A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Neked beszél a szemed!

Mi, nők bele sem gondolunk, milyen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bármikor 80 százalékot javíthatunk az arcunk küllemén pár ecsetvonással a szemünkön.

Fotó: Shutterstock.com

Nagyon kevés hölgy mondhatja el, hogy szemfesték nélkül is ugyanolyan igéző a pillantása, mint sminkkel. Nekik általában sötét szemük van és sűrű fekete szempillájuk. Hát igen, úgy könnyű.

Mi, többiek pedig halálra rémülünk, amikor reggel belenézünk a tükörbe, de nem néz vissza senki, vagy mondjuk, aki felbukkan szemben, annak egyáltalán nincs szeme. De legalábbis kicsike, fakó, satnya, seszínű pillákkal és pár karikával alatta.

Én már tizennégy évesen is kétségbeestem minden áldott reggel, hogy miért van az én családomnak ilyen kis szeme.

A nyolcvanas évek jegyében gyorsan körbe is rajzoltam egy rikító kék szemcerkával, netán koromfeketével. (Nem ragoznám, mit szóltak a szüleim, amikor megláttak.)

Mintha ki sem festetted volna

Az optimális megoldás persze nem a körberajzolás, hanem az alkalomhoz és arcunkhoz illő rafinált smink.

Ha jól megnézzük például a filmsztárokat, akik egyáltalán nem festik a szemüket (ááá, nem!), rajtuk is van smink rendesen, kb. másfél-két órát pingálta őket a sminkes, hogy úgy nézzen ki, mintha nem is.

Fotó: Shutterstock.com

A trükk:

 • Először is a korrektor. Minden halvány karikát, pirosodást, sötétedést ki kell egyenlíteni.
 • Ezután jön az alapozó, hogy egyszínűvé hozza a művet.
 • Ezután pedig a bőrszíntől akár csak egyetlen árnyalattal eltérő szemhéjpúder, pasztell ceruza, melyet a szem vonalához alkalmazkodva kell használni.
 • És jöhet a spirál. Nem kell, hogy okvetlenül fekete legyen, ha barna, még természetesebbnek hat. Semmiképp ne ragacsozzuk össze a szempillánkat, majdnem száraz kefével dolgozzunk.

Tipp: A szemöldökkel nagyíthatod a szemed

A kis szeműeknél általában a szempillatő és a szemöldök közötti terület is kicsi, ezért fontos, hogy a szemöldök megfelelően ápolt és igényes legyen. Ha megfelelő ívűre szedeted – lehetőleg kozmetikussal – az optikailag megnagyobbítja a szemed.

Tévhit, hogy a cérnára szedett szemöldök nagyítja a szemet, az ív a fontos.

Átmenet a majdnem és a mégis között

 • Ha natúr, letisztult tekintetet szeretnél, de azért egy kis hangsúlyt is adnál a pillantásodnak, akkor az előzőekben leírt szemfestés mellé használj finom vonalú, fekete vagy barna tust. Nemcsak igéző, de praktikus is, mert a vonal ívével korrigálhatod a szemed formáját.
 • Mindig fiatalítja a tekintetet, ha a tusvonal íve a szemek szélénél kicsit eltávolodik a szemvonaltól, és nem követi lefelé. Ha felfele ível, azzal vidámabb lesz a tekintetünk.
 • Vigyázat, ne fessünk cicafarkincát, mert az a hatvanas évek végére kiment a divatból.
 • Ha kevésbé akarunk drámainak tűnni, kék vagy zöld tust, esetleg kevésbé kontúros szemceruzát is használhatunk.

Tipp: Így használd a szemceruzát!

Fotó: Shutterstock.com

 • Ha kicsinyíteni akarjuk a szemünket, a szempilla belsejénél húzzuk ki. Ha nagyítani, akkor a szempillák külső felénél.
 • Ha a szemeink túl távol állnak, akkor húzzuk be a vonalat a szemzugig.
 • Ha túl közel vannak, akkor csak a széleken hangsúlyozzunk a ceruzával, kicsit kijjebb húzva a vonalat, mint a szem vágása.

Tipp: Csak egy pötty fény

Élénkítheted a tekinteted, ha a belső szemzugba vanília- vagy elefántcsontszínű, fényes púdert teszel.

Csábításhoz füstös szemek!

A füstös szem bármilyen árnyalatú lehet, a lényeg az, hogy legalább két, de inkább három harmonizáló színre és egy sötétebb szemceruzára lesz szükség. Válaszd ki a legvilágosabb árnyalatot, amellyel dolgozni szeretnél.

 • A legvilágosabb színt vidd fel egyenletesen a teljes szemhéjra.
 • A második legvilágosabb színt a szemhéjadnak csak arra a részére vidd fel, amelyik pislog.
 • A harmadik festék segítségével satírozd el a vonalat, hogy ne látszódjanak a határok, olyan legyen, mintha a három szín egybefolyna.
 • Rajzold meg a kontúrt a szemceruzával
 • Spirálozd ki a pilládat alul-felül.

Tipp: Ne spórolj a spirállal!

A szempillafestéket akár három rétegben is használhatod, mert az ívelt, felfelé göndörödő pillák is nyitják a tekintetet, hiszen felfelé viszik a hangsúlyt. Használj fekete spirált, de ha kedved tartja, a színeseket is próbáld ki.

Címkék: natúr szemsmink, füstös szem, trükkök a szem nagyításához, trükkök a szemvonal formálásához

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!