A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Múzsák

A Múzsa női név, mely a múzsa köznévből született. Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónév. Április 2-án és 3-án is ünneplik a Múzsa névnapot.

Fotó: Europress

Múzsák nemcsak a mitológiában léteznek, köztünk élő hús-vér nők is lehetnek – ahogy mondani szokták: minden alkotó férfi mögött ott áll egy támogató társ, azaz múzsa. 

A költőknek tisztelniük kellett a Múzsákat: Thamyris, a mitikus thrák énekes versengeni próbált velük, és vesztett – bűnös elbizakodottsága miatt elvették a hangját, és megnémult.

„Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott, s hosszan hányódott,

földúlván szentfalu Tróját..."
(Homérosz: Odüsszeia. Első ének, fordította Devecseri Gábor)

Hérodotosz, aki a nyilvános felolvasás egyik úttörője volt, Hisztoriai (Történelem) című, kilenc könyvből álló művét a kilenc múzsáról nevezte el.

Jean Shinoda Bolen amerikai pszichológusnő Jung őstípusaiból kiindulva – a görög-római mitológiához visszanyúlva – alakította ki hét női alaptípusát. A bennünk élő istenek és istennők lényegében alapvető irányultságainkat, motivációinkat, érdeklődésünket jelenítik meg.

DIVATTERVEZŐK ÉS MÚZSÁI

·      Hubert de Givenchy – Audrey Hepburn

1953-ban találkoztak először egy forgatás alatt. 1957-ben Givenchy első parfümjét személyesen Audrey-nak tervezte, meglepetésként.

·      Yves Saint Laurent – Catherine Deneuve

Ők A nap szépe forgatásán találkozta. Barátságukat több film is fémjelezte, többek között a Szívdobbanás, Az éhség vagy A Mississippi szirénje.

·      Viktor & Rolf – Tilda Swinton

A  tervezőpárosnak a skót származású Tilda Swinton a múzsája. A nem éppen szépségéről híres színésznő aktív részese a kreatív munkájuknak.

·      Philip Treacy, Alexander McQueen – Isabella Blow

Isabella Blow a modern kor múzsája volt: 2007-ben, 48 évesen halt meg alkoholmérgezésben. A nyilvánosság előtt folyton egyik barátja, Philip Treacy feltűnő sapkáit viselte.A stílusikon volt Alexander McQueen leghíresebb múzsája is. 

·      Karl Lagerfeld – Amanda Harlech

 Amanda Harlechet kis túlzással úgy lehetne leírni, mint Karl Lagerfeld helyettesét.

(Forrás: deluxe.hu)

Címkék: film, divat, színésznő, pszichológia, múzsák, mitológia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!