Marhapörkölt sós burgonyával
Pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk, mert ezek puhábbak, ízletesebbek, zamatosabbak. Ilyenek a lapocka, lábszár, a bélszín vége (pacsni). Jó, ha vegyes húsrészekből készítjük, hozzátéve egy darab marhaszívet, vesét. Végh Tamás, a Hungast gasztronómiai igazgatója az alábbi recept szerint készíti.
Hozzávalók: 60 dkg marhahús (comb), 2 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika (tv-paprika), 1 db nagyobb paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 3 dkg sertészsír, 2 teáskanál édesnemes őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, őrölt bors
A körethez: 1 kg burgonya
Elkészítés: A húst hártyáitól jól megtisztítva 2 cm-es kockákra daraboljuk. A középnagyságú hagymákat apróra vágjuk, zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk két teáskanál őrölt pirospaprikával, vigyázva, nehogy a paprika megégjen, ezért a húst is azonnal hozzáadjuk. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldalról átsüljön. Majd megsózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje, s fedő alatt pároljuk.
Ha a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt rövid lépben párolt hús. Főzési ideje kb. 2 óra. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsomlevet vagy lecsót, kevés őrölt borsot. Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, zsírjára sütjük, lepirítjuk, pár percig kevergetjük, s kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen.
A húst túl puhára ne főzzük, mert összeesik, és nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. Mély edényben tálaljuk, tetejét díszíthetjük karikákra vágott erős csöves zöldpaprikával. Külön tálban adjuk melléje a köretet: sós vízben főtt burgonya illik hozzá. Víz helyett adhatunk hozzá kevés vörösbort is.
A recept elkészítésének videóját itt megnézhetitek: Marhapörkölt sós burgonyával
Még nincs hozzászólás