A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nálatok laknak-e robotok?

Robotgép, robotporszívó, robotkutya, robotzsaru. Ez az első négy találat arra, ha az ember beírja a keresőbe azt a szót, hogy robot. Ebből is látszik, hogy az élet megannyi területén vannak jelen a robotok. A robotok ma már porszívóznak helyettünk, autót festenek, raktárakat rendeznek, akár még italt is tudnak keverni, verseket, novellákat írnak, álmodni és rajzolni is képesek.

Fotó: Shutterstock.com

Ugorjunk egy picit vissza az időben! Már az ókorban is készítettek robotokat, mondjuk inkább úgy, automatákat. Az ókori Alexandria mérnökei egy automatizált színházat építettek, amely kigördült a közönség elé, megállt, és a tetején található női istenfigurák mozogni kezdtek. Előadtak egy rövid történetet, majd a gépezet ezután fogta magát és levonult.

Ennél is nagyobb, komolyabb volt Leonardo da Vinci oroszlánja. A gépezetet 1515-ben találta ki, ez az ’állat’ magától közlekedett, sőt, ha a mancsába virágot adtak, azt át is tudta nyújtani. Rettentő bonyolult, az óraműhöz hasonló rugós mechanizmus hajtotta, az apró fogaskerekek közé tett falapokkal pedig még akár programozni is lehetett, merre menjen.

Tényleg szolgamunka? 

A robotokat azért építjük, hogy javítsanak az életminőségünkön, hogy olyan feladatokat végeztessünk el velük, amelyeket mi vagy nem tudunk megcsinálni, vagy nem biztonságos számunkra. A robot szó eredeti jelentése: szolgamunka. Nem véletlen tehát, hogy rájuk ezek a feladatok várnak.

Hogy az élet melyik területén dolgoztatunk robotokat? Majdnem mindenhol megtalálhatóak, hiszen sokkal megbízhatóbban végzik el a precizitást igénylő feladatokat. Az egészségügyben vannak már olyan műtéti feladatok, amelyeket robotok végeznek el, mert annyira rizikós lenne egy embernek kivitelezni azt.

Képzeljük el, hogy Japánban, miután egy robot műtött meg, kinyitjuk a szemünket, és egy robot nővér kíván nekünk jó reggelt, és kínál minket vízzel. Bármennyire is sci-finek hangzik, ez ma már megtörténhet, hiszen pár éve munkába állt az első ’gépnővér’.

A robotokat az oktatásban is tudjuk használni, a gyerekek nyitottak az újításokra, imádják a a mozgó, beszélő eszközöket. Kihasználhatjuk azt, hogy a legfiatalabbaknak már természetes az, hogy számítógépeket, okostelefonokat használnak.

A lényeg az, hogy úgy keltsük fel az érdeklődésüket a robotokkal, hogy a témára sokkal jobban oda tudjanak figyelni, mint mondjuk egy emberre, hiszen érdekesebb számukra. Ha pedig a gép még reagálni is képes a kérdéseikre, nyert ügyünk van.

Fotó: Shutterstock.com

Okosak, és akár társak is lehetnek

Ami még ennél is praktikusabb, hogy a robotok segítenek nekünk az otthonainkban. Okosotthon, okostévé, okostelefon, okosvécé, robotgép, robotporszívó. A konyhától a fürdőn át egészen a nappaliig, mindenhol munkát lehet találni egy gépnek. A robotporszívó feltakarít helyettünk, az okostévével bármit meg lehet már nézni a világon, de nagyjából bármilyen feladatra találhatunk megfelelő robotot.

A legmodernebb felszerelésekkel már majdnem mindent el lehet intézni a nappaliban tévé előtt ülve, hanggal irányítva. Ha jól van beállítva a rendszer, akkor elég, ha kiadjuk a megfelelő parancsot, mondjuk felkapcsolva maradt a villany a konyhában, és nincs kedvünk felkelni, akkor megkérjük az okosotthont, hogy kapcsolja le a villanyt, és a rendszer ezt meg is fogja tenni.

Van olyan hűtő, amelyben a virtuális matricákkal és címkékkel ellátott élelmiszereket kívülről is láthatjuk: nyomon tudjuk követni, hogy mi van otthon, minek jár le hamarosan a fogyaszthatósági ideje, és erről kérhetünk a frigótól figyelmeztetést is.

Ha valaki magányosnak érezné magát, már robotokat is szerezhet társaságnak. Ezek olyan robotok is lehetnek, amelyekkel beszélgetni is tudunk, és a gépek folyamatosan tanulva, egyre jobban reagálnak a beszédünkre. Sőt!

Olyan is van már, hogy a gép elemzi az arcunkat, a hangsúlyunkat, majd ez alapján érzékeli, ha szomorúak vagyunk, és nekiáll minket vigasztalni. Az elmúlt pár évben pedig már valósággá váltak a szexrobotok is, melyek pont arra valók, amire a nevük utal.

A kényelemnek is van ára

Mivel a robotok ennyire mindennapjaink részévé váltak, nem meglepő, hogy sokakban felmerül a kérdés: nem lesz-e ára ennek a kényelemnek? Ugyan valószínűtlen, hogy a Terminátor vagy a Mátrix című filmekhez hasonlatos jövőt hoznak majd el, de életstílusunkat, készségeinket és társas kapcsolatainkat egészen biztosan befolyásolják.

Hogy jó vagy rossz irányba, azt mindenki saját maga dönti el. Az viszont biztos, hogy ma már felnő egy generáció, amelynek a gépekkel való együttélés teljesen természetes, így egészen biztos, hogy a jövőben csak még nagyobb ütemben zajlik a robotok fejlődése.

Mint az élet számos területén, itt is érdemes lehet az arany középutat választani. Meg kell tanulnunk együtt élni a robotokkal, melyekkel talán majd még többet kihozhatunk magunkból, olyan tudást és gyakorlatot szerezhetünk meg, amelyről nem is sejtettük, hogy a miénk lehet…

Címkék: robotvilág, robotok az egészségügyben, robotok a háztartásban, segítő robotok, tanító robotok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!