A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minden város Győr szeretne lenni

"Hogy zárva a múzeum? De hiszen az előbb még beszélgettek benne!" - csodálkozik a Patkó Imre Gyűjteménnyel egy házban lévő herendibolt eladónője. "Ez esetben fáradjon át a húsz méterre lévő Esterházy-palotába, és ott kinyitják önnek" - ajánlja fel a Budapesten elképzelhetetlen természetes megoldást az érdeklődőnek. Győr ilyen. Nyílt, kedves, gördülékeny. És talán soha nem volt ilyen ragyogó. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városában még az adóhivatal is romantikus szépség.

Fotó: Shutterstock.com

Győr közel van, és idősebbeknek őszintén ajánlott vonattal utazni. Az új Stadler Flirt vonatok világosak, tiszták és elegánsak, tágasak az ülőhelyek. Biciklit is szállítanak. És van gyors internet. A kütyüjét bámulja is mindenki…

Pedig aki mindig az autópályán jár ezen a tájon, élvezheti az újra felfedezett, vagy soha meg nem tapasztalt látképet. Kérdés: hol van és milyen a budaörsi állomás? Meglátja, és a nagyi itt kap először a szívéhez. „Igen! Ez az! Emlékszem!”

Az első benyomás

Pesti ember örömmel, de megszégyenülten teszi meg első métereit a győri állomásról kijövet. Első pillantásra is „nagyon rendben” van minden. A lepusztult Keleti és Déli pályaudvar környéke után Győr példásan tiszta, nyugodt, csendes.

Rögtön látszik, hogy nem fogunk eltévedni: minden sarkon eligazítótáblák jelzik, merre mi található. Hiába, hogy a város legforgalmasabb részén járunk, száz méterről is érthetően énekel egy utcazenész.

Akinek itteni utolsó emléke a túlzsúfolt és kipufogófüstben fuldokoló belváros, el sem hiszi, hogy ez Győr. A második percben az is kiderül, hogy Győr készült látogatásunkra. Lépten-nyomon plakátok, a 4 Évszak Fesztivál 2018 programjaival.

Novemberben van a XVIII. Győri Könyvszalon, a Múzeumok Fesztiválja. Van GyőrBike, közösségi bicikli, és GyőrCard, belépőjegy a fontosabb helyszínekre, „Városszeretők” telefonos alkalmazás. 

Ahogy eltévedni nem fogunk, úgy éhen sem halunk. Minden sarkon ehetünk, gyorsan, vagy megadva a módját, állva-ülve, olcsón és aranyáron. És egyáltalán nem mellékesen: mindenütt van nyilvános illemhely. Az ember boldogan fizeti ki a belépőt makulátlanul rendben tartott mosdókért.

A forgalom csillapított, alig látni autót a belvárosban, viszont föld alatti parkolókat építettek a leglátogatottabb helyeken.

Fotó: Shutterstock.com

Miért vannak színes szódásüvegek a Látogatóközpontban?

A Baross Gábor út Győr legfőbb sétálóutcája. Nagyjából a közepén van a Tourinform Látogatóközpontja. Az irodában a szolgálatkész hölgyek adnak térképet és két prospektust. Az egyikben 28 múzeumot és élményközpontot mutatnak be.

A második egy ajánlott sétaútvonalon visz végig, a látványosságok ismertetőjével, az útvonal térképével. Úgy tűnik, minden tudnivaló bennük van.

Arra a kérdésre, hogy – „Mégis, ezeken kívül mit tudnának ajánlani egy 40-es éveiben járó hölgynek?” – azonnal rávágják – „Kézilabdameccset! Azért ne felejtsük már el, hogy itt vannak legjobb kézis csajok a világon!” 

És meccs után? „Jókat lehet iszogatni, itt az iroda mögött a szomszédban. Fiatalos, kreatív, nagyon egyedi hely.” Őszinte szó. Az iroda egyben bemutatóterem is, ahol a falakon megismerhetjük a környék látnivalóit is Pannonhalmától a Szigetközig.

