A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nyár végi vártúrák időutazóknak

A várlátogatás kreatív program, akár családdal, párban, vagy egyedül vágunk neki, különösen akkor, ha az egykori erősség az utóbbi években látványos átalakuláson esett át. Vegyünk búcsút a város zajától, és adjuk át magunkat a kalandokkal kecsegtető kiruccanásnak!

Fotó: Facebook

Eleink titkos rejtekhelye – Füzér

Csalogató turistautak, gyönyörű környezet – a Zempléni-hegység már önmagában megér egy augusztusi bakancshúzást, de mi most a vadregényes környezetben megbújó várat ajánljuk kikapcsolódás céljából. A falu fölé magasodó Árpád-kori erősség azzal szerzett magának hírnevet, hogy 1526-ban a mohácsi csata után Perényi Péter koronaőr egy évig rejtegette a Szent Koronát a kápolna alatti román kori helyiségben, mivel a zűrzavaros időkben a visegrádi vár nem volt biztonságos.

Sosem tudjuk meg, hogy a vár későbbi lakói mit szóltak ehhez az akcióhoz, de az biztos, hogy a vulkanikus ormon álló épület az eltelt századok alatt többször gazdát cserélt: későbbi birtokosai között találjuk például Báthori Erzsébetet, Nádasdy Ferenc, a híres törökverő özvegyét, aki a pletyka szerint szűz lányok vérében mosdott, hogy megőrizze a szépségét. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderült: mindebből valószínűleg egy szó sem igaz. 

Az viszont tény, hogy a 17. század végén a császári csapatok által felégetett várat sokáig a sorsára hagyták, míg a 20. század elejétől megkezdődtek a helyreállítási munkák, s az 1970-es évek végétől az első régészeti feltárások. Hála az utóbbi évek rekonstrukciós fejlesztési terveinek, mára felépült az Alsóvár, megszépült a Felsővár palotaszárnya, várkápolnája, alsó bástyája.

16–17. századi korhű építészeti megoldásokkal, hiteles belső berendezéssel, az egykori kézműves mesterségek bemutatásával, a tárlatokat kísérő modern hangeffektekkel tesznek a kedvünkre, a panorámáról nem is beszélve: a megújult alsó bástya falairól festői látványban gyönyörködhetünk.

Ha ez még mind nem lenne elég, olyan látványosságokkal is találkozhatunk Füzéren, amely más hazai várunkban nincs: ilyen például a Szent Koronáról készült hologram, amely Perényi Péter méltán híressé vált tettének állít emléket, vagy a „Szent Korona felfedezése” és a „Kárpát-medencei várak” elnevezésű kiállítás. 

A közelben remek túrázásra alkalmas tanösvények találhatók, amelyekről a Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpont és Várgondnokság oldalán lehet tájékozódni. Érdemes felkeresni a település templomait és a tájházat is, amely a Szabadság út 11. szám alatt várja az érdeklődőket.
Bővebb infó: fuzerivar.hu, nagy-milic.hu

Bűbáj a királyi rezidencián – Diósgyőr  

A 14. században, Nagy Lajos király korában a fénykorát élte, a magyar királynéknak – például Luxemburgi Erzsébetnek, Podjebrád Katalinnak, Aragóniai Beatrixnak vagy Jagelló Annának – pedig kedvenc nyaralóhelye volt Diósgyőr vára, amelyet a közelmúltban varázsoltak újjá, és a Bükk lankáinak ölelésében csodálhatjuk meg.

A középkori várat nem kímélték a századok, de a falakat a délnyugati szárny kivételével két szint magasságáig újjáépítették, a kazamatákban korhű ruhákba öltöztetett figurák fogadnak, a vár történetét bemutató kiállításon pedig középkori használati eszközök avatnak be egy rég letűnt kor titkaiba.

A kalandozás fénypontja lehet Közép-Európa egykor legnagyobb lovagterme. A komoly vizuális élményt nyújtó helyiségben nem nehéz elképzelni az ínycsiklandó lakomákkal fűszerezett vigasságokat, az udvari titkokról pusmogó udvarhölgyeket s a baljós cselszövéseket. Ha a fantáziánk cserbenhagyna, ne essünk kétségbe, mert a nézelődést jelmezes animációval kísért vártúrák és szervezett programok, például a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatói kísérik.

Akkor se lehet okunk panaszra, ha szeretnénk jobban elmélyedni a középkori alkímia világában: a felső várban, a déli palotaszárny alsó szintjén a korszakban használatos fűszerek és gyógynövények megismerése mellett interaktív érintőképernyős táblán lehet kísérletezgetni.

A hókuszpókusz után megéri egy kitérőt tenni a vár közelében lévő Lovagi tornák tere felé, amely zenei fesztiválokkal, közösségi ünnepekkel szórakoztatja a nagyérdeműt, míg az előtte kialakított vásártéren középkori hangulatban válogathatunk a míves portékák között.  

A múltidéző kaland után üdítő élmény lehet az árnyas, összebújós ösvényekkel váró Lillafüred felkeresése, ahol a romantikázást a Szent István-barlangban tett látogatással érdemes megfejelni: a pompás cseppkőképződmények mellett csönd és gyógyító levegő fogadja a kirándulni vágyókat.
Bővebb infó: diosgyorivar.hu, bnpi.hu, hellomiskolc.hu

Virtuális séta a falak között – Hollókő  

A világörökségi kis település, Hollókő nemcsak húsvétkor érdekes látnivaló, amikor pompás népviseletbe öltözik a falu apraja-nagyja, hanem akkor is, mikor a Nógrád megyei palóc helység jellegzetes, fehérre meszelt, kontyolt parasztházaival csöndesebb arcát mutatja a látogatóknak.

A község, illetve a közeli sziklán álló vár ugyanis egy sor fejlesztésen esett át az utóbbi időszakban, amelynek a Kacsics nemzetség tagjai is örülnének, akiknek a 13. századi erődítményt köszönheti a környék népe. Az állagmegóvó és rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően ma hamisítatlan középkori környezet fogad: megtudhatjuk, hogy nézett ki a korabeli vár berendezése, a hálószoba, a konyha, a gazdasági épület vagy a kovácsműhely, a tárlaton megtekinthetjük a régészeti feltáráskor előkerült leleteket.

A gyerekek a korabeli fegyverbemutatónak is örülni fognak, amelyre a vár programjainak keretében előzetesen be kell jelentkezni. Hollókőn a nagyobbak és a szülők mellett a legkisebbekre is gondoltak: az ő szórakoztatásukra adták át tavaly a vár közelében lévő mesejátszóteret, de elkészült többek között a Pajtaárok szabadtéri színpad is, a kulináris élvezetek rajongóit pedig Gazduram sajtboltja és a Kalácsos várja.

Hollókő jó választás akkor is, ha a lélektöltögető programot bringázással szeretnénk színesíteni. A környéket egy 6 km-es épített kerékpárúton is felfedezhetjük, ha pedig a gyaloglásra szavaznánk, akkor irány a 4,5 km hosszú Vártúra tanösvény.
Bővebb infó: hollokoivar.hu, holloko.hu

Címkék: hollókő, tanösvenyek, füzér, diósgyőr, vártúrák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!