A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nyugtalan éjszakák, fáradt gyerekek

Az alsó tagozatosok számára különösen fontos, hogy reggel kipihenten ébredjenek, hiszen az iskolában teljesíteni kell. Ám ha a gyerek jön-megy a szülők és a saját szobája között éjszaka, esetleg még nyolc-kilenc évesen sem hajlandó egyedül aludni, akkor jogos az aggodalom, hogy nehezen fogja kezdeni a következő napot. Mi minden befolyásolja a gyerekek pihenését? És mire következtethetünk a csecsemőkori alvási szokásaikból?

Fotó: Shutterstock.com

Mire iskolába megy a gyerekünk, már körvonalazódnak az alvási szokásai, az is kiderül, hogy hajnali pacsirta vagy éjszakai bagoly típusú-e. Az alvásigény területén nagy eltérések mutatkoznak, hiszen akadnak gyerekek, akik a nagykönyvben megírtnál kevesebb alvással is frissnek és üdének tűnnek. Alváshiányról akkor beszélhetünk, ha a gyerek nyűgös, fáradt, a külvilág ingereire hiányosan vagy késve reagál.

Jó hír, hogy iskoláskorba lépve a kisgyermekkori alvási problémák megszűnnek, a kevésbé jó pedig az, hogy sok esetben még hatnak a kisiskolás pihenési szokásaira.

'Az alvásproblémáknak mindig vagy egy csecsemőkori előtörténetük, amelyben az egyik legfőbb befolyásoló tényező az idegrendszeri érettség – magyarázza Deliága Éva gyermekpszichológus. – A szülők ezt többféle módon próbálják orvosolni: van, aki a »hagyjuk sírni a csecsemőt« irányzat híve, mások inkább maguk mellé veszik a nyugodtabb pihenés érdekében. A babák idegrendszeri fejlődése eltérő, akad olyan csecsemő, aki szinte azonnal átalussza az éjszakát, vagyis a szülőnek nem kerül erőfeszítésbe, hogy rászoktassa erre. De ott a másik szélsőség is, amikor akár hat-nyolc alkalommal is felébred a baba, és már egy parkettareccsenéstől is megtörik az álma.'

Üzembiztos alvásidő

Szakértőnk szerint nem lehet elvitatni ennek az időszaknak a jelentőségét, valamint az idegrendszeri sajátosságokat. 'Aki éretlenebb idegrendszerrel jön a világra, annak nagyobb eséllyel lesznek alvási problémái, egy jó alvó gyereknek azonban jellemzően nem szokott elromlani az alvása, vagyis a korai nehézségek nagyon is hatással vannak a kisiskolás időszakra. Ekkor már meg kell lennie az üzembiztos alvásidőnek, hiszen ki kell aludnia magát a gyereknek ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni. Persze azért látunk olyat, hogy egy gyerek a gyakori éjszakai ébredések mellett is jól funkcionál.'

Sok gyereket nehéz lefektetni este, hiszen szeretné kiélvezni azt az időt, amit a családjával tölthet, és nincs beosztva minden perce, mint az iskolában. Reggel azonban kelni kell, és ha csak naponta fél óra alváshiány keletkezik, csütörtök-péntekre már nagyon fáradt lesz.

'A gyerekek szervezete nem áll át hétvégén sem, általában akkor ébrednek, amikor hétközben, pedig ott van az idegrendszerükben a fáradtság. Ezért is fontos, hogy időben ágyba kerüljenek. Egy kisiskolás esetében a fél 9-es fektetés lenne az optimális ahhoz, hogy jól kipihenje magát.'

A kisiskolásnak is kell a rendszer

Előfordulhatnak időszakos alvási nehézségek is, például nagyobb érzelmi hatások miatt, vagy azért, mert a gyerek nem tudja feldolgozni a nappali élményeit, és ezek szétzilálják az alvását, valamint átalvási problémákat hozhat egy betegség is. Mindenképpen figyelmet érdemel, ha fél egyedül elaludni, ha csak a szülők között alszik jól, vagy éjszaka rémálmok gyötrik.

'Gyakran fordulnak hozzám úgynevezett éjszakai lidércnyomás miatt is. (Bővebben lásd keretes írásunkat – a szerk.) Ezek olyan rémálmok, amelyekből a gyerekek sírva, megriadva, kiabálva ébrednek, és utána nehéz őket visszaaltatni' – fűzi hozzá Deliága Éva, aki azt javasolja, nézzünk az okok mögé, ha azt látjuk, hogy a gyerekünk elalvás előtt szorong, nyugtalan. Beszélgessünk vele arról, milyen problémák terhelik. Érdemes áttekinteni az esti rituálénkat is, és hogy mennyire következetesen tartjuk be, hiszen a kisiskolásnak szüksége van a biztos rendszerre. A körülmények sem mellékesek – az ágy kényelmessége, vagy hogy kivel alszik egy szobában. 'Biztosítsunk nyugodt estéket neki, hiszen ha lefekvés előtt öt perccel még egy izgalmas filmet nézett, a nagyobb testvére playstationözik, a szülők pedig veszekednek, nehezen fog elmenni aludni. Gyakori az is, hogy ha nem kerülnek időben ágyba, átesnek a holtponton, következik a még egy mese – még egy játék ördögi köre, és csökken az alvási idő. A legfontosabb, hogy teremtsük meg számára azt a hangulatot, amelyben jólesik pihennie' – zárja a szavait szakértőnk.

KERETES:

Éjszakai lidércnyomás

A magyar elnevezés a francia incubus szóból ered, melynek eredeti jelentése egy gonosz szellemre utal. Valóban hasonló az élmény, hiszen az ember tudata felébred, miközben a teste nem.

A lidércnyomás leggyakrabban öt- és hétéves kor között jelentkezik, de később is előfordulhat. A zavarra való hajlam öröklődik, a szülők nagy része is jól ismeri a jelenséget, amely általában az éjszaka kezdetén lép fel, mikor a gyerek az első mélyalvási szakaszból emelkedik az ébrenlét felé. Leginkább a félelemérzet és a pánik különbözteti meg ezt az állapotot más alvászavaroktól, hiszen a gyermek kétségbeesik attól, hogy álom és ébrenlét között rekedt, és képtelen uralni a testét.

 

KERETES:

7 tipp a jó alvásért

-          Ne tévesszen meg minket, ha a gyerek lefekvési időben aktív, mert attól, hogy energikusnak látszik, még fáradt. Sokszor éppen ez az engedékenység vezet a túlpörgéshez.

-          Ne térjünk nyugovóra feszülten! Még az esti rituálé előtt beszéljük meg vele, ha gond van.  

-          Szellőztessük ki alaposan a szobát a fektetés előtt!

-          Az esti rituálé legyen szeretetteljes, de határozott. Nincs extra nasi, extra játék.

-          Figyeljünk a pizsama és az ágynemű minőségére! A természetes, puha anyagok megkönnyítik a pihentető alvást.

-          Ha túl sok játékot hurcol az ágyába, az is gátolhatja a gyerek pihenését. Kérjük meg, hogy válasszon ki egyet közülük.

-          Ígérjük meg neki, hogy ha éjjel szól, azonnal jövünk. Fontos, hogy érezze: ott leszünk, ha szüksége van ránk.

 

Címkék: alvás, pihenés, gyerekkor, alvászavar, éjszaka, légkör, csecsemőkor, ébredés, idegrendszer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!