A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne játssz velem!

Jön valaki, rám nevet. Miért nevet? Akar valamit? Ismerem, csak nem tudom, honnan? Viccesen nézek ki? Van rajtam valami ciki? Paradicsomszósz az orromon?

Fotó: Shutterstock.com

Talán csak azért nevet, mert eszébe jutott valami régi móka. Vagy mert valami nagyon szép jár a fejében. Az is lehet, hogy nem is rád nevet. A kérdés azonban az, hogy mit csinálsz te, amikor az a valaki rád nevet? Összeráncolod a szemöldököd, és úgy mustrálod? Visszanevetsz rá? Hátralesel, hogy talán nem is rád nevetett? Bármit is teszel, ha nem spontán reagálsz, akkor játszmázol.

Na, már megint hol voltál?

Talán ismerős a következő helyzet. A kedvesed éjjel kettőkor esik haza, és még csak nem is telefonált, hogy kimarad. Ráadásul virágot hoz. Hoppá. Sőt, belecsókol a vállhajlatodba, ami a gyenge pontod. És még meg is dicséri a hálóingedet, az illatodat. Mit csinálsz te?

  • A: Nekiesel. (Már megint a haverjaival volt, és most így próbálja megúszni a balhét.)
  • B: Nem esel neki, de jeges hangon, alaposan letolod.
  • C: Hagyod magad csókolgatni, vízbe teszed a csokrot, őt pedig ágyba csalogatod.  

Ha általában az A válasszal szoktál reagálni, vagy legalább dühös vagy, egyáltalán nem fog meglepődni. Elvonul hosszan zuhanyozni, te pedig elalszol. Ha a B válasszal szoktál reagálni, és most is így teszel, akkor magyarázkodni kezd, vagy kikéri magának, hogy gyanúsítgasd. Ahogy szokta.

Ha a C válasszal szoktál reagálni… Nem, úgy nem szoktál. Így a C válasz most erős meglepetés. A férfi kezéből kiesik a lakáskulcs, és követ téged némán, mint egy hipnotizált. Forró éjszaka következik. Reggel pedig elkezd morfondírozni. Mi ütött vajon a csajomba? Már nem szeret, és így akarja leplezni? Van valami új pasi a láthatáron? Vagyis gyanús leszel. Nagyon-nagyon gyanús.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 28. oldalán!)

Címkék: eric berne, tranzakcióanalízis, emberi játszmák, gyerekén, szülőén, felnőttén

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!