A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nincs buta kutya

Nincsen buta kutya, csak olyan, amelyiknek nem tanították meg az alapokat - mondja Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő, kutyatréner, kutyakiképző. Mindenfajta kutyával foglalkozik, vallja, hogy valójában az igazi kihívás egy problémásnak tartott állat gazdáját megtanítani, hogyan tudja biztonságosan és jól irányítani a kutyáját.

Fotó: Fejér Gábor

Egy rettentően meleg nyári napon találkoztunk Nyakas Gáborral egy kutyafuttatóban, Budán. Gábor természetesen nem egyedül érkezett, hanem Roni, az egyéves rottweiler és Roni gazdája is elkísérte. Roni, bár méretei miatt tartottam tőle, teljes természetességgel jött hozzám, köszöntött, és hagyta magát megsimogatni. 

Ez lenne a normális, hogy megsimogathatod a kutyát, nem kellene tőlük félni” – nyugtatott meg Gábor, amikor látta, hogy kissé megijedtem Ronitól. A gazda felelőssége, hogy ismerje is a kutyáját, és megtegye azokat a lépéseket, amelyekkel biztosítható, hogy senkit ne bántson az eb. Hiszen a gazda viszi be az emberek közé, más kutyák közé is. Ha veszélyes, akkor lenne rajta egy szájkosár, és jobb esetben egy sárga cetli a pórázon, hogy a gazda jelezze, nem jó ötlet piszkálni. Ezeket a szabályokat meg kell tanulni.

De persze ez a fajta sem való mindenkinek, úgy, ahogy a keverék csivava sem lenne mindenkinek jó társ. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy milyen kutya illik igazán hozzánk?

Kutyát mindig a saját életünkhöz választunk, a saját habitusunkhoz. Mondjuk inkább úgy, hogy közös a döntés, hiszen a kutya is választ. Mi, emberek döntjük el, hogy milyen fajtát akarunk, de utána már a kutyával közösen találunk egymásra. Egy pillanat alatt eldöntjük, ki lesz az, aki velünk él, azt választjuk, aki először kezd el velünk barátkozni, vagy azt, aki úgy próbálja meg felhívni magára a figyelmet, ami nekünk is tetszik. Így válik ez egy ’közös’ döntéssé.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 9. számának 60. oldalán!)

Címkék: nyakas gábor, kutyajogosítvány, kutyaterapeuta, a kutya sziocializációja, hogyan neveljünk kutyát?

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!