A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Néha nem az anyagboltba megyek textilért

Futurisztikus, vízlepergető kollekcióival egyedi stílust képvisel a zalaegerszegi születésű Sustik Kriszta. Nem az aktuális világtrendeket követi, ruháit sokszor pillanatnyi érzések ihletik. Az egyszerűség, a letisztultság híve. Saját márkája a SustiKKrisztA a kényelem, a vagányság és az elegancia ötvözésének védjegye.

Milyen indíttatásból lettél ruhatervező?

Gyerekkorom óta szerettem rajzolni, mindig készítettem, alkottam valamit. Mindenféleképpen kreatív pályát képzeltem el magamnak, az építészet, a kerttervezés, a fotózás is nagyon érdekelt. Nem a divat, hanem a tervezés felől jutottam el a ruhákig.

Először elvégeztem a budapesti Rothschild Klára Ruhatervező Iskolát, ahol a tanáraim révén, akik még Rothschild Klára szalonjában dolgoztak, belekóstolhattam az haute couture világába is. Majd a szombathelyi főiskola rajz szakára jártam, hogy elmélyítsem a rajztudásomat. Kézműves szakirányon végeztem, így további művészeti ágakkal ismerkedhettem meg, mint például a kerámia, mintázás, fafaragás, ezeket is nagyon élveztem.

A ruhákkal kapcsolatos tevékenységemet is szerettem volna folytatni, ezért a főiskola alatt páran létrehoztunk egy alkotócsoportot, együtt szerveztünk koncerttel, kiállítással egybekötött ruhabemutatókat, illetve hárman már akkor alapítottunk egy közös márkát, a Dummyt.

Hogyan vágtál bele az önálló tervezésbe, a saját márka létrehozásába?

Magánéleti okokból közel négy évet Bécsben töltöttem. Lényegében az ottani élmények, hatások is hozzájárultak ahhoz, hogy megszülessen a saját márkám. Kint leginkább megrendelésekre dolgoztam, olyasmit is elvállaltam, amit előtte még nem csináltam, ezáltal komoly tapasztalatokat szereztem, sokat fejlődtem.

Esküvői ruhákat, ritmikus sportgimnasztika egyesületnek dresszeket terveztem, varrtam. A hazaköltözésemkor pár hónapra elvonultam Zalaegerszegre. Az ottani tervezéseimből született meg az első tízen darabos vízlepergető kollekcióm, majd a nevemet viselő márka.

Fotó: A.Fehér Vera

Miért pont impregnált anyagokkal dolgozol?

A sci-fi-imádatomhoz kapcsolódik a vízlepergető anyagok használata. Már régen is nagyon sok sci-fi regényt olvastam, a bennük megjelenő jövőképet szimbolizálja a ruhák védelmi funkciója. Többnyire puha, szinte a selyemhez hasonló, jól formálható anyagokat használok, sokszor pamutvászon béléssel kiegészítve.

Egy csuklyával vagy gumírozott övvel társítva nemcsak praktikusak, hanem nagyon egyediek is. Egyre több esőkabát és pelerin is található a darabok között. Néhány éve a Thyssenkrupp cég megbízásából is terveztem esőkabátokat, vízlepergető táskát, csuklyás, zsebes sálat. 

Honnan jött az a vonal, hogy hírességeknek tervezz fellépőruhákat, jelmezeket? 

Zenerajongásomnak és a véletlennek köszönhetően valahogy mindig bevonzottam a zenészeket. Tervezés közben általában zenét hallgatok. Alba Hyseni albán énekesnő volt az első, akinek rengeteget hallgattam a zenéjét akkor is, amikor épp azt a hosszú, nagy zsebes kabátot terveztem, amelyet később az A38-as koncertjén viselt.

Pásztor Annát egy zalaegerszegi fellépése kapcsán kerestem meg jó pár évvel ezelőtt. Anna teljesen rám bízta, hogy milyen ruhát tervezzek neki a következő, MOM parkbeli koncertjükre. Egy több mint tízméteres kifeszített ruhát találtam ki, melyet elég érdekes volt úgy elkészíteni, hogy a hatalmas méretek miatt nem tudtam kipróbálni. Itt is az ösztöneimre hallgattam, végül működött.

Egy másik koncertjére galléros (anyaga kutyaműtétek utáni, használt műanyag gallér) ruhát terveztem fekete fóliával bevonva, láncokkal, sörösdobozokkal díszítve az alját. Soha semmit nem találok ki teljesen előre, van egy alapötlet, de tervezés közben jön az inspiráció, és akkor válik csak véglegessé.

Milyen álmaid, terveid vannak a jövőre vonatkozóan? 

A legnagyobb álmom, hogy sci-fi filmekhez tervezzek jelmezeket. Van némi rálátásom a film világára, a Mintaapák sorozatban voltam jelmeztervező asszisztens. A saját ruháim mellett időnként más jellegű kihívásokra is szükségem van. Szeretek csapatban dolgozni, másokkal együtt ötletelni.

Ezért is örültem például annak, amikor egy filmes ismerősöm felkért, hogy a Ramen Brothers videoklipjéhez sógunjelmezt tervezzek és készítsek Ganxsta Zoleenak. Ez szintén egy jó kis kihívás volt, például nem anyagboltba mentem textilért, hanem egy barkácsboltba, de nagyon élveztem, mert engem az is motivál, ha teljesen más jellegű alapanyagokkal dolgozhatok. 

Vannak zenész barátaim, mint például Nagy Edi vagy a Monyo Project, nekik is nagyon szívesen adok ruhákat, és még az egyik sanzonénekesnő barátnőm, Merics Nikolett is tud azonosulni a futurisztikus darabokkal.

Ruháid már kaphatók a Designerwebshopban. Miért csatlakoztál?

A tavalyi WAMP designvásáron értesültem a webshop létrehozásáról, nagyon megörültem neki. Az online lehetőségek jelentősége különösen megnő a járványhelyzetben, amikor egyre inkább áttevődik a hangsúly az online vásárlásra. Az ilyen jellegű gyűjtőoldalak megkönnyítik a vásárlók helyzetét, nem kell hosszú időt tölteni a megfelelő design árucikk keresgélésével.

A Designerwebshop kényelmes, praktikus megoldás, egyre bővülő kínálattal. Nagyon bízom abban, hogy a ruháim is kellő érdeklődésre találnak a vásárlók részéről.

Mit gondolsz a design szerepéről a hétköznapokban?

Magyarországon szerintem főként az utóbbi pár évben kezdett előtérbe kerülni a design. Korábban gyakran úgy éreztem, hogy aki csak tudta, maga készített fotós, grafikus munkákat, nem becsülték meg kellőképpen a szakmát. A rohanó világban a fogyasztói társadalom tömeges vásárlói szokásait talán kezdi felváltani a designtermékek iránti igény. Inkább vesznek kevesebbet drágábban, de az legyen egyedi. A vírushelyzet okozta lelassulás is hozzájárul ahhoz, hogy a vásárlók az ilyen termékeket keresik, és a magyar tervezőket támogatják.

A designerwebshop.hu oldalon válogathatsz Kriszta ruhái közül.

https://designerwebshop.hu/

(x)

Fotó: Fülöp Noémi

Címkék: designer, anna and the barbies, designerwebshop, sustik kriszta, sustikkriszta, pásztor anna, wamp

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!