A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne tiltsd, inkább használd okosan!

Vekerdy Tamás, a neves pszichológus egyszer ezt írta valahol: "Mobilt veszel a gyereknek? Miért nem adsz neki rögtön heroint?" Túlzó figyelmeztetés lenne? Attól függ. Persze sok szülő gondolja úgy, hogy jobb lenne, ha a gyerek nem bújná örökké a telefonját.

Fotó: Shutterstock.com

Manapság azonban elég nehéz nem telefont adni a gyerek kezébe. És talán nem is lenne helyes ezt tennünk. Hiszen a mobil, ha okosan használjuk, rengeteg dologra jó.

Mire jó a mobil a gyereknek?

Mindenre. A mai okostelefonokat legkevésbé telefonálásra használják a gyerekek. Filmet néznek rajta, és filmet készítenek rajta, telefonon tartják a kapcsolatot a barátaikkal, itt nézik meg, hogy mikor jön a villamos, vagy hánykor indul a vonat. Azt is, hogyan tudnak leggyorsabban eljutni egyik helyről a másikra.

A járvány idején sokan mobillal kapcsolódtak be az iskolai órákba. A mai gyereknek teljesen természetes, hogy ha valamit nem tud, akkor kiguglizza. A boltban lefényképezi a farmert, és megmutatja a barátainak, hogy nekik tetszik-e. Mobillal fizet, mobillal veszi meg a villamosbérletét, mobillal fényképezi le magát és barátait, ezzel tölti fel a képeit, videóit a közösségi oldalakra, ezzel kommentel, és ezzel játszik, ha ráér (meg ha nem).

A telefon mindent helyettesít. Már nem kell fényképezőgép, videokamera, már papír sem kell, hiszen a telefonban jegyzetelni is lehet. Ezért a mobil manapság egy gyerek számára nélkülözhetetlen. Az a gyerek, akinek nincs, úgy érzi, lemarad, boldogtalan. Ezért nem lehet nem venni telefont a gyereknek.

Mire jó a mobil a szülőnek?

Fotó: Shutterstock.com

Hallom is a gunyoros hangokat. Hát mi másra lenne jó, arra, hogy fizethessen. Telefonszámlát, meg mobil netet. Hogy vehessen mindig újat, mert a gyerekek között a mobil az értékmérő. Ezért a gyerek mindent bevet annak érdekében, hogy megkaphassa a vágyott, új mobilt. De éppen ezért a szülő számára a mobil a fegyelmezés legnagyobb hatású eszköze.

Megkapod az új telefont, mondja anyuka, miután a kislánya, kisfia már hetek óta nyúzza. Megkapod, ha nem lesz hármas a bizonyítványban. Vagy. Ha nem csinálod meg a leckédet, elveszem a mobilodat, mondja apuka, és ha megteszi, bizony eléri vele, hogy a gyerek nekiáll leckét írni, a kutyát levinni, a szobájában rendet csinálni, vagy elmenni végre fürdeni.

És nem csak erre jó a mobil a szülőnek, hanem arra is, hogy kapcsolatot tudjon tartani a gyerekével. Hogy felhívhassa, ha netán dugóba került, és egy kicsit késik az edzésről vagy a zongoraóráról. De bármennyire elítélendő is, a kamaszkorban csavargásra hajlamos gyerekről a mobilja bizonyos appok segítségével mindig elárulja a szülőnek, hogy merre jár.

Ki merem jelenteni, hogy egy jó mobilra, feltéve, hogy a szülő megengedheti magának, hogy vegyen, szükség van. A megoldás nem az, hogy nem adunk a gyereknek, hanem az, hogy megtanítjuk okosan használni.

Az okostelefon okos használata

Fotó: Shutterstock.com

Az ám, de hogyan vegyük rá a gyereket arra, hogy csak akkor cseteljen, guglizzon, tik-tokozzon, amikor már kész a leckéje? Hogyan érjük el, hogy a suliban ne használja, és titkon későn este, netán éjjel se?

