A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne küzdj a gyerekkel!

De hogyan kell nem küzdeni? Bármit is csinál, rá kell hagyni? Vagy kategorikusan nemet kell mondani minden veszélyt sejtető próbálkozására? Nem küzdeni annyit jelent, hogy a tiltást először is meg kell indokolni, aztán pedig soha többé nincs indoklás. Mert a nem az nem.

Fotó: Shutterstock.com

Erre a nemre példa dr. Vekerdy Tamás története. Anyuka és kisfia utazik a villamoson. Anyuka észreveszi egy ismerősét, és beszélgetni kezdenek. A kisfiú unatkozik, majd rugdosni kezdi anyuka sípcsontját. Egyre erősebben. Anyuka egy ideig nem reagál, mert szégyelli, hogy ilyen neveletlen a gyereke, de végül felszisszen, és rászól. Vagyis elmagyarázza, miért nem szabad rugdosni anyukát.

A pszichológus szerint bizonyos tiltásnál elég annyit mondani, hogy nem. Nem kell megindokolni, hogy miért nem. A gyerek ugyanis nem hülye, pontosan tudja, hogy anyukának ez fáj, mégis csinálja. Mert unatkozik, és mert nem vele foglalkoznak. Szóval, hogy ha pontatlanul is idéztem Vekerdy tanár úr történetét, a határozott szigorral kimondott nem sokszor beszédesebb, mint húsz perc körítés, lelki fröccs és indoklás.

Ösztönös nevelés?

A pszichológusok nyilván sokat kísérleteztek, hogy melyik a megfelelő nevelési irányelv. A probléma onnan ered, hogy amióta egyre iskolázottabbak vagyunk, és nem a gyerek mellett ücsörgünk egész nap, hanem munkába megyünk, összpontosítani kell a gyereknevelésre, mert különben csak nő az a gyerek, mint a dudva, aztán ki tudja, mi lesz belőle.

Régen hatott a szülői ösztön, és az esetek többségében valahogy működött is a lélekből nevelés. De amióta a lélek dolgaira alig marad időnk, vastag könyvekből vagy a netről igyekszünk tanácsokat kapni, hogy a lehető legtökéletesebb gyermekecskét faragjuk a mi kis csemeténkből.

Úgy szép, ahogy van

Pedig a gyerek tökéletes, mert annak születik, csak meg kell tanulnia a világ szabályait, vagyis szocializálódnia kell, nincs mese. Hogy miként tanítgatjuk, arra nagy hatással van, hogy minket miként tanítgattak. Általában ennek nem is vagyunk tudatában, csak tesszük, mondjuk, ami automatikusan jön belőlünk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 52. oldalán!)

Címkék: autokrata, dr. vekerdy tamás, kurt lewin, laissez-faire, demokrata

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!