A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nézzünk szembe a nyárral!

Az elmúlt hetekben, hónapokban mindenki számára tótágast állt a világ. Az egészségünk védelmében hozott szabályok, korlátozások komoly hatással voltak az életünkre, de nem csupán a felnőttek világára. Gyerekeink sem voltak egyszerűbb helyzetben. Vajon hogyan dolgozzák fel mindezt, amikor az előttük álló nyár sem olyan lesz, mint mondjuk a tavalyi vakáció...

Fotó: Shutterstock.com

Nem mindegy, hogy gyerekeink mit gondolnak vagy tudnak az elmúlt hetek, hónapok történéseiről, illetve azok mikéntjéről, ezért fontos, hogy beszéljünk velük a járványról, az elmúlt és elkövetkező időszakról. Könyves Krisztina, a Yelon szakértője szerint a téma nem korfüggő, akár már egy óvodás gyereknek is lehetnek kérdései a vírussal kapcsolatban, természetesen még a saját szükségletei, érdekei mentén.

A pszichológus arra figyelmeztet, hogy ne hagyjuk gyermekünket a híradóból vagy a médiából informálódni.

A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül. A Yelon szülői oldalán a kamaszkor és a gyereknevelés kényes kérdéseivel foglalkoznak. Igyekeznek gyermekközpontú információkat nyújtani nevelési kérdésekben, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig. Hisznek abban, hogy a szülőség tanulható.
„Fontos, hogy a beszélgetés során megtartsuk az egyensúlyt, mondja, a túl sok és a túl kevés információ is okozhat károkat, hiszen máshol kereshetnek válaszokat vagy nyugalmat.

Vállaljuk fel, hogy ez a helyzet számunkra is új, soha nem éltünk még át hasonlót, emiatt pedig mi is nehezen vettük az akadályokat.

Figyeljünk arra, hogy ne teremtsünk világvége-hangulatot, a beszélgetés kicsengése ne legyen negatív. Hangsúlyozzuk azt, hogy akármi is történik, a családtagok mindig ott lesznek egymásnak, és nyugtassuk meg gyerekünket azzal, hogy nagyon sokan dolgoznak a helyzet megoldása érdekében.”

Hallgassuk meg a gyerekeket, beszéljünk nekik a lehetőségekről, de ragaszkodjunk a tényekhez. A korlátozások feloldását követően is nagyobb érzelmi biztonságra van szükségük, ezért nagyon fontos a velük való kommunikáció, hogy akár utólag is feloldjuk bennük a szorongásokat.

Adjunk időt, hogy beszélhessenek félelmeikről, legyünk velük őszinték, de ne felejtsük el közben, hogy ők még csak gyerekek, mindenről az ő érdeklődésük mentén beszéljünk csupán.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 7. számának 58. oldalán!)

Címkék: koronavírus alatt tábor, ottalvós táborok, kiskamasz egyedül otthon, hány évesen maradhat otthon egyedül a gyerek?, higiéniás szabályok, yelon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!