A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne a fagytól piruljon az arcod!

A téli hideg - bár nyomban kipirosítja az arcunkat - egyáltalán nem tesz jót a bőrünknek. A téli levegő és a fűtött szoba alacsony páratartalma miatt bőrünk nedvességtartalma megcsappan, arcunk húzódik, viszket, ráncosodik és kipirul, ráadásul a bőrfertőzéseknek is teret enged.

Fotó: Shutterstock.com

Télen legalább annyira oda kell figyelnünk a bőrünk egészségére, mint a nyári UV-tombolásban. És nem csak az arcunkra kell vigyáznunk, hanem a kezünkre, sőt, az egész testünkre, még a fejbőrünkre is.

Álljon itt néhány ötlet és tanács, amivel megóvhatjuk szegény irhánkat a korai öregedéstől, a csúnya pigmentálódástól és a kiszáradástól.

  1. Hiába vízhiányos általában a bőrünk, télen válasszunk inkább zsírosabb hidratálókrémet, mert a víztartalmú krémek megfagynak a bőr felszíne alatt, és roncsolják a sejteket, ráadásul kitágítják a pórusokat.
  2. Csínján bánjunk a bőrradírral, mert ezekben az időkben a bőrünknek szüksége van az önmaga által termelt természetes védőrétegére. Ha leradírozzuk a felső hámréteget, a bőrünk védtelen marad. Ha mégis ragaszkodunk a radírozáshoz, végezzük lehetőleg este, és legfeljebb csak hetente egyszer
  3. A szappanozást is felejtsük el, hiszen az eleve kiszárítja a bőrt. Az alkoholos lemosóktól is tartózkodjunk. Válasszunk inkább természetes, gyógynövényekből készített lemosót, esetleg tisztító tejet, vagy elégedjünk meg a langyos vízzel. Minden arcmosás után krémezzük be vékonyan a bőrünket.
  4. Okvetlenül tápláljuk az arcbőrt A-, C- és E-vitamin-tartalmú krémekkel. A vitaminok abban is segítenek, hogy a kinti hideg hatására ne jelenjenek meg a bőrünkön a piros foltok.
  5. Ha sokat tartózkodunk a téli napsütésben, például épp síelünk, ne feledkezzünk meg a napvédő krémekről. A hó visszatükrözi a napsugarakat, így fokozottan károsodhat, és le is éghet a bőrünk.
  6. Nem szabad vagánykodni, és sapka meg kesztyű nélkül járkálni, ha 5 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. A kézfej bőre nagyon érzékeny, és visszafordíthatatlanul beráncosodik, kipirul, megöregszik, ha nem védjük a hidegtől. A fejbőrünkkel is ez a helyzet, ha nem akarjuk, hogy korpásodjon, vagy hullani kezdjen a hajunk, tartsuk melegben a fejünket odakint.

    (A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 18. oldalán!)

    Címkék: tél, víz, kiszáradás, párologtatás, síelés, gyógytea, bőrradír, pigmentálódás, vízhiányos bőr, hidratálókrém, hámréteg, napvédő krém, csokoládépakolás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!