A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Na megyek, visszanövesztem a szívemet!

A képen látható lény egyébként nem én vagyok, bár pont így néztem ki, amikor már negyedik napja nélkülöztem a cigarettát. (Csak én nem mosolyogtam.) A képen látható teremtmény egy kutya.

Fotó: Shutterstock.com

Nem csalás, nem ámítás, ez a kis izé egy axolotl, melynek jelentése tényleg „vízi kutya”. Az aztékok nevezték el így, akik Xolotlhoz, a halál és az újjászületés kutya alakú istenéhez kötötték ezt a fajt. Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat megölték az istenek, de Xolotl szerzett emberi csontokat, melyekből újrateremtették őket.

És láss csodát, a Xolotlról elnevezett axolotl a többi kétéltűt lepipálva bármilyen szervét képes újranöveszteni, akár a szívét is.

Nem tetszik a frizurám?

Kétoldalt az ám nem a haja, hanem a kopoltyúja, amely bármikor lehullik róla, és tüdővé alakul át, ha a körülmények úgy kívánják, például ha kiszárad a tó, amelyben addig elkutyáskodott. Van négy kis végtagja is zongoristákat megszégyenítő hosszú ujjakkal, de ha profilból szemléljük, látható, hogy úszófarka is van neki, mely a vízben való mozgását segíti.

Őshazája Mexikó, de ma már itthon is fellelhető a kisállat-kereskedésekben mindenféle színben és többféle méretben. A természetben a színe általában sötétszürke vagy barna fekete pöttyökkel, de a tenyésztés során találhatóak már albínók, aranyak, tarkák (meg ne fogd az axolotl farkát!)

Fotó: Shutterstock.com

Kéne egy otthonra?

Ha úgy döntünk, hogy axolotl nélkül életünk értelmetlenné vált, simán hazavihetünk egyet. Megfelelő tartás és szeretgetés mellett akár 25 évig is eléldegél, így igazán kitartó társa lehet gazdájának.

Ugyanakkor vigyázni kell a kényeztetésével és a tenyérből etetésével, mert a fogsora a gyomorszájánál található, így aztán beszippantja a kaját, és csak belül rágja össze. Ha az ujjunk kerül a szájába, azt is beszivattyúzza, hogy valahol a dereka táján jól leharaphassa.

Egyébként nem tenne a gazdival ilyet, mert nem gonosz, inkább csak szórakozott, és ha türelmesen kivárjuk, amíg felismeri, hogy amit bekapott, az mi vagyunk, és nem egy pondró, szépen elengedi az ujjunkat.

Na, de akkor mit eszik?

Mint minden kutya, ő is ragadozó. Éjszaka van elemében, olyankor indul portyázni, és ha talál kishalakat, rákokat, rovarokat, lemond arról, hogy a mellette gubbasztó fajtársát kajálja meg. Amúgy van benne egy kis kannibálhajlam.

Ha a lakásban tartjuk, szedjünk neki földigilisztát, azt imádja, de csirkeszívvel, csirkemájjal, hallal is jóllakathatjuk. Ha elfelednénk megetetni, nem nagy gond, mert 2-3 napig is elvan táplálék nélkül, de gondoskodó törődés és izgalmas beszélgetések nélkül már kevésbé. 

Fotó: Shutterstock.com

Áttörést hozhat az orvostudományban

A kétéltűekről köztudott, hogy képesek visszanöveszteni lábaikat, farkukat. A mexikói axolotl is bír ezekkel a képességekkel, sőt, belső szerveit, szívét, és agyának egy részét is képes visszanöveszteni. A regenerált szervek és testrészek teljesen épek és funkcióképesek.

A sérülés után a sebhám serkenti a mögötte levő szövetek fejlődését. Néhány nap múlva láthatóvá válik a regenerációs csíra, amelyből az elvesztett testrész teljes egészében és épségben visszanő. Az axolotl épp ezért a biológiai kísérletek kedvenc alanya.

Nagy számban tenyésztik kísérleti célokra regenerációs képessége miatt. A fajtársaiktól kapott szerveket is képesek teljesen helyreállítani. Egyes esetekben a csonkolt láb kiegészül, és mellette nő még egy új láb.
(Felhasznált irodalom: NG)

Ha megesszük, nem nő vissza

Ma már a veszélyeztetett fajok közé soroljuk, egyrészt, mert különféle laboratóriumi kísérletekhez is használják, másrészt mert különböző, újonnan telepített halfajok is szívesen fogyasztják, ráadásul az őslakosok kedven ínyencsége is.

Az aztékok szent állatnak tekintették, és ünnepeken gyakran ették. A helyi piacokon még ma is árulják illegálisan étkezési célra.

Címkék: axolotl, regenerációs képesség, visszanőtt szervek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!