A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ráérek még az anyaságra?

Magyarországon, ahogy a fejlett országokban is, a nők egyre később kezdenek szülni. Míg a nyolcvanas években átlagban 23 évesen szülték meg az első gyereküket, 2000-ben már 25 évesen, ma pedig már több mint 29 évesen válnak anyává a nők.

Fotó: Shutterstock.com

A gyerekvállalási kedv nem túl magas, és ez ahhoz vezet, hogy 2070-re már csak 6 millióan leszünk. Hogy az első baba megszülése körülbelül a 30. életévre esik, azt is jelenti, hogy egyre fogy majd a babák száma, hiszen a nyolcvanas években, amikor 23 évesen kezdtünk szülni, 30 évesen akár már a harmadik baba is megérkezett. De mi az oka annak, hogy kitolódik az első baba vállalásának ideje?

Az Y és Z generáció életmódja

A mai középosztálybeli fiatalokra jellemző, hogy később kezdik el az önálló, felnőtt életüket, mint a 20-40 évvel ezelőtti generáció. Több képzettséget, diplomát szereznek, ezalatt a ’mamahotelben’ laknak, ahelyett hogy önálló életet teremtenének. A házasság és a hozzá tartozó ’örök hűség’ eszménye vesztett az értékéből. A párkapcsolatok átalakulása, az önálló életforma lehetőségének megteremtése mind elodázzák vagy ki is zárják a családalapítás igényét.

Csakhogy a hormonok jeleznek!

A fiatalok tehát tanulnak, utaznak, világot látnak, karriert építenek és egzisztenciát teremtenek, és akár le is mondanának a házasságról és gyerekről, hacsak… Hacsak nem szólnának közbe a hormonok. Bármilyen műveltek, szabadok és bölcsek a fiataljaink, a természettel nem lehet vitába szállni. Előbb-utóbb a nők fejében (szívében) megszólal az a bizonyos csengő, ami az anyává válás idejét jelzi, és bármit megtesznek, hogy kisbabájuk szülessen. Csakhogy sokszor már késő.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 2. számának 44. oldalán!)

Címkék: első szülés ideje, késői szülés kockázatai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!