A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nógrád igazi gazdagsága

Nógrádról a legtöbb magyarnak Bánk és Hollókő jut eszébe, és kevesen vannak, akik ne fordultak volna meg e két ragyogó községben. Mindkettőben annyi az izgalmas lehetőség, látványosság, hogy egy egész napra leköti a gyerekekkel érkező látogatókat is. De Nógrád sokkal több ennél, egészen különleges élmény utazgatni benne, és nem lehet, nem is érdemes megúszni rövidke egynapos kiruccanással.

Fotó: Shutterstock.com

Kevés magyar megyéről mondanánk ilyet, de Nógrádra indulás előtt fel kell készülni. Még az autónak is. Mert, aki a 2-es és a 22-es úton igyekszik Bánk felé, az Vác fölött az ország legtechnikásabb kanyarjaiban találja magát.

Itt aztán újra vizsgázik vezető és autó is, mindez a nemzetközi teherforgalom türelmetlen sofőrjeinek sietős nyomása közben. Nem baj, annál jobban értékeljük majd Nógrád paradicsomi nyugalmát, amikor Mohora felé tartunk, a megye földrajzi és lelki középpontjába.

Két-három nappal előtte

Legeslegjobb úgy elindulni, hogy előtte, mindenféle konyhai és háztartási munkánk között meghallgatunk néhány Mikszáth-novellát – léteznek ilyen hangoskönyvek, de tele van velük a videómegosztó is.

Két-három elbeszélés után, még krumplipucolás közben is át tudunk lebbenni a palócok sajátos érzelemvilágába. És semmiképpen se hagyjuk ki Mikszáth feleségének, Mauks Ilonának döbbenetesen szép hangoskönyvét.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 4. számának 64. oldalán!)

Címkék: bank, hollókő, tolnay klári, kastélyok, mikszáth károly, nógrád megye, várak, mauks ilona, mahora, szirák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!