmány), amely épít téged, illetve néhány olyan dolog, amit a szépsége miatt teszel ki (mondjuk egy családi fotó). Minden más, amit sem a polcra, sem az emlékek közé nem tudsz tenni, szemét. Persze, nem kell a kukában végeznie: a szelektálás végén elajándékozhatod, vagy elviheted egy adományboltba, így másoknak még örömet szerezhetsz vele.

A tárgyakon kívül fontos, hogy időnként rendet tegyünk más, nem kézzelfogható dolgaink közt is, így például érdemes a telefonodról letörölni azokat a fotókat, alkalmazásokat, kontaktokat, melyeket már nem használsz. Illetve az emberi kapcsolatokból is kiválasztani a számodra fontosakat, építőket, szeretetteljeseket, és a jövőben ezekre koncentrálni.

Öt tipp, hogy az otthonod még rendezettebbnek tűnjön

  1. Az előszobában minimalizáld a berendezést. Ez a helyiség adja meg az első benyomást az otthonodról a vendégeknek, és hazaérve te is ezt látod először. Ugye, mennyivel megnyugtatóbb és kellemesebb érzés, ha egy egyszerű, letisztult térbe érkezel meg?
  2. Használj műanyag tárolókat, melyeket mindig címkézz fel. A címkék készüljenek ugyanolyan stílusban.
  3. Egységesítsd a vállfákat, ettől elegánsabb lesz a szekrényed!
  4. Ha van még helyed, tegyél be egy komódot. Meg fogsz lepődni, mennyi apróságot elnyel!
  5. Az apró holmikat is tedd tárolókba, és ugyanabba a kategóriába tartozó tárgyakat tartsd egy helyen. Gondoltad volna, hány hajgumid, fülbevalód, mosogatószivacsod, szöged és csavarod van?

Címkék: marie kondo, a rendrakás művészete, the home edit

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!