Hát erre valók azok a programok, amelyekkel a szülő ki-be tudja kapcsolni a gyerek telefonját, vagy telefonján az internetszolgáltatást. Ilyen a Norton Family Parental Control melynek segítségével a szülő figyelemmel kísérheti, hogy mit néz a gyerek a mobilján milyen oldalakat nyit meg, milyen videókat nézett, milyen szavakra keresett rá az interneten. Sőt, le is tilthatja a veszélyes tartalmakat.

A Family Locator alkalmazással figyelemmel követheted gyermeked tartózkodási helyét akár élőben, akár a heti naplón keresztül. Az app térképén bejelölhetsz ’veszélyzónákat’ is, ahová semmiképp nem szeretnéd, hogy odatévedjen. Ha mégis így alakul, az app rögtön értesít erről. Az alkalmazás azt is meg tudja mondani, mikor hagyta el a gyerek a legutolsó tartózkodási helyét. Sőt, egy jelzést is beállíthatsz, ha szeretnéd azonnal tudni, mikor indult el, mondjuk a suliból.

Az app-on osztozó családtagok tartózkodási helyet és üzeneteket is megoszthatnak egymással. Nemcsak a kisebbekhez, hanem az előszeretettel elkóboroló tinikhez is ajánlott ez az alkalmazás.

Az okostelefon káros hatásai

Fotó: Shutterstock.com

Persze, be kell ismerni, hogy ha rosszul használják, a mobilnak sok káros hatása van, lehet. Tényleg igaz, hogy ha a gyerek örökké a telefont nézi, kevesebbet mozog, rontja a szemét. Tény, hogy amióta mindenkinek van okostelefonja, kevesebbet beszélgetnek, nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is.

Gyakran látni nyilvános helyen, hogy szerelmesek, barátok ülnek az étteremben egy asztal mellett, és ahelyett, hogy dumálnának, a telefonjukat bújják. Ez valóban elkeserítő. De így kell lennie?

Nem lehetne az embereket, már gyerekkorukban megtanítani a telefonetikettre? Arra, hogy mások társaságában, iskolában, utcán nem mobilozunk? Nem tilthatjuk meg a gyereknek, hogy telefonnal a kezében üljön le a vasárnapi ebédhez vagy a vacsorához? Dehogynem. Nem lehet bevezetni mobilmentes hétvégét, vagy estéket? Miért ne.

Csak az a baj, hogy a szülőnek is így kényelmesebb. Hány anyukát látni, aki már a babakocsit is úgy tolja, hogy közben mobilozik? Ha a gyerek csecsemőkorától azt látja, hogy a felnőttek lógnak a telefonjukon, miért viselkedne ő másként? Ha tehát azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne lógjanak örökké a telefonjukon, először korlátozzuk magunkat. Sőt, van egy gomb is minden mobilon, mely a készülék kikapcsolására szolgál. Vajon mi, szülők használjuk ezt?

Mi az a DM?

A legtöbb, gyerekek által is használt közösségi médiafelület rendelkezik DM (direct message = közvetlen üzenet) funkcióval. Még ha a gyerekek közösségimédia-használatát nyomon is követjük egy másik eszközről, a közvetlen üzeneteikhez nem férhetünk hozzá, hiszen ezek csak a beszélgetés résztvevői számára elérhetőek.

Ez azt jelenti, hogy nem láthatjuk, csemetéink kivel és miről beszélgetnek a DM-eken keresztül. Az üzenetek veszélyesek is lehetnek. A problémát jól szemlélteti, hogy az Instagramnak nemrég új intézkedéseket kellett bevezetnie, hogy megkímélje a tinédzsereket az idegenektől érkező kéretlen üzenetektől.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, érdemes felkeresned a https://www.eset.com/hu/ovd-gyermeked-a-neten/ oldalt. 

Címkék: okostelefon a gyereknek, a telefon nevelési eszköz, az okostelefon hatása a gyerekekre

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!