A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nahát, ez a nagyi!

Itt a nyár, megkezdődnek a nyári időtöltéseink. Bezárnak az óvodák, az iskolák, a gyerekekre a családnak kell vigyáznia. Sok helyen a nagyszülők vállalják a gyermekfelügyeletet, ami nagyon praktikus megoldás, de konfliktusokkal is jár. Mert mi van akkor, ha a nagyszülők nevelési elvei eltérnek a mieinktől, és a gyermek a szemünkre hányja, hogy bezzeg, a nagyi megengedte?

Fotó: Thinkstock

„Bizony, vannak olyan helyzetek, amikor egyértelműen veszélyes a dolog. Például a gyerek nem kaphat tejes ételt, mert allergiás, a nagymama mégis megveszi neki a tejszeletet. Ilyen esetben mindenképpen beszélni kell a nagyszülőkkel, és mivel ők talán kevésbé tájékozottak az élelmiszerek terén, érdemes pontosan elmagyarázni, mire figyeljenek, vagy akár egy listát is adni azokról az ételekről, amiket a gyerek nem ehet.

Ha tudjuk, hogy a mama szereti finomságokkal kényeztetni a gyereket, adhatunk javaslatokat arra vonatkozólag is, mi az, amit viszont nyugodtan megvehet neki" – tanácsolja Vida Ági babapszichológus.

A fent leírt helyzetnél gyakrabban fordul elő, hogy a nevelési elvekben nem értünk egyet a nagyszülőkkel. Érdemes ilyenkor az ő szemszögükből is megnézni a dolgot: nekik is van egy napi ritmusuk, megvannak a saját nevelési módszereik, amiket az ő gyerekeiknél alkalmaztak.

„Nem akar rosszat, egyszerűen csak a saját módszereit alkalmazza. Néha engedékenyebb, mint mi vagyunk, néha másként dönt, mint mi, olykor pedig egyszerűen csak másképp cselekszik, mint mi szoktunk, de ezzel nem okoz igazi problémát” – hangsúlyozza a szakember.

A kutatások szerint a gyerekekre jó hatással van, ha többféle nevelési stílust látnak maguk körül. Semmi baja sem lesz attól a kicsinek, ha a mama engedékenyebb, vagy másért szól rá, mint anya. Épp ellenkezőleg: rugalmasabb lesz, jobban alkalmazkodik.

Nagyjából három-négy éves korig tapasztalja a szülő, hogy amikor más vigyáz a kicsire, akkor felborul az egyensúly, nehezen áll át a kisgyerek a mama stílusáról az otthoni napirendre, nyűgös, feszült lehet. Ennek az az oka, hogy a kicsi ebben a korban még ragaszkodik a megszokott környezethez, szokásokhoz. Ugyanakkor sokat tanul is ezekből a helyzetekből, és minden egyes alkalommal, amikor más vigyáz rá, egyre ügyesebben alkalmazkodik, egyre könnyebben veszi az új helyzetet – véli Vida Ági.

Később, óvodás-, kisiskolás korban feszültséget okozhat, hogy a nagymama esetleg engedékenyebb, mint a szülő, ezért a gyerek szívesebben van nála, talán ott szeretne maradni, haza se akar menni. Ez nem a szülő ellen szól, csupán az újdonság varázsáról van szó, ami pár nap után úgyis szertefoszlik.

Ezekben a konfliktusokban gyakran megjelennek a szülő korábbi, saját szüleivel kapcsolatos, feldolgozatlan érzelmei is. Azért zavarja a szülőt, ahogy a nagymama viselkedik, mert vele is ilyen volt gyerekkorában. Érdemes elgondolkodni rajta, miért érezzük magunkat ilyenkor kényelmetlenül – javasolja a szakember.

A babapszichológus szerint fontos, hogy sokat beszélgessünk a nagyszülőkkel arról, mit kérünk tőlük, emellett azonban hagyjunk nekik is szabad teret, hadd unokázzanak kedvükre, és ebbe belefér, hogy egy kicsit többet engednek meg a kicsiknek: ne vegyük el tőlük ezt az örömet!

Címkék: pszichológus, nagyszülők, gyereknevelés, nagyszülői szerep, nevelési tanácsok, nyári vakáció, nyári gyerekelhelyezés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!