Ridikül Magazin logo

Olyan, mint egy sugallat

Mindennap több száz kisebb-nagyobb döntést hozunk. Van, amikor próbálunk az észérvek után menni, máskor az aktuális hangulatunk befolyásol minket, és előfordul, hogy kétséget kizáróan megsúgja valami belül, mi lesz jó nekünk. Nevezhetjük ezt belső hangnak, intuíciónak, megérzésnek. Miként kerülhetünk hozzá közelebb, hogy gyakrabban meghalljuk az üzeneteit?

Fotó: Shutterstock.com

Amikor hezitálunk, beszorulunk két választási lehetőség közé. Megvegyem az autót, vagy ne? Elmenjek álmaim nyaralására, vagy inkább maradjak itthon? Váltsak munkahelyet, vagy ne mozduljak ki a megszokottból? Sem egyik, sem másik lehetőség mellett nem tudjuk letenni a voksunkat, hiszen mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek.

Ha mérlegre tennénk őket, talán egyenlő lenne a serpenyők súlya. Ez feszítő helyzet, amiből két kiút van. Vagy elpattan bennünk a húr, és az aktuális hangulatunk alapján végül letesszük a voksunkat valamelyik lehetőség mellett, vagy csendben elkezdünk odafigyelni magunkra, a szükségleteinkre.

Túl nagy a zaj

A belső hang valami olyasmi, ami nem harsány, mégis nagyon egyértelmű. Csak akkor lehet meghallani, ha lehalkítjuk a külső zajokat. Ez a mai, ingergazdag világban egyre nehezebb.

A legszembetűnőbb a média hatása. Az óriásplakátok, a tévé- és rádióreklámok beférkőznek szinte a bőrünk alá is, és folyamatosan bombázzák a tudatalattinkat. Nem létező szükségleteket hoznak létre a fejünkben, és egy idő után elhisszük, hogy az általuk közvetített üzenetek a mi vágyaink.

A belső hangunkat talán ennél is jobban elnyomja a megfelelési kényszer. Vágyunk rá, hogy mindenki szeressen és elfogadjon minket, s ezért cserébe szinte bármire képesek vagyunk, még önmagunkat is zárójelbe tesszük. Nem azért csinálunk valamit, vagy nem azért döntünk valami mellett, mert az nekünk jó, hanem mert a főnök, a párunk, a családunk elvárja tőlünk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 20. számának 29. oldalán!)

Címkék: megérzés, csend, belső hang, döntés, psziché, zaj, sugallat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!