A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Monaco és Monte-Carlo, ahol az eget és a tengert is kékre festik

Európa kis államai közül talán Monaco a legsikeresebb és leghíresebb. A hercegség kaszinóvárosa, Monte-Carlo, maga a fokozhatatlan elegancia és szépség. Éppen ezért, az olasz-francia partvidéken utazva, sokan igyekeznek bekukucskálni a milliárdosok városába. Kevesen vannak, akiket a puszta kíváncsiság hajt, a többségben némi szerencsevágy is munkálkodik.

Fotó: Shutterstock.com

Most akkor Monacóban vagy Monte-Carlóban vagyunk? Gyorsan tegyünk rendet, mert az alagutakkal, föld alatti parkolókkal agyonfurdalt városban elsőre nem könnyű eligazodni. Az egyetlen sziklából álló félsziget tetején álló hercegi kastély Monacóban van.

A mögötte magasodó Kutya-hegy Franciaországban. A Larvotto és La Rousse táblákat látván Olaszország felé tartunk. Ha pedig pár perc séta után a Beausoleil feliratba ütközünk, akkor megint francia földön járunk. A méregdrága jachtokkal teli kikötőt La Condamine-nek hívják.

A szikla másik oldalán lévő, tengerre épült új városrész neve Fontvielle. Maga Monte-Carlo hivatalosan csak a kaszinó környékét jelöli. Az 1860-as évekig rossz nevű és hírű hely volt, ezen változtatott az akkori uralkodó, III. Károly, akiről nevét kapta.

Álom vagy valóság?

Fotó: Shutterstock.com

Egy magyar a monacói várfal sétányán ámuldozva mindenre gondol, csak arra nem, hogy amit lát, nem nagyobb, mint Cegléd vagy Vác. Monte-Carlo világvárosnak látszik – és az is –, másrészről meg olyan, mint egy álom.

Ez a kettősség az első perctől az utolsóig megmarad, kellemesen bizsergetve a látogató érzékeit. Egyrészt álom, mert ilyen meseszerűn tiszta város nem létezhet a földön! A pázsit olyan, mintha fűszálanként ápolnák, a kertek, ligetek olyan illatosak, mintha parfümmel locsolnák őket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 5. számának 56. oldalán!)

Címkék: tengerpart, nizza, monaco, cannes, panoráma, casino, monte-carlo, milliárdos, oceanográfiai múzeum, olasz-francia partvidék

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!