A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Megálmodtam előre

Álmot látunk, fejtegetjük, igyekszünk meglátni benne a jóslatot, aztán belefáradunk, és eldobjuk.

Fotó: Shutterstock.com

A pszichológia egyetért abban, hogy álmaink tartalma vagy egy érzelmi hatás, vagy egy testi, fizikai élmény leképezése – például nyom a lepedőn felejtett könyv, ezért egy sziklatömbön fekve látjuk magunkat álmunkban. Álmodhatunk szellemi impulzus hatására is, mondjuk egy film vagy olvasmány, esetleg egy csoportos összejövetel élménye képezi az álmunkat.

A legfélelmetesebbek az úgynevezett jósálmok, melyek tisztán mutatják a jövőbeni eseményeket, vagy épp az álomszimbólumok ismeretével fejthetők meg a leendő történések. Egy biztos: az álmok jelentik az egyik legnagyobb rejtélyt az emberi lélek világában.

Jelképek és kódok

Az álom nyelve szimbolikus, fura történésekben beszél, amelyek nem következnek egymásból logikusan. Szereplői lehetnek akár archaikus személyek is, akik szintén szimbolizálnak valamit, legfőképpen egy érzelmet vagy cselekvésmintát.

Szimbólumok még az állatok, a számok, a színek, a térbeli alakzatok és formák, amilyenek a magasság és a mélység, és az elemek, mint a tűz vagy a kő, vagy az érzelmeket és az életet jelképező víz. De bármi lehet szimbólum, ami az adott ember számára rejtjelezve hord mondandót.

Freud és Jung

Sigmund Freud, aki elsőként mutatott rá az álmok tudományos jelentőségére, azt mondta: az álmok komoly jelentőséggel bírnak, képet adnak személyiségünkről, elfojtott vágyainkról, megélt traumáinkról. C. G. Jung továbbfejlesztette ezt az elméletet, szerinte az álmok táplálkozhatnak a kollektív tudatból – vagyis az Akasha könyvtárból, ha úgy tetszik – ahol a világ kezdetétől a végéig minden információ fellelhető bárki számára, aki érti a nyelvét. Nos, innen eredhetnek a jósálmok is.

Fotó: Shutterstock.com

Alakíthatom a sorsomat?

Felmerül a kérdés, ha a jósálmok a jövőt vetítik előre, amely tehát kőbe vésett, hol marad alapvető jogunk, a szabad akarat? Az álmokkal foglalkozó spiritiszták szerint bár komolyan kell venni az álmok üzeneteit, és akár a jóslatot is meg kell szívlelni, nem kell beletörődni a megváltoztathatatlanba. A jelen a jelen, a jövő pedig képlékeny. Ha hajlandóak vagyunk dolgozni az álmunkkal, megérthetjük a benne rejlő homályos vagy épp nagyon is tiszta figyelmeztetést: vigyázz, mert ha így folytatod, ez és ez fog veled történni.

Mindig van másik út, nem vagyunk kötelesek a berögzött sémáink vagy mások elvárásai szerint élni az életünket. Semmilyen orákulum nem jogosult kitervelni a jövőnket, ezek csupán az érzelmi állapotunkból, gondolatainkból adódó energiákat érzékelik, vagyis azt a jövőt vetítik elénk, amelyik a jelen állapotunkból fakadóan valószínűleg bekövetkezik. És remélhetőleg ugyanígy építkeznek a jósálmaink is.

Honnan tudni, hogy jósálom volt?

Minden álmunk szimbólumokkal dolgozik, gyakran olyan kusza képekkel, melyekkel nem is tudunk mit kezdeni. De ha a psziché célja, hogy megértsük az üzenetet, akkor tisztább képeket küld. A jósálmok általában ilyenek. Egyértelműek a szereplők, ahogy a cselekmény is, a színek pedig élesek, emlékezetesek. És ami a legfontosabb: mindig erős érzelmeket keltenek bennünk még sokkal az ébredés után is.

Diána álma

Fotó: Shutterstock.com

„Álmomban egy tájképet festettem, gyönyörű volt, minden szín külön életre kelt és ragyogott. Egy mezőt ábrázolt a festmény sok virággal és egy kedves kis kunyhóval, aminek az ablakában kék bögrék sorakoztak. Boldogan mutattam neki a képet, alig vártam, hogy velem örüljön és megdicsérjen.

De ő szigorúan méregette, majd megkérdezte: – Ki adott festéket?! Zavarba jöttem, nem is értettem, miért kérdi ezt. De ő elismételte még szigorúbban: – Ki adott festéket??? – Senki – hebegtem. – Mire azt mondta, akkor égesd el! Égesd el! Iszonyú volt ez, fel is riadtam, remegtem, borzasztó erős érzés kísérte ezt az álmot. Égessem el a kis művemet, ami a lelkemből kivirágzott, és kettőnkről szólt? A virágokat, a kunyhót, ami a szerelmünk, a sok kis kék bögrét, melyek a titkaink?

Egy-két hét múlva megtörtént, amire nem számítottunk. A felesége, aki sok éve már csak szinte papíron létezett, hirtelen rádöbbent, milyen fontos neki a házassága, és őrjöngeni kezdett a kapcsolatunk miatt. Kitört a botrány, és a terveim, álmaim, hogy végre elköltözik otthonról, és együtt fogunk élni, odalettek. Vagyis senki nem adott festéket ahhoz, hogy közös jövőt fessek a férfival, aki nem az enyém.”

Kati álma

„A szerelmem egy hadsereg élén menetelt, vezette a katonákat a győzelem felé. Ám egy mocsárba tévedtek, és ő süllyedni kezdett. A katonák csak nézték, nem tudtak, vagy talán nem is akartak segíteni rajta. Egyre mélyebbre húzta le az iszap, tehetetlenül vergődött benne, várva a halált… 

Néhány nap múlva a cég, melyet vezetett, önhibáján kívül összeomlott. A kollégái segíthettek volna anyagilag átvészelni ezt az időszakot, és megmenteni a céget a pusztulástól, de nem kockáztattak.” 

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: akasha-krónika, freud és az álmok, jung és az álmok, jósálmok, álomszimbólumok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!