A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Próbaválás

A próbaházasság, vagyis összeköltözés a világ nagy részén a komoly kapcsolatok jelentős mérföldköve, s ha jól sikerül, házasság vagy élettársi együttélés követi. No de mi a helyzet a párjával, a próbaválással, ami Amerika és a Távol-Kelet után Európában is kezd egyre inkább elterjedni?

Fotó: Thinkstock

Amerikai filmek és sorozatok rendszeresen visszatérő eleme, különösen a romantikus komédiák esetében, hogy a történet elején külön élő házaspár újra egymásra talál: az asszony beleszeret a férjébe vagy fordítva.

Talán nem is véletlen, hiszen az Egyesült Államok családjogi törvényei szerint a különélés kezdetétől számítva minimum egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy valamelyik fél elindíthassa a válóperes eljárást. Egy év leforgása alatt pedig nagyon sok minden történhet. Vagyis a jogalkotás lehetőséget ad rá, hogy a leendő válótársak kipróbálják, milyen a másik nélkül, és tényleg ezt akarják-e.

Noha itthon ilyen szabályozás még nem létezik, egyre gyakoribb, hogy a párkapcsolati krízis egy adott pontján a felek a különköltözés mellett döntenek – sokszor szakember tanácsára. Persze, ilyenkor a pár egyik tagja mindig abban reménykedik, hogy addigi társának nem ízlik majd az önállóság, és hamar rájön, mégis van értelme közösen folytatniuk. Jó esetben ez is történik, a házasfelek pedig élnek tovább boldogan, mint a mesében. Többen arról számolnak be az internet berkeiben, hogy a különélés időszaka után, esetleg alatt jött a gyermekáldás, vagy egészen megújult a kapcsolatuk.

Ám érdemes azért vigyázni a próbaválás e formájával, hiszen annyi történet van, ahány ember, és egyáltalán nem biztos, hogy úgy sül el a dolog, ahogy azt szeretnénk. Hiszen a szétköltözés mindig valamilyen kibeszéletlen problémából adódó, hosszan tartó feszültség eredménye, amit közösen már nem tudnak megoldani.

Ezzel általában együtt jár a pár egyik tagjánál – a statisztikák szerint, meglepő módon sokkal inkább a nőknél – jelentkező önállósodási vágy, kalandvágy, a megszokottól való menekülés igénye. Ilyenkor a szétköltözés még mindig hozhatja a kapcsolat megújulását, ha nem telik el sok idő…

Ha három nap múlva rohannak vissza egymáshoz, mert nem bírják a másik nélkül, és meg akarják oldani a problémákat, akkor még van remény a házasság megmentésére. Mert a különélés nem tünteti el varázsütésre a gondokat, maximum azok megoldásához segít hozzá az egymás nélkül töltött idő.

De a hirtelen jött szabadságot könnyű megszokni, s ha hosszú ideig nem kell alkalmazkodni senkihez, nagyon nehéz újra összecsiszolódni. Ezért történhet meg az, hogy még újra fellángoló szerelem esetén sem tudnak megint összehangolódni a párok, és a folyamatos se veled, se nélküled huzavonának mégiscsak válás lesz a vége. Ezúttal már hivatalosan is. 

Címkék: párkapcsolat, válás, próbaválás, különköltözés, újra együtt, próbaházasság

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!