Ne edd kövérre a magzatod!
Se szeri, se száma a fogyókúráknak, mindenki karcsú szeretne lenni. A kismamák is számolják a kalóriákat, nehogy túl sokat hízzanak. Ugyanakkor ma már nincs olyan étel, alapanyag, amit ne tudnánk azonnal leemelni a szupermarketek polcairól. És ez meglátszik az étkezési szokásainkon, majd a testalkatunkon is. Ha már a gyerekünket kövérre esszük, hamar kialakulhat nála is a hibás testkép.
Először is tisztázzuk a túlsúly és a kövérség közötti különbséget. Túlsúlynak a testtömeg normál értékétől számított többletét nevezzük, míg a kövérséget nem a testtömeg, hanem a test teljes zsírtartalma ismeretében ítélhetjük meg. Tehát biológiai szempontból nem a túlsúly, hanem a kövérség, az elhízás jelenti a nagyobb veszélyt.
„Az ősember abba halt bele, hogy nem volt mit ennie, a ma embere a bőségben halálra eszi magát” – mondotta volt dr. Czeizel Endre orvosgenetikus. Szerinte ugyanis ez a probléma egészen az őskorig vezethető vissza, amikor az átlagéletkor huszonkét év volt, mivel élelem hiányában éhen haltak az emberek.
A mezőgazdaság megoldotta ezt a problémát, már télen is van elemózsia, nem kell nélkülöznünk. Ugyanakkor az éhenhalástól való félelem úgy belénk épült, hogy nemcsak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, hanem gyakorlatilag állandóan – mert az jó. Ez pedig elhízáshoz vezet.
Márpedig minél kövérebb valaki, annál nagyobb a hajlama bizonyos betegségekre – cukorbetegség, magas koleszterinszint, rákos megbetegedések fenyegetik –, s annál rövidebb az élettartama is.
Magyarországon 3200 gramm az első gyermekek átlagos születési súlya. Régóta tudjuk már, hogy a nagy súllyal – 4000-4500 grammal – világra jövő újszülöttek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek felnőttkorukban is túlsúlyosak.
Az, hogy milyen súllyal jön világra egy gyermek, elsősorban az anyai génektől függ. De vizsgálatok bizonyították, hogy minél nagyobb a kismama súlygyarapodása a terhesség kilenc hónapjában, annál nagyobb lesz a gyermeké is.
Az anya által felszedett minden 1 kilogramm plusz a magzatnál körülbelül 7 gramm súlygyarapodást eredményez. Minél drasztikusabb az anya gyarapodása, annál nagyobb súlyú „óriásbébik” születnek. Ezeknek a magzatoknak megbomlik az anyagcseréjük, ezért sokkal hajlamosabbak lesznek rá, hogy felnőttként is kövérek legyenek.
12-16 kg az ideális súlygyarapodás egy kismamánál a várandósság kilenc hónapja alatt, de ez függ a kiindulási súlytól is. Ha eleve kövér a mama, a terhesség alatt érdemes visszafognia magát, hogy csak a minimum pluszkilókat szedje fel – így csökkenthető a kövérség hajlamának továbbörökítése.
Fontos lenne, hogy a terhesség alatt a várandósok odafigyeljenek erre, s így egészséges gyermekek szülessenek, akikből később egészséges önképpel rendelező felnőttek is lesznek.
Még nincs hozzászólás