A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nálatok laknak-e robotok?

Robotgép, robotporszívó, robotkutya, robotzsaru. Ez az első négy találat arra, ha az ember beírja a keresőbe azt a szót, hogy robot. Ebből is látszik, hogy az élet megannyi területén vannak jelen a robotok. A robotok ma már porszívóznak helyettünk, autót festenek, raktárakat rendeznek, akár még italt is tudnak keverni, verseket, novellákat írnak, álmodni és rajzolni is képesek.

Fotó: Shutterstock.com

Ugorjunk egy picit vissza az időben! Már az ókorban is készítettek robotokat, mondjuk inkább úgy, automatákat. Az ókori Alexandria mérnökei egy automatizált színházat építettek, amely kigördült a közönség elé, megállt, és a tetején található női istenfigurák mozogni kezdtek. Előadtak egy rövid történetet, majd a gépezet ezután fogta magát és levonult.

Ennél is nagyobb, komolyabb volt Leonardo da Vinci oroszlánja. A gépezetet 1515-ben találta ki, ez az ’állat’ magától közlekedett, sőt, ha a mancsába virágot adtak, azt át is tudta nyújtani. Rettentő bonyolult, az óraműhöz hasonló rugós mechanizmus hajtotta, az apró fogaskerekek közé tett falapokkal pedig még akár programozni is lehetett, merre menjen.

Tényleg szolgamunka? 

A robotokat azért építjük, hogy javítsanak az életminőségünkön, hogy olyan feladatokat végeztessünk el velük, amelyeket mi vagy nem tudunk megcsinálni, vagy nem biztonságos számunkra. A robot szó eredeti jelentése: szolgamunka. Nem véletlen tehát, hogy rájuk ezek a feladatok várnak.

Hogy az élet melyik területén dolgoztatunk robotokat? Majdnem mindenhol megtalálhatóak, hiszen sokkal megbízhatóbban végzik el a precizitást igénylő feladatokat. Az egészségügyben vannak már olyan műtéti feladatok, amelyeket robotok végeznek el, mert annyira rizikós lenne egy embernek kivitelezni azt.

Képzeljük el, hogy Japánban, miután egy robot műtött meg, kinyitjuk a szemünket, és egy robot nővér kíván nekünk jó reggelt, és kínál minket vízzel. Bármennyire is sci-finek hangzik, ez ma már megtörténhet, hiszen pár éve munkába állt az első ’gépnővér’.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 2. számának 58. oldalán!)

Címkék: robotvilág, robotok az egészségügyben, robotok a háztartásban, segítő robotok, tanító robotok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!