A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nagyihotel vagy nyári tábor?

Ismét beköszöntött a nyári szünidő, amit minden gyerkőc izgatottan várt. Végre nem kell korán kelni, az órákon figyelni, leckét írni... De amennyire lazul a gyerekek felelőssége, annyival megnő a szülőké, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekük két és fél hónapot otthon a számítógép, a tévé, a playstation fogságában tölt, vagy megismételhetetlen élményekkel gyarapszik. Mit tegyünk, hogy a gyerek értelmesen töltse a vakációt, és ne unatkozzon?

Fotó: Shutterstock.com

A pedagógusok véleménye szerint a nyári szünidő eltöltésének legjobb formája, ha közös családi programokat szervezünk, amelyek során új élményekkel gazdagodhatnak a gyerekeink.

Keressünk alternatívákat!

A legtöbb családban a teljes szünidő alatt erre nincs lehetőség, ezért alternatívákat kell keresnünk. A szűk családi programokon túl a közeli rokonok bevonását is vegyük számításba, hiszen a gyerek a nagyszülők és a nagynénik-nagybácsik társaságában is hasznosan töltheti a szünidőt. A vakáció idején a szakemberek minél több ház körüli, játszótéri játékot javasolnak, ahol a gyerekek saját kortársaikkal élvezhetik a vakációt.

Fontos, hogy a gyerek ne maga ossza be a szabadidejét. Igaz, kevésbé kell ennek az időszaknak kötöttnek lennie, mint az iskolában töltött napoknak, ugyanakkor nem árt bizonyos kötelezettségeket és időkorlátokat is meghatározni, az életkori sajátosságoknak megfelelően. Például vonjuk be a házimunkába, a főzésbe.

Az sem árt, ha a vakáció ideje alatt is éreztetjük, hogy nálunk van a gyeplő. Például szabjuk meg, mikor és mennyi időt tölthet a számítógép előtt. Már azt is be lehet szabályozni, hogy egy adott IP-címről mondjuk csak este 7 után legyen használható az internet.

Mire figyeljünk, ha a nagyihoz visszük?

Vannak szabályok, amiket akkor sem árt betartani, ha a gyerekre a nagyszülők vigyáznak. Ezeket előre beszéljük meg velük, és hívjuk fel a figyelmüket rá, hogy ügyeljenek a betartásukra. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy ők máshogy viszonyulnak az unokához, mint mi a saját gyerekünkhöz. Nem baj, ha kicsit tágabbak a határok, és a maminál, papinál több mindent szabad.

Hogyan készítsük fel a gyereket az első táborra?
Fontos, hogy az otthontól távol eltöltött napok bevezetése fokozatos legyen. Mivel a tábor még idegenebb közeg, mint a nagyszülői ház, nem a legjobb választás azonnal egyhetes, messze eltöltött ottalvós táborral kezdeni. Ezt jó, ha megelőzi némi "bemelegítés", például a nagyinál először 1-2 nap, majd 1 hét. Ha egy hetet kibír a gyerekünk a "nagyitáborban", akkor nem éri váratlanul a helyzet, hogy a szülőktől távol, nem a saját ágyában kell aludnia.
Azt is fontos figyelembe venni, hogy teljesen ismeretlen lesz-e számára a környezet és az ott lévő felnőttek, gyerekek, vagy pedig ismert pedagógusok és iskolatársak, osztálytársak veszik majd körül. Az előbbi esetben készítsük fel rá, hogy mire számítson, tudatosítsuk benne, hogy milyen jó lesz neki a gyerekek között, mennyi programon vehet részt, új barátokat szerezhet.
Meséljünk neki a táborról, hogy milyen lesz, mit lehet ott csinálni, hogy fog kinézni egy napja; saját élményeinket is elmondhatjuk a gyermekkori táborozásainkról, hogy milyen jól éreztük magunkat. Ha olyan táborba megy a gyermek, ahol a hobbijának, kedvenc sportjának stb. hódolhat, valószínűleg nagyobb lelkesedéssel indul neki az útnak. Végül nem árt leszögezni bizonyos alapvető viselkedési szabályokat, normákat is, amelyeket a táborozás során be kell majd tartania.
Hiába gondoljuk úgy, hogy a nagyszülői ház ismertsége könnyedséget jelent a gyerekünknek, ha huzamosabb időt, akár több éjszakát is ott kell töltenie.

Figyeljünk ilyenkor is a fokozatosság elvére! A szakemberek azt javasolják, hogy a kezdeti félelmet, szorongást fokról fokra csökkentsük: kisgyermekkortól el kell kezdeni szoktatni a gyereket és az anyát is a külön időtöltésre.

Először csak egy-két órát töltsünk egymástól távol, például nélküle menjünk boltba, fodrászhoz, majd fokozatosan jussunk el az első külön töltött éjszakáig, mondjuk a nagyszülőknél.

Egy éjszaka után jöhet a külön töltött hétvége, s így fokozatosan elérjük a nagyszülőknél töltött egy hetet. A gyerek is rá fog jönni, hogy a nagyinál aludni jó muri. Mindemellett megtanul alkalmazkodni az új dolgokhoz, helyzetekhez.

Jobb-e a nappali tábor?

Otthoni felügyelet hiányában – ha van rá lehetőség – igényelhetünk nyári napközit az iskolában. Ha erre sincs mód, válasszunk a közelben nappali tábort. A pedagógusok szerint nem lehet azt mondani, hogy jobb lenne a nappali tábor, mint az ottalvós.

De ha a kisebbeknél úgy érezzük, a gyermek még nem áll készen a huzamos távollétre, a fokozatosság elvét követve kezdjük egy nappali táborral, ahol este nincs kiszakítva a gyerek a megszokott családi közegéből. A nagyobb gyerekek már maguk is az ottalvós táborokat preferálják, ahol a barátaikkal, kortársaikkal lehetnek.

Címkék: nagymama, gyerek, vakáció, pedagógus, nyári időtöltés, iskolai szünidő, táborozás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!