A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minden képnek története van

A balatonfüredi Vaszary Galériában egy színész-panoptikum fogadja a látogatót. Keleti Évának több mint 80 olyan színészportréját állították ki, amelyeket megcsodálva sokszor többet megtudunk a képek szereplőiről, mint egy-egy film- vagy színházi bemutató esetében.

Ruttkai Éva
Fotó: Keleti Éva

Keleti Évától már korábban megtanultuk, hogy minden képnek története van…

A Törőcsik-portré például a Régi nyár című előadás József Attila színházbeli próbáján készült, de Mari nem érezte magát jól a ruhájában. Végül aztán a jelmeztervező, Schäffer Judit kitalálta, hogy fogjon a kezébe egy szál rózsát, és ettől az apróságtól minden helyreállt.

Ruttkai Éva szerette volna, hogy végre egyszer hadd készüljön róla a filmes és színpadi fényképek mellett néhány műtermi fotó is. Meg is jelent Keleti Éva műtermében egy fél ruhatárral és a mamájával, akivel minden egyes kosztümöt egyeztettek, mint egy stylisttal: 'Kicsim, az a szín nem jó neked, mert sápaszt… az meg nem áll jól a vörös hajadhoz.' Így aztán az édesanyjával közös munka eredménye az a kép is, amellyel tökéletesen meg voltak elégedve.

Ezekből az amúgy is gyönyörű nőkből a fotográfus királynőket varázsolt. Jó, nem volt nehéz dolga, hiszen ők eleve ilyenek...

Volt persze, akinek a fotózásánál előfordultak nehézségek, de nem a színésszel, hanem a környezetével. Béres Ilona portréja például a kertjében készült, és a művésznő ragaszkodott hozzá, hogy a kedvenc kutyusa ott feküdjön a lábánál – miközben a fotós retteg a kutyáktól. Így aztán a fényképezés első két órája azzal ment el, hogy össze kellett barátkozni a kutyával, utána aztán ment minden, mint a karikacsapás.

Psota Irénhez nagyon mély kapcsolat fűzte a fényképészt. Mikor a nyolcvanadik születésnapját ünnepelték a Madáchban, az előadás után meglepetésszerűen bejelentette: többé nem áll színpadra. Persze agitálták, hogy ugyan már, Irén, de ő hajthatatlan volt. Kiment az egyik oldalajtón a színpadról, és az ajtóból visszafordulva ennyit mondott: 'Isten veletek!' Ezt a pillanatot sikerült megörökíteni.

A fotográfus a több ezer negatívot és diát tartalmazó kollekcióját a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, és a korábban még soha sem publikált képekből válogatva tavaly év végén ott nyílt meg a Kontakt című tárlat. Most ez az anyag érkezett Füredre Kontakt 2.0 címmel.

Kontakt 2.0 – Keleti Éva kiállítása

Vaszary Galéria, Balatonfüred

Látogatható: július 9-ig

Címkék: kiállítás, ruttkai Éva, törőcsik mari, béres ilona, psota irén, bombicz barbara, kontakt 2.0, vaszary galéria, baralonfüred

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!