A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne edd kövérre a magzatod!

Se szeri, se száma a fogyókúráknak, mindenki karcsú szeretne lenni. A kismamák is számolják a kalóriákat, nehogy túl sokat hízzanak. Ugyanakkor ma már nincs olyan étel, alapanyag, amit ne tudnánk azonnal leemelni a szupermarketek polcairól. És ez meglátszik az étkezési szokásainkon, majd a testalkatunkon is. Ha már a gyerekünket kövérre esszük, hamar kialakulhat nála is a hibás testkép.

Fotó: Thinkstock

Először is tisztázzuk a túlsúly és a kövérség közötti különbséget. Túlsúlynak a testtömeg normál értékétől számított többletét nevezzük, míg a kövérséget nem a testtömeg, hanem a test teljes zsírtartalma ismeretében ítélhetjük meg. Tehát biológiai szempontból nem a túlsúly, hanem a kövérség, az elhízás jelenti a nagyobb veszélyt.

„Az ősember abba halt bele, hogy nem volt mit ennie, a ma embere a bőségben halálra eszi magát” – mondotta volt dr. Czeizel Endre orvosgenetikus. Szerinte ugyanis ez a probléma egészen az őskorig vezethető vissza, amikor az átlagéletkor huszonkét év volt, mivel élelem hiányában éhen haltak az emberek.

A mezőgazdaság megoldotta ezt a problémát, már télen is van elemózsia, nem kell nélkülöznünk. Ugyanakkor az éhenhalástól való félelem úgy belénk épült, hogy nemcsak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, hanem gyakorlatilag állandóan – mert az jó. Ez pedig elhízáshoz vezet.

Márpedig minél kövérebb valaki, annál nagyobb a hajlama bizonyos betegségekre – cukorbetegség, magas koleszterinszint, rákos megbetegedések fenyegetik –, s annál rövidebb az élettartama is.

Magyarországon 3200 gramm az első gyermekek átlagos születési súlya. Régóta tudjuk már, hogy a nagy súllyal – 4000-4500 grammal – világra jövő újszülöttek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek felnőttkorukban is túlsúlyosak.

Az, hogy milyen súllyal jön világra egy gyermek, elsősorban az anyai génektől függ. De vizsgálatok bizonyították, hogy minél nagyobb a kismama súlygyarapodása a terhesség kilenc hónapjában, annál nagyobb lesz a gyermeké is.

Az anya által felszedett minden 1 kilogramm plusz a magzatnál körülbelül 7 gramm súlygyarapodást eredményez. Minél drasztikusabb az anya gyarapodása, annál nagyobb súlyú „óriásbébik” születnek. Ezeknek a magzatoknak megbomlik az anyagcseréjük, ezért sokkal hajlamosabbak lesznek rá, hogy felnőttként is kövérek legyenek.

12-16 kg az ideális súlygyarapodás egy kismamánál a várandósság kilenc hónapja alatt, de ez függ a kiindulási súlytól is. Ha eleve kövér a mama, a terhesség alatt érdemes visszafognia magát, hogy csak a minimum pluszkilókat szedje fel – így csökkenthető a kövérség hajlamának továbbörökítése.

Fontos lenne, hogy a terhesség alatt a várandósok odafigyeljenek erre, s így egészséges gyermekek szülessenek, akikből később egészséges önképpel rendelező felnőttek is lesznek.

Címkék: terhes, terhesség, étkezési szokások, genetikai örökség, túlsúlyos gyerek, magzati gyarapodás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!