A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Megérzéseink ritkán hazudnak

Életünk tele van különös eseményekkel. Megyünk az utcán, és hirtelen úgy érezzük, át kell mennünk a másik oldalra. Átmegyünk, és ugyanabban a pillanatban leesik egy cserép a tetőről. Emlékszünk rá, hogy amikor meghalt a nagymamánk, megállt az óra a falon. Vagy megálmodunk egy különös találkozást, megérezzük egy ismeretlen emberről, hogy rosszat akar.

Fotó: Shutterstock.com

Mi ez? Megérzés? Véletlen egybeesés? Intuíció? Van rá tudományos magyarázat, vagy inkább valami tudatunkon túli, természetfeletti dolog?

Attól függ, hogy kit kérdezünk.

A tudósok szerint

Az agykutatók szerint a hatodik érzékszervünkkel vagyunk képesek a megérzésekre. A hatodik érzékszervünk pedig nem más, mint a tudatunk. Az intuíció, vagyis a megérzés ugyanis nem valami misztikus dolog. Adatbázisa mélyen az elménkbe van rejtve.

Dr. James D. Watson Nobel-díjas DNS-kutató szerint az intuíció logika, amit bárki elsajátíthat, kifejleszthet. Nem sokadik érzékről van tehát szó, hanem a múlt tapasztalataira épülő „jövőbe látásról”. Vannak tudósok, akik szerint ez a képesség, agyunk legfontosabb funkciója.

Ahhoz, hogy ezt az okfejtést megértsük, tudnunk kell, hogy sokféle memóriánk van. Az explicit emlékezet tartalma előkereshető, előhívható. Hétköznapi értelemben általában ezt értik memória alatt.

Szemantikus memóriánkban tárolunk olyan tudásanyagot, amelyről már nem tudjuk, hol tanultuk. Mondjuk, például, hogy Párizs Franciaország fővárosa. Az eseményekkel kapcsolatos emlékezet neve pedig epizodikus memória.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 5. számának 30. oldalán!)

Címkék: ezotéria, megérzés, intuició, abraham lincoln, carl gustav jung, első benyomás, hatodik érzék, automatikus írás, angyallátó, álomfejtő, neurológus

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!