A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Óvjuk a gyerek bőrét is!

A gyerekbőr érzékeny, ezért a napozásnál különösen ügyelni kell rá. Fényvédő nélkül ma már felelőtlenség a szabad ég alá engedni a kisebbeket, és nem csak az azonnali védelem miatt: egy-egy csúnya leégés később is hatással lehet az egészségükre.

Fotó: Shutterstock.com

Aki sokat tartózkodik a szabadban, valószínűleg már észrevette, hogy évről évre egyre könnyebb leégni. Felnőtteknek is javasolt tehát az odafigyelés, gyerekeknél azonban kötelező – az ő bőrük ugyanis sokkal vékonyabb, és emiatt érzékenyebb.

„Minél fiatalabb gyermekről van szó, annál fokozottabb a veszélye a nem körültekintő napozásnak – fogalmazott Harangi Ferenc bőrgyógyász, gyermekgyógyász, a szekszárdi Balassa János Kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa. –

Csecsemőket például egyáltalán nem szabad kivinni direkt a napra, strandon is csak árnyékban pihenhetnek. Nagyobb gyerekeknél pedig az alkatukat kell figyelembe venni, mikor a napozás mértékéről döntünk. Egy szőke, kék szemű kisgyerek mindig érzékenyebb, mint egy sötét hajú és szemű.

A gyerekeket, bármilyen bőrtípusúak is, mindig be kell kenni fényvédő krémmel – akár már reggel, indulás előtt. Ezen nem szabad spórolni, hiszen az olcsóbb készítmények között akad olyan, ami nem hogy nem használ, de még bőrproblémákat is okozhat. A patikákban kapható, 50 faktoros készítmények közül már bármelyik biztonsággal alkalmazható.”

Harangi Ferenc szerint a leégés akár súlyos állapotot is előidézhet: a fájdalmas bőr mellé láz, fejfájás és hányinger, sok esetben folyadékhiány társulhat, akár kórházi kezelésre is szükség lehet. De ha nincsenek ilyen komoly tünetek, hosszú távon akkor is veszélyt jelenthet minden egyes eset, amikor nem vigyázunk eléggé a gyerek bőrére.

„Bizonyított, hogy az anyajegyek felnőttkorban elfajulhatnak, ha a bőrfelület többször leégett. Emellett a különböző bőrrákos daganatok is összefüggésbe hozhatók azzal, hogy mennyi UV-sugárzás ért valakit.

És bár veszélyt nem jelent, kellemetlen tény: a bőr is hamarabb ráncosodik felnőttkorban azoknál, akik túl sokat napoztak” – sorolta a bőrgyógyász szakember, aki hangsúlyozta: már gyermekkorban meg kell kezdeni a megfelelő védekezést.

„Május végétől augusztus végéig hazánkban 11 és 15 óra között extrém erős a sugárzás, így ebben az időszakban kerülni kell a napsugarakat. Aki ezt nem tudja megtenni, az vegyen az arcot is árnyékoló sapkát vagy kalapot, laza ruhaneműt, ami a test minél nagyobb felületét takarja, ahol pedig nem, ott használjon fényvédőt.”

Címkék: leégés, napvédelem, gyerekbőr

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!