Ridikül Magazin logo

Milyen nyelvű a jövőnk?

A globalizáció miatt a legtöbb kis nyelv eltűnik, vélik a téma kutatói. A jövő a kulcsnyelveké, azoké, amelyeken a telefonos alkalmazások és a számítógépes programok futnak.

Fotó: Shutterstock.com

A becslések szerint a század végére eltűnhet a ma használt 7-8 ezer nyelv nyolcvan százaléka is. A megváltozó világ ugyanis egyre életképtelenebbé teszi a kis népcsoportok által beszélt nyelveket. A jelenség már a könyvek esetében megfigyelhető: egy UNESCO-felmérés például kimutatta, hogy a legtöbb kisebb nyelven megjelenő könyvet lefordítják az adott régió kulcsnyelvére: arra, amely a területen kulturálisan, gazdaságilag a legfontosabb szerepet tölti be. Ilyen az angol, az orosz, a spanyol vagy a francia.

Ha a technika gyorsabb, mint a nyelv

‘Egy nyelv csak akkor maradhat fenn, ha az emberi kommunikáció minden területén alkalmazható’ – fogalmaz Pusztay János egyetemi tanár a nyelvi sokszínűségről írott könyvében. Szerinte ha egy nyelv kiszorul a tudomány területéről, akkor elindul az erózió útján. Itthon például az orvoslásban vagy műszaki témákban megjelenő publikációk már nem magyarul jelennek meg, hiszen egyes szakkifejezésekre nincs megfelelő szótárunk. A folyamatot a technológia fejlődése jelentősen felgyorsítja.

‘Az operációs rendszerek a legtöbb kisebb nyelven megjelennek, a nyelverózió folyamatát inkább a gyorsan szaporodó telefonos alkalmazásokban lehet rajtakapni. Ezek ugyanis csak egy-egy régióban népszerűek, így általában az ottani kulcsnyelv lesz az alkalmazás nyelve’ - mondja Kornél András programozó.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 23. számának 62. oldalán!)

Címkék: spanyol, francia, alkalmazás, angol, nyelv, orosz, kínai, szótár, világnyelv, nyelvhalál, szaknyelv, népcsoport, fordítás, publikáció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!