A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit csinál a medve, mikor alszik?

– Ez egy rettenetesen ostoba kérdés, ugye, mert ha egyszer valaki alszik, legyen az a valaki akár medve vagy nem medve, akkor mi mást csinálna, mint hogy alszik? – óbégatta a szamár, miközben a lábacskáit kapkodta fel a hóból, mint egy akrobata.

Fotó: Shutterstock.com

Azért kapkodta a lábacskáit, mert fázott. Úgy érezte, ha egy percig is megáll a hóban, a gonosz jég felkúszik a térdéig, aztán a hasáig, aztán a torkáig meg a füléig, és jégszamár válik belőle. A bagoly viszont, aki fent ült az ágon, és olyan vastagra fújta a tollát, mintha egy pehelypaplanba volna becsavargatva, csak a fejét csóválta.

– Nem, nem – mondogatta. – Egyáltalán nem biztos, hogy ha valaki alszik, az nem csak látszólag alszik, mert lehet, hogy miközben a szeme hunyva, a szája tátva, a keze-lába meg összevissza kalimpál a levegőben, mintha álmában szaladgálna, sőt, még az is lehet, hogy közben aranyosan hortyog is, az valójában nem alszik – mondta, és a bal szárnya csücskével rámutatott a medvére, aki épp ebben a pózban feküdt két méterre tőlük, a barlangjában.
– Nem? – kiabált a Szamár, és már nem csak a hidegtől ugrándozott, hanem azért is, mert attól félt, hogy mindjárt megüti a guta. – Nem?
– Nem – felelte a bagoly.
– Hanem akkor mit csinál? – üvöltötte a szamár.
– Nézd, ez egy elméleti kérdés, erre nem lehet egyszerű választ adni, főleg nem olyat, ami igen vagy nem, vagy alma vagy körte. Erre a kérdésre a válasz inkább úgy kezdődik, hogy esetleg, vagy hogy valószínűleg, vagy hogy látszólag, vagy hogy a tapasztalat szerint, és van még az, hogy mindazonáltal.
– Mi van??? – visított a szamár. – Itt ez a hatalmas és igen büdös medve, és kifolyik a nyál a száján, annyira alszik, ráadásul ügyet sem vet ránk, miközben itt óbégatunk. Mi a csodát csinálna, ha nem aludna?

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 2. számának 67. oldalán!)

Címkék: mese

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!