A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Miért olyan nehéz elkezdeni?

Ha nem figyelünk, úgy járunk, mint Pierce Brosnan neje, akit fess férjura mellett folyton cikiz a világsajtó a domborulatai miatt. Persze, az ideális az, ha önmagunkért gyötörjük a testünket, és nem azért, mert mások elvárják tőlünk.

Fotó: Thinkstock

Mozgásban gazdag életmódra áttérni a szoros kanapébarátság után nagy váltást jelent, ami nem mindig megy egycsapásra. És mivel sikerélményre mindenkinek szüksége van, úgy kell magunkat kondicionálnunk, hogy minél több örömünk legyen benne – már a kezdetekkor is.

Visszatükrözi a gyengeségeinket

A sportra való hajlandóság sok információt hordoz a személyiségről. Ismerjük például azt a típust, aki minden januárban megjelenik az edzőteremben, és ki is tart körülbelül 3 hétig, aztán rádöbben, hogy – bár a reklámok sokszor úgy állítják be, mintha a változás varázsütésre megtörténhetne – az áttöréshez több időre lesz szükség.

A másik  típus mindenbe belekóstol, folyton váltogatja az edzésformákat, csapong. Nos, ők azok, akik „muszájból” izzasztják magukat, és inkább a divatot követik, mint a saját igényeiket.

A sport nagy erőpróba, hiszen az elején sok belső küzdelemmel jár, és így könyörtelenül visszatükrözi a gyengeségeinket. Aki nehezen viseli a fájdalmat, a megpróbáltatásokat, azt egy kiadós izomláz nagy eséllyel elriasztja majd a folytatástól. A rendszeres edzés fejlesztheti ezt a képességet, vagyis aki kitartó, az előbb-utóbb ráérez arra, miként léphet át a saját korlátain.

Tipikus tévhitek az első lépéseknél
1. Mindenki engem bámul - kezdők téveszméje, pedig az igazság az, hogy sportolás közben ideális esetben mindenki önmagára összpontosít. Tegyük ezt mi is!
2. Ruha teszi a sportolót - a megfelelő öltözet fontos (pl. egy jó kiképzésű cipő és sportmelltartó), de addig nem érdemes túl sokat invesztálni, amíg nem köteleződtünk el egy mozgásforma mellett. Egyetlen lényeges szempont létezik: hogy jól érezzük magunkat a választott öltözetben!
3. Gyilkos izomláz nélkül semmit sem ér az egész - a brutális izomfájdalom a rosszul végzett levezetés/nyújtás eredménye is lehet. Persze, az jó, ha érezzük a munkát a testünkben, de ne gondoljuk, hogy a tréning semmit sem ért, ha nem sajog mindenünk másnap.
4. Mindent vagy semmit - sokan úgy gondolják, hogy csak akkor lesznek hatékonyak, ha mindennap szakítanak időt a sportolásra. Ennél sokkal fontosabb a rendszeresség: heti két-három alkalom is meghozza az eredményt.
5. Csak egyetlen tuti megoldás létezik - főleg a fitnesztermekre jellemző, hogy mindig megjelenik egy új őrület, ami hódító körútjára indul. Ne keseredjünk el, ha nekünk az adott módszer kevésbé válik be, hagyjunk időt a kísérletezésre, próbáljunk ki többféle edzésformát, és olyat válasszunk, amelyik kellő kihívással kecsegtet, ugyanakkor sikerélményt is tartogathat a számunkra.

Sokak számára elkedvetlenítő, hogy eleinte esetlennek érzik magukat, ám idővel és a testi tudatosság fejlődésével ez az érzés elmúlik. Növekszik az önbizalmunk, javul a testtudatunk, könnyebbé válik az öltözködés, de még az önmenedzselés is. Ha törődünk a testünkkel, kifelé is azt sugározzuk majd, hogy rendben vagyunk.

Sportot a személyiséghez

Nem mindegy, persze, hogy milyen edzésforma mellett tesszük le a voksunkat, hiszen a választott tréning csak akkor lesz valódi hatással a személyiségünkre, no meg az alakunkra, ha kitartóan, rendszeresen végezzük.

Sokszor például a felkészülési idő végtelenné nyúlása miatt vész el a motiváció. Akadnak, akik megveszik a legjobb ruhát az edzőterembe, aztán hagyják a szekrényben porosodni, mert az első alkalom nem hozta meg az elvárt sikert. A lelkesedés mélybe zuhanásnak oka sokszor a visszajelzés elmaradása, de ennek a fordítottja is kiválóan működik: néhány edzői/sporttársi dicséret szárnyakat adhat.

A mostanság oly divatos Body & Mind irányzatok – jóga, pilates, body art, tajcsi stb. – azoknak kedveznek, akik képesek hamar elmélyülni. Ezek a mozgásformák a dinamikus sportoknak is remek kiegészítői lehetnek. Előbbi alatt kiereszthetjük a fáradt gőzt, a befelé figyelést igénylő foglalkozások pedig segítenek, hogy a helyükre kerüljenek a mozaikok.

Belemerülni az élménybe

Ha a mozgás rendszeressé válik, akkor egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy átéljük a flow-élményt. Ez az az állapot, amikor szinte egybeolvadunk a tevékenységgel, mikor belemerülünk az élménybe.

Hogy ezt mondjuk az első futásnál átérezzük, nehéz elképzelni. Így is van rendjén, hiszen a túl könnyen érkező sikert sem becsüli az ember.

Mellesleg rákerestem Brosnan nejére: egykor ő is karcsú és sportos volt. De azt is el kell fogadni, hogy közben megváltoztak a prioritásai. Az ő teste…

Címkék: sport, edtés, személyre szabott mozgás, sport és személyiség

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!