Csak egy dolog marad titokban: mi ez a rengeteg szódásüveg az ablakban…

Kettesben egy szenttel és egy boldoggal

Elindulunk az ajánlott útvonalon, amit nehéz tartani, mert Győrben a mellékutcák, szűk kis sikátorok is csábítóan szépek: sehol egy lepusztult épület. (Győr a műemlékvédelem Europa Nostra-díjának tulajdonosa.)

Az ápolt udvarok izgalmasak, hát még ha passzázsszerűen összenyitják őket! Sok ilyen van. Minden kis térségben szobor, szökőkút, valami, ami megállít. Például a szódásszifon szökőkút, amely feltalálójára, a környékbeli Jedlik Ányosra emlékeztet. 

És egyszer csak egy kapun meglátjuk Szent László király hermájának képét. Fél perc múlva egy kicsiny teremben a látogató ott áll a vakítóan aranyló ereklyetartó előtt.

Aki a Káptalandombon álló Püspökvár toronykilátójába akar menni, ne legyen tériszonya. Sem fizikai, sem lelki. Mert a torony alatt van a boldoggá avatott Apor Vilmos püspök emlékkiállítása.

Azon a helyen, ahol az ostrom elől elbújt asszonyokat védve részeg orosz katonák agyonlőtték. A kiállítás tökéletes riport a történtekről. Nem hátborzongató horror, hanem egy döbbenetes történet. A város fölött, a toronyban, elmerenghetünk ezen az újjáéledt Győrben gyönyörködve.

Fotó: Shutterstock.com

Azért kószálunk, hogy megbizonyosodjunk

Hamar megszokjuk Győr régi házainak jellegzetességét, a falsikból kiugró sarokablakokat, amelyek minden irányban jó kilátást adnak a lakóknak. Megérkezünk a Széchenyi térre, ahol önmagában egynapi látnivaló fogad: minden ház és minden házban minden intézmény csupa gazdagság.

A Bencések Loyolai Szent Ignác-templomán két hatalmas molinó. Az egyiken a felirat: Imádkozzál. A másikon: Dolgozzál. Győrt elnézve, mindkét parancsnak engedelmeskedhettek, mert a város meggyőző jólétben él.

És még most is csinosítják, gondozzák. Városszerte építők, karbantartók. Kimért alapossággal dolgoznak. Akárhogy is igyekszünk magunkban tartani az ósdi közhelyet, csak felsóhajtunk: „Ez már tiszta Nyugat!” Kószálunk, de nem találjuk a város hibáját.

Van-e jobb hely egy fiatalnak?

Megannyi múzeum, kiállítás és templom után jó a folyókkal átszőtt város Radó-szigetén kószálni. A tanításnak vége, a szerelmes gimnazisták nem sok üres padot hagynak a várfal alatti ligetben.

Kiderül, hogy nem véletlen az amfiteátrumszerű építés a gátakon: délután idesüt a nap, a város itt szívja magát teli napfénnyel, a Rábca, a Rába és a Mosoni-Duna vizének nyugalmával.

Szemközt klubházak: a fél ifjúság evezős edzésre érkezik. A Jedlik Ányos hídon áttérve a révfalui városrészbe a Széchenyi István Egyetem új campusa csillog. Egyetemisták százai cikáznak az előadótermi és a kollégiumi épületek között, meg-megbotolva a középen lévő menza kocsmateraszában. 

A Szomszéd tényleg a szomszédban van

Este, talán valamelyik színház után (három is van), esetleg balettet vagy hangversenyt követően elindulunk megkeresni azt a jó kis helyet.

Először a Csillagba botlunk, „a helyi művészlelkek” barlangjába. Porszívó és kisvasút a plafonon, pamlagok, de ez mégsem lehet az, amit keresünk.

Aztán rátalálunk a Szomszédra. Raklapokból készült bútorok, hatalmas falikép tűsarkú cipőkből, átható gyümölcskoktél illat. A falakra mindenki írhat, aki betér. Az irdatlan betűtengerben lengyel felirat: „Wszystko co dobre, szybko się kończy”, azaz: Minden, ami jó, hamar véget ér.

És ez a győri kirándulásra is érvényes, sajnos.

Címkék: győr, jedlik ányos, rába, 4 évszak fesztivál 2018, győrbike, mosoni duna, rábca, bencések loyolai szent ignác temploma, szent lászló hermája, radó-sziget, püspökvár torony

